Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ χιλιάδες ήταν οι πολίτες που έλαβαν μέρος σε συλλαλητήρια σε 23 πόλεις της Ελλάδας για «την ελληνικότητα της Μακεδονίας», κυρίως σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
 
Τα συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Κατερίνη, Βέροια, Σιάτιστα, Λάρισα, Θήβα, Ιωάννινα, Ρόδο, Χανιά, Κέρκυρα και Χαλκίδα.
 
Νωρίτερα, από την σελίδα στο Facebook, η επιτροπή εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καλούσε τον κόσμο να συμμετέχει στα συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα και να «αναλογιστεί» όπως αναφέρουν «τις ευθύνες τους με την ιστορία». «Έχεις την ευκαιρία να στείλεις ένα εκκωφαντικό μήνυμα σε εκείνους που αποφάσισαν να ξεπουλήσουν τη Μακεδονία» σημειώνει επιπλέον η ανακοίνωση.
 
«Στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Θα είναι εκεί δίπλα σου το σύμβολο του μακεδονικού αγώνα, ο Παύλος Μελάς. Θα είναι εκεί η Βελίκα Τράικου, η ηρωίδα δασκάλα που κατακρεουργήθηκε από τους κομιτατζήδες σε ηλικία 21 ετών. Θα είναι εκεί ο Μητροπολίτης Καστοριάς, Γερμανός Καραβαγγέλης. Θα είναι παρόντες ο Καπετάν Κώττας και ο Τέλλος Άγρας μαζί με τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν για τη Μακεδονία» ανέφερε επίσης η ανακοίνωση.
 
Στη Λάρισα χρησιμοποιήθηκε γερανός για να υψώσει μια μεγάλη ελληνική σημαία, ενώ μοιράστηκαν τρικάκια της ΧΑ, σύμφωνα με φωτογραφικό πρακτορείο, που έφεραν το μήνυμα «Μακεδονία μόνο ελληνική».


Nikos Chrysoulis / SOOC


Nikos Chrysoulis / SOOC
 

Οι γραφικότητες δεν έλειψαν ούτε σε αυτό το συλλαλητήριο, με πολίτες να προσέρχονται στα συλλαλητήρια είτε πάνω σε άλογα ή με ασπίδες και στολές ή ακόμα κρατώντας εκκλησιαστικές εικόνες.
 
Συνολικά τρεις μητροπολίτες ο Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, ο Ξάνθης και Περιθωρίου Παντελεήμονας και ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, συμμετείχαν στην συγκέντρωσαν και απεύθυναν χαιρετισμός, Μάλιστα, ο μητροπολίτης Ξάνθης, τόνισε, πολλές φορές, ότι «η συγκέντρωση αυτή χαρακτηρίζεται από κοσμιότητα και εκφράζει την ανησυχία όλων των Ελλήνων για το μέλλον της πατρίδας τους»


Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Konstantinos Tsakalidis / SOOC
 

Στην ίδια συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός – ερευνητής Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Την ίδια ώρα, σε ανάρτησή της στο facebook, η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ανέφερε ότι «για ακόμη μια φορά οι Έλληνες ασκούμε το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας να βροντοφωνάξουμε την αλήθεια για την Μακεδονία μας. Το κάνουμε ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς κανένα φόβο, χωρίς καμία κομματική γραμμή και χωρίς κανένα συμφέρον, πέρα από το εθνικό: Μακεδονία είναι μόνο η Ελλάδα».


 

Επεισόδια στα Χανιά
 

Κατά την έναρξη της συγκέντρωσης στα Χανιά της Κρήτης, σημειώθηκαν επεισόδια όταν ομάδα ατόμων του αντιεξουαστικού χώρου εμφανίστηκε στο σημείο.
 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ορισμένοι από τους συγκεντρωθέντες κινήθηκαν προς το μέρος τους, με αποτέλεσμα να υπάρξει η πρώτη εστία έντασης. Όταν στο χώρο έφθασαν και άλλοι πολίτες προκειμένου να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση, ακολούθησε νέος γύρος αντιπαράθεσης.
 
Ακολούθησε συμπλοκή των ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου με αστυνομικές δυνάμεις και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων τρία έως τέσσερα άτομα.
 
Ένας από τους αστυνομικούς έφερε τραύμα στο κεφάλι και χρειάσθηκε να του παρασχεθούν πρώτες βοήθειες σε φαρμακείο που βρίσκεται στην πλατεία της αγοράς.