Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», η Μ. Γκάγκα προειδοποίησε για τη μεγάλη πίεση που υφίσταται και το νοσοκομείο «Σωτηρία», επισημαίνοντας πως το σύστημα Υγείας της Αθήνας εξακολουθεί να πιέζεται, τη στιγμή που γίνεται και μετακίνηση προσωπικού.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα. Έχουμε κρούσματα καθημερινά. Στη χθεσινή εφημερία κάναμε 43 εισαγωγές COVID, 5 άτομα μπήκαν στις μονάδες και βέβαια κάναμε συνολικά 144 εισαγωγές που σημαίνει ότι υπάρχουν και 100 άλλα άτομα, τα οποία έχουν άλλα προβλήματα και πρέπει να μπορούμε να τα φροντίσουμε, που είναι χημειοθεραπευόμενοι, άρρωστοι που έχουν ανάγκη από βρογχοσκόπηση, ανάγκη από μη επεμβατικό αερισμό και όλα αυτά. Το σύστημα πιέζεται.

Φυσικά σχετίζονται τα κρούσματα με τις εισαγωγές που έχουμε στα νοσοκομεία, απλά δεν βλέπουμε τον συσχετισμό την ίδια ημέρα. Αν έχουμε 3.000 κρούσματα, τους αντίστοιχους νοσηλευόμενους θα τους δούμε 7-10 ημέρες αργότερα και την πίεση στις μονάδες πιθανόν λίγες ημέρες μετά. Άρα ακόμα βλέπουμε στα νοσοκομεία τα κρούσματα που είχαμε στην Αθήνα μία εβδομάδα πριν. Και να πέσουν τα κρούσματα εμείς για τουλάχιστον μία εβδομάδα θα εξακολουθήσουμε να πιεζόμαστε. Και η Θεσσαλονίκη επίσης.

Σε όλες τις λοιμώξεις υπάρχει ένα ποσοστό θανάτων που δεν μπορούμε να το προλάβουμε. Ακόμα και στις λοιμώξεις που έχουμε τα κατάλληλα αντιβιοτικά, εδώ δεν τα έχουμε. Ο αριθμός των θανάτων είναι μια αναλογία των κρουσμάτων και το έχουμε δει σε όλες τις χώρες. Πιεζόμαστε αλλά όχι τόσο, δεν είμαστε Ιταλία. Η φροντίδα υπάρχει στους ασθενείς».

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο διακομιδής ασθενών με κορονοϊό από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με τρένα

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, επισκέφθηκαν το νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστώσουν τι ισχύει με τις 50 κλίνες ΜΕΘ, που δώρισε η Βουλή.

Ο Δ. Τζανακόπουλος είχε τονίσει πως είναι αναληθές ότι υπάρχουν 50 λειτουργικές μονάδες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «λειτουργεί η μία υπομονάδα 12 κλινών και η μία 13 κλινών, στην οποία νοσηλεύονται δύο ασθενείς, με μειωμένο και μετακινημένο προσωπικό. Οι άλλες δύο υπομονάδες, 12 και 13 κλινών αντίστοιχα, δεν είναι αυτή τη στιγμή που μιλάμε λειτουργικές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας συναντηθήκαμε με τον Διοικητή του νοσοκομείου ο οποίος στη συζήτηση που είχαμε αρνήθηκε αναιτιολόγητα να μας δείξει τη λίστα του προσωπικού που υπηρετεί στη μονάδα αυτή των 50 κλινών.Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αν διαψευστεί η δήλωση, σύμφωνα με την οποία αυτή τη στιγμή 50 κρεβάτια είναι άμεσα διαθέσιμα και έχουν τη δυνατότητα τώρα να υποδεχτούν ασθενείς, τότε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή».