Η Εύη Στατήρη, προφυλακισμένη επί έξι μήνες, αξιώνει να αφεθεί ελεύθερη, όπως άλλωστε προβλέπεται και από νομοθετική ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου για τις φυλακές, που ήδη ψηφίστηκε.

Οι γιατροί Όλγα Κοσμοπούλου και Σπύρος Σακκάς, που εξέτασαν την Κυριακή την Εύη Στατήρη, εξέδωσαν την ακόλουθη ιατρική γνωμάτευση με την οποία ζήτησαν τη μεταφορά της σε νοσοκομείο:

«Οι υπογράφοντες γιατροί, εξετάσαμε σήμερα 27/9/2015 και περί ώρα 10 π.μ. την κρατούμενη απεργό πείνας Ευαγγελία Στατήρη 26 ετών.

Από την αντικειμενική εξέταση διαπιστώσαμε έντονη ωχρότητα, ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία στην κόπωση και συστολικό φύσημα στην εστία ακροάσεως μιτροειδούς 3/6 περίπου.

Η ίδια αναφέρει έντονη καταβολή, εύκολη κόπωση και αίσθημα παλμών στην παραμικρή προσπάθεια και κατά την έγερση , δυσανεξία στο ψύχος.

Το τελευταίο τριήμερο εμφάνισε δύο σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας , το τελευταίο των οποίων τη νύχτα της 26ης προς 27ης /9, χαρακτηρίστηκε αρκούντως σοβαρό, ώστε απαιτήθηκε η επείγουσα διακομιδή της στο Νοσοκομείο κρατουμένων για αντιμετώπιση. Επιπλέον σε ΗΚΓ που εγένετο την 26/9/15, διαγνώσθηκαν διαταραχές επαναπόλωσης , χωρίς συνοδό ενζυματική διαταρραχή.

Η κ. Στατήρη Ευαγγελία , διάγει την 14η ημέρα απεργίας πείνας και έχει απωλέσει το 11% του αρχικού σωματικού της βάρους. Από εδώ και στο εξής, η παράταση της απεργίας πείνας εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική της ακεραιότητα. Ως εκ τούτου και κρίνοντας από τη συνολική κλινικοεργαστηριακή της εκτίμηση, κρίνουμε σκόπιμη την άμεση διακομιδή της σε Δημόσιο Νοσοκομείο για την περαιτέρω παρακολούθηση και νοσηλεία της.

Οι ιατροί, Όλγα Κοσμοπούλου – Σπυρίδων Σακκάς (Ιατροί Ε.Σ.Υ)

Κορυδαλλός 27/9/15)».

Στάση-συμπαράσταση στις γυναικείες φυλακές 

Οι κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού συμπαρίστανται στην επίσης κρατούμενη Εύη Στατήρη, η οποία κρατείται περισσότετους από 6 μήνες, λόγω της προσωπικής σχέσης της με τον Γεράσιμο Τσάκαλο, που είναι προφυλακισμένος για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία – Πυρήνες της Φωτιάς».

Η Εύη Στατήρη νοσηλεύεται με γλυκαιμικό σοκ, λόγω της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί έπειτα από επανειλημμένα αιτήματά της να αποφυλακιστεί, τα οποία δεν έγιναν δεκτά. Οι συγκρατούμενές της δηλώνουν πως για «ό,τι συμβεί» στην Στατήρη, θεωρούν «υπεύθυνο τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο».

Στην ανακοίνωσή τους, οι κρατούμενες γράφουν:

«Η συγκρατούμενή μας Εύη Στατήρη έχει αρχίσει απεργία πείνας από τις 14/9/2015 βάζοντας ενέχυρο το σώμα της. Παλεύει 14 μέρες τώρα για την ελευθερία της. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε τον αγώνα της, στεκόμαστε δίπλα της γιατί είναι ένας αγώνας ενάντια στο άδικο, ενάντια στη δικαστική αυθαιρεσία, ενάντια στις εκδικητικές μεθόδους του κράτους, ενάντια στον φόβο.

Χωρίς κανέναν ενοχοποιητικό στοιχείο παραμένει στη φυλακή εδώ και 6 μήνες, παρά την τροπολογία Παρασκευόπουλου, η οποία θα έβαζε φρένο στις προφυλακίσεις συγγενικών προσώπων κρατουμένων. Όμως όπως απεδείχθη ούτε οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν είναι ικανές να σταματήσουν ανακριτές και συμβούλια από το να αποφασίζουν καθισμένοι στις καρέκλες της αλαζονείας τους και ψυχρής υπεροψίας τους, για την ελευθερία ενός ανθρώπου.

Σήμερα 27/9/2015 η Εύη μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας ύστερα από την επιδείνωση της υγείας της. Για ό,τι της συμβεί θεωρούμε υπεύθυνο τον υπουργό Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλο. Ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας εμείς θα παραμείνουμε έξω από τα κελιά μας για μία ώρα μετά από το βραδινό κλείσιμο συνεισφέροντας έτσι στις κινητοποιήσεις που γίνονται τόσο μέσα στις φυλακές όσο και έξω στους δρόμους.

Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού».