Συνολικά σε 52 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛ. ΑΣ μετά την ένταση που επικράτησε μπροστά στη Βουλή αλλά και κατά το τέλος του συλλαλητηρίου κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τη Τετάρτη. Οι 24 εκ των 52 προσαγωγών μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τους συλληφθέντες να μεταφέρονται το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Δεκάδες φοιτητές οργάνωσαν στα δικαστήρια συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια, για να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες.

Βαριά τραυματίες

Προς το τέλος της φοιτητικής πορείας κοντά στα Προπύλαια τη Τετάρτη, επικράτησε ένταση ανάμεσα σε ομάδα διαδηλωτών και ανδρών της αστυνομίας, με τους άνδρες των ΜΑΤ και της ΔΡΑΣΗ να προχωρούν σε ανθρωποκυνηγητό και προσαγωγές. Καταγγελίες και ντοκουμέντα, καταδεικνύουν την βίαιη δράση της αστυνομίας, που άφησε πίσω της τραυματίες, σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρά.

Ανθρωποκυνηγητό, τυφλές προσαγωγές και διώξεις απέναντι στο φοιτητικό κίνημα που αγωνίζεται

Χαρακτηριστικές ήταν οι καταγγελίες του πρώην πρύτανη του ΕΜΠ, Νίκου Μαρκάτου ο οποίος έκανε λόγο για «πογκρόμ εκ προθέσεως», αφού ανέφερε ότι «τραυμάτισαν κοπέλα με μηχανάκι, η οποία βρίσκεται στον Ερυθρό Σταυρό, στον ίδιο Ερυθρό Σταυρό που βρίσκεται και ο γιός μου τον οποίον έσπρωξαν και έβγαλε τον ώμο του», σημείωσε μιλώντας στον realfm.

«Πογκρόμ εκ προθέσεως»: Αστυνομικός με πυροσβεστήρα έσπασε το σαγόνι φοιτητή

Ακόμη προχώρησε σε μια ανατριχιαστική καταγγελία λέγοντας πως «με πυροσβεστήρα αστυνόμος έσπασε το σαγόνι και έβγαλε τα δόντια από φοιτητή ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο χειρουργείο».

Βία ακόμη και κατά των δημοσιογράφων

Από το πογκρόμ βίας που εξαπέλυσε η αστυνομία , δεν ξέφυγαν και οι δημοσιογράφοι, αφού νωρίτερα και ενώ η πορεία βρισκόταν μπροστά στη Βουλή, αφού επικράτησε ένταση μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας, οι τελευταίοι προχώρησαν σε ρίψη χημικών και συλλήψεις, τις οποίες οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να καταγράψουν.

Να απαντήσει η κυβέρνηση «αν η Ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να υφίσταται» ζητούν οι φωτορεπόρτερ

Ωστόσο η αστυνομία φαίνεται πως είχε άλλη γνώμη με τους άνδρες των ΜΑΤ να χτυπούν και να πετούν στο έδαφος τον φωτορεπόρτερ Γιάννη Λιάκο, μέλος του πειθαρχικού της ΕΦΕ. Παράλληλα δεν έλειψαν η επιθετικότητα κατά και των υπόλοιπων δημοσιογράφων, ενώ ταυτόχρονα οι αστυνομικοί επιχειρούσαν να μπλοκάρουν την οπτική επαφή των φωτορεπόρτερ με τους προσαχθέντες για να μην καταγράψουν τις σκηνές βίας ακόμα και κατά ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος.