Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων καλούν τον ιταλικό λαό να γεμίσει τους δρόμους το ερχόμενο Σάββατο με αφορμή την γιορτή της Δημοκρατίας στην γειτονική χώρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την στάση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος  αρνήθηκε να αποδεχθεί την υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, μετά από πρόταση του Τζουζέπε Κόντε που χρίστηκε πρωθυπουργός από την Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια. Τα δύο κόμματα αναμένεται να κατεβούν με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές.

Αφού αρνήθηκε την πρόταση του Κόντε για τον Σαβόνα, ο Ματαρέλα έδωσε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι που έχει διατελέσει στέλεχος του ΔΝΤ. Ο Κοταρέλι δήλωσε ότι  αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019. Ωστόσο, Λέγκα και Πέντε Αστέρια έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να τον στηρίξουν. Ο Κοταρέλι έχει ήδη ετοιμάσει τη λίστα με τους νέους υπουργούς για την μεταβατική κυβέρνηση, που αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό

Ο  ηγέτης των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, έκανε γνωστό ότι θα οργανώσει μεγάλη κινητοποίηση στη Ρώμη στις 2 Ιουνίου, ενώ τόνισε πως ο Ματαρέλα ενήργησε ξεκάθαρα κατά της βούλησης του ιταλικού λαού. Στη Λομβαρδία δήμαρχοι της Λέγκας του Βορρά αποδοκίμασαν την στάση του Ματαρέλα, βγάζοντας τις φωτογραφίες του από τα δημαρχιακά μέγαρα.

Ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, εξαπέλυσε πυρά κατά της ΕΕ, τονίζοντας  ότι θα πρέπει οι Ιταλοί να ψηφίσουν εκ νέου, ενώ έκανε και πάλι αναφορά σε απελάσεις μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα από τη χώρα.

«Μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες. Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός. Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς».

Ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, άφησε σαφέστατες αιχμές κατά του Ματαρέλα, λέγοντας ότι έβαλε τις υποδείξεις των αγορών πάνω από την βούληση του ιταλικού λαού. «Υπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία».


Tο Βερολίνο δείχνει το παράδειγμα της Ελλάδας

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι «πρέπει να μιλάμε με κάθε κυβέρνηση αλλά έχουμε αρχές στην ευρωζώνη και φυσικά θα υπάρξουν δύσκολες ερωτήσεις», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε ότι «όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλά ερωτηματικά στο τραπέζι. Μιλήσαμε μεταξύ μας πολλά βράδια, αλλά μαζί καταφέραμε κάτι. Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτή τη δουλειά, από τη στιγμή που η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Γερμανός υπουργός που είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μίχαελ Ροτ, δήλωσε εκ μέρους του Βερολίνου ότι «η Ιταλία θα έχει μια σταθερή, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση σύντομα. Εμείς, στην Γερμανία, θα πρέπει να απέχουμε από το να δίνουμε συμβουλές όσον αφορά τον σχηματισμό κυβερνήσεων, καθώς εμείς οι ίδιοι χρειαστήκαμε έξι μήνες για να σχηματίσουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό».

Επιπλέον, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία, ενώ πρόσθεσε πως «ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους».

Στήριξη Μακρόν στον Ματαρέλα και τους θεσμούς της Ιταλίας

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη στήριξη του στον πρόεδρο της Ιταλίας, τονίζοντας ότι «θέλω απλώς να υποβάλω τα σέβη μου και τη στήριξή μου στον πρόεδρο Ματαρέλα, ο οποίος έχει μια ουσιαστική αποστολή, αυτή της θεσμικής και δημοκρατικής σταθερότητας της χώρας του, την οποία επιτελεί με πολύ θάρρος και μεγάλο πνεύμα υπευθυνότητας. Η Ιταλία είναι για τη Γαλλία ένας στρατηγικός εταίρος σε όλα τα ζητήματα, ένας ιστορικός εταίρος, ένας εταίρος του σήμερα και ένας εταίρος του μέλλοντος, τον οποίο σεβόμαστε και τον οποίο έχουμε ανάγκη για τα ευρωπαϊκά σχέδια, καθώς και για τη διμερή σχέση που είναι δομική».

Η Ιταλίδα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στον Σ. Ματαρέλα και στους θεσμούς της Ιταλίας, τονίζοντας ότι «προωθούνται τα συμφέροντα του ιταλικού λαού, τα οποία συμπίπτουν με αυτά της ΕΕ». 

«Θα πρέπει να προταχθεί κυρίως η δημιουργία μιας σταθερής κυβέρνησης», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε πως «στην περίπτωση αποτυχίας θα γίνουν μάλλον νέες εκλογές. Αλλά το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσουν προς μια κυβέρνηση με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να εργαστεί αποτελεσματικά».

Τέλος, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Αλφόνσο Ντάστις, σχολιάζοντας τόσο το πολιτικό αδιέξοδο της Ιταλίας όσο και την πρόταση μομφής κατά της ισπανικής κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό κόμμα, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή κατά την οποία έχουμε βουτήξει σε μια διαδικασία μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, σε μια διαδικασία ενίσχυσης της ΕΕ απέναντι στις λαϊκιστικές και εθνικιστικές απειλές, αυτό δεν συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας, της ιδέας, της σταθερότητας της Ευρώπης».