Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δεν θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση του (που μετράει δύο χρόνια ύπαρξης) βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και κάθε ενδεχόμενο «παίζει» στο τραπέζι.

Ο λόγος που η κυβέρνηση Ρούτε αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πτώσης, είναι η άρνηση γερουσιαστών εργατικών να ψηφίσουν τη μεταρρύθμιση υγειονομικού συστήματος.

Το εν λόγω νομοσχέδιο έδινε μεγαλύτερη ισχύ στα «χέρια» των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς τους παρείχε τη δυνατότητα να περιορίζουν τις επιλογές των ασθενών σχετικά με τους γιατρούς και τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από τη μεριά της η κυβέρνηση πιστεύει πως το συγκεκριμένο μέτρο είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος της ιατρικής περίθαλψης. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η κυβέρνηση είναι δομημένη σε σαθρά θεμέλια, καθώς η συνεργασία του Λαϊκού κόμματος για την ελευθερία και τη Δημοκρατία, με το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα, δεν προσέφερε εχέγγυα επιτυχίας, λόγω κάποιων ιδεολογικών διαφορών.