Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, ο Σέρτζιο Ματαρέλα, εξέφρασε την απογοήτευση του την Παρασκευή καθώς αποδείχθηκε άκαρπος και ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών.

Όπως τόνισε ο Ματαρέλα, οι διαφωνίες των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει να παραμεριστούν καθώς η Ιταλία διάγει μια κρίσιμη πολιτική καμπή, ενώ επισήμανε πως αν δεν υπάρξει σύγκληση άμεσα θα λάβει πιο ενεργό ρόλο για να δώσει λύση στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή

«Οι προσδοκίες των πολιτών, οι διορίες που μας έχει δώσει η Ευρώπη και οι εντάσεις παγκοσμίου βεληνεκούς σε μέρη όχι μακριά από την Ιταλία, δημιουργούν την ανάγκη να παραμεριστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα για το κοινό καλό. Συζήτησα μαζί τους για την ανάγκη που υπάρχει για μια κυβέρνηση με πλήρη ισχύ. Θα περιμένω μερικές μέχρι να αποφασίσω τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί λύση σε αυτό το αδιέξοδο».

Η Λέγκα του Βορά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, που ήταν οι νικητές των εκλογών συνεχίζουν να εμμένουν στις θέσεις που έχουν εκφράσει τις τελευταίες έξι εβδομάδες. Ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, κάλεσε την Λέγκα να αποχωρήσει από το άρμα του Μπερλουσκόνι αν θέλει να υπάρξει αλλαγή στη χώρα. «Ο γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι πρέπει να διαλέξει αν επιθυμεί την επανάσταση ή την παλινόρθωση μένοντας με τον Μπερλουσκόνι. Παράλληλα, επανέλαβε ότι συνεχίζει να απευθύνει έκκληση, υπέρ μιας «κυβέρνησης της αλλαγής» και στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Μ. Σαλβίνι υπογράμμισε ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων «πρέπει να καταβάλει  μεγαλύτερη προσπάθεια», υπέρ της συγκρότησης μιας κυβερνητικής συμμαχίας και τόνισε πως είναι στο χέρι του Ματαρέλα να αναθέσει τη διερευνητική εντολή στον πρόεδρο της Βουλής ή την πρόεδρο της Γερουσίας.