Στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνεδρίασης βρέθηκαν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού για νέες περικοπές, η εθελοντική κινητικότητα και η κατάργηση δομών και αρμοδιοτήτων.

Αν και οι διοργανωτές ανέμεναν τον υπουργό Εσωτερικών για περαιτέρω διευκρινίσεις σε μια σειρά θεμάτων, ο Γ. Μιχελάκης αποφάσισε να μην παραστεί στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Αντίθετα έντονη υπήρξε η παρουσία της αστυνομίας, για να προληφθούν επεισόδια αντίστοιχα εκείνων που πραγματοποιήθηκαν με τους σχολικούς φύλακες στη Θεσσαλονίκη.

Εργαζομένοι της Δημοτικής Αστυνομίας και σχολικοί φύλακες έκαναν λόγο για μεθοδεύσεις που καθιστούν αδύνατη την απορρόφησή τους σε κενές θέσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ηγεσία της ΚΕΔΕ και το σύνολο των αιρετών, οι οποίοι σεν υποστήριξαν την παραμονή τους στους δήμους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Σπύρος Δαρδαμάνης, ζήτησε από τους αιρετούς να αναλάβουν πρωτοβουλία, ώστε να ενταχθούν και οι σχολικοί φύλακες στο μέτρο της εθελοντικής διαδημοτικής κινητικότητας, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, αναφέροντας ακόμη πως εάν υποθέσουμε ότι το 2% των πτυχίων που έχουν κατατεθεί είναι πλαστά, αυτόματα προκύπτουν μια σειρά κενές θέσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, καταλόγισε στο υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν προχώρησε σε καμία παρέμβαση, ώστε να αποφευχθεί η κατάργηση των σχολικών φυλάκων και εγκάλεσε αιρετούς για παρεμβάσεις τους στο ΥΠΕΣ, προκειμένου να καταργηθεί ο κλάδος.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση των δημάρχων, οι οποίοι απάντησαν με έντονες φωνές και αποδοκιμασίες, με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, να ζητά να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ζητώντας, ταυτόχρονα, από τον κ. Θ. Μπαλασόπουλο να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, λέγοντας του πως, όποια δικαστική διαμάχη των Σχολικών Φυλάκων έχει κερδηθεί μέχρι σήμερα, οφείλεται σε ενέργειες Δημάρχων.

Ο Θ. Μπαλασόπουλος όχι μόνο δεν ανακάλεσε αλλά συνέχισε καταδικάζοντας το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, σημειώνοντας πως την ίδια στιγμή, με ειδική ρύθμιση, η ηγεσία του υπουργείου φρόντισε να διασφαλίσει τους 80 οδηγούς του.

Αναφορικά με το ζήτημα της Δημοτικής Αστυνομίας, ο Θ. Μπαλασόπουλος σημείωσε ότι οι προϋποθέσεις που θέτει η ΚΥΑ για τη μετάταξή τους σε άλλες υπηρεσίες αποκλείουν, λόγω ορίου ηλικίας και άλλων κριτηρίων, περίπου 1.500 δημοτικούς αστυνομικούς, ενώ χαρακτήρισε «ασφαλιστική τρομοκρατία» τη μαζική έξοδο υπαλλήλων με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ συμπλήρωσε ότι αντί οι δήμοι να ζητούν προσωπικό, σφυρίζουν αδιάφορα και χρησιμοποιούν εθελοντές και διμηνίτες για να καλύψουν πραγματικές ανάγκες. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Σωματείου Δημοτικών Αστυνομικών, Θάνος Τάτσης, σημείωσε ότι, τον περασμένο Ιούλιο, η κυβέρνηση μίλησε για μετακίνηση των 3.040 δημοτικών αστυνομικών, όταν εκδόθηκε η σχετική ΚΥΑ ο αριθμός μειώθηκε στους 2.858 και, τελικά, με τις προϋποθέσεις που τίθενται μένουν εκτός ρύθμισης πάνω από 1.700 δημοτικοί αστυνομικοί. 

«Δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες δεν περιμένουμε τίποτα από κανέναν. Ελπίζουμε να μη φθάσετε κι εσείς σ' αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου λαμβάνει χώρα η έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων.