«Δε θα μείνουμε αδρανείς» προειδοποιούν στην κοινή τους ανακοίνωση οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας μετά την απόφαση για διατήρηση της πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για κινητοποιήσεις, καθώς δηλώνουν διατεθειμένοι να εξαντλήσουν «όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά».

Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, δικαστές και εισαγγελείς «δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες», καθώς υποστηρίζουν πως η απόφαση της κυβέρνησης «εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών».

Αξίζει να σημειωθεί πως, υπενθυμίζοντας πως τον περασμένο Μάρτιο ελήφθη η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων ενώ τα κρούσματα ήταν υποπολλαπλάσια, σήμερα αποφασίζεται να μην ανασταλεί η λειτουργία τους προς τέρψιν «κοντόφθαλμων συντεχνιακών συμφερόντων».

Αξίζει να τονιστεί πως η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, καθώς μέχρι τις 19.00 το απόγευμα της Δευτέρας οι δικηγόροι της χώρας δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα ισχύσει την Τρίτη. Όπως τονίζεται, μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού το περασμένο Σάββατο για την αντικατάσταση των τεσσάρων ζωνών με δύο, αναμενόταν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και της Αττικής. Άλλωστε, αυτή ήταν η «γραμμή» που ακολουθούσαν και οι γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας. Όπως δηλώνουν δικηγόροι, αντί να εκδοθεί απόφαση το Σάββατο μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, πέρασαν σχεδόν τέσσερις ημέρες, με ευθύνη του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Τσιάρα, όπου δεν ήταν ξεκάθαρο το τι θα συμβεί, για ακόμα μία φορά εν μέσω πανδημίας.

Απόφαση για ανοιχτά δικαστήρια «την τελευταία στιγμή»

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, σε αναμονή της έκδοσης ΚΥΑ για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορωνοϊού, προειδοποιήσαμε τους αρμόδιους, ότι η λειτουργία της Δικαιοσύνης, που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πολιτών σε περιορισμένους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να περιοριστεί για την προστασία της υγείας των διαδίκων και όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα προτείναμε εφικτές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς βελτίωση της αρχικά σχεδιαζόμενης ρύθμισης.

Είναι φανερό πλέον, ότι η καθυστέρηση μιας ΚΥΑ που όφειλε να έχει εκδοθεί από το Σάββατο, ώστε να εφαρμοστεί από σήμερα Τρίτη, οφείλεται σε ομολογημένες συντεχνιακές παρεμβάσεις, που ουδεμία σχέση έχουν με την προστασία της υγείας. Με την εκδοθείσα πλέον ΚΥΑ προβλέπεται η πλήρης λειτουργία όλων των δικαστικών σχηματισμών της Χώρας σε συνθήκες αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, τη στιγμή που την περίοδο Απριλίου και Μαΐου με υποπολλαπλάσια κρούσματα η λειτουργία των Δικαστηρίων είχε ανασταλεί.

Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση εκθέτει σε σοβαρό κίνδυνο τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους και όλους τους πολίτες που θα συνωστίζονται το επόμενο διάστημα εντός των δικαστικών αιθουσών. Με την επιλογή αυτή ταυτόχρονα εκτίθεται στην δίκαιη κριτική, ότι κοντόφθαλμα συντεχνιακά συμφέροντα, προτάσσονται έναντι της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι Δικαστικές Ενώσεις δε θα μείνουν αδρανείς μπροστά σε μια τόσο κυνική διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της Δικαιοσύνης, την προστασία των οποίων οφείλουμε πρώτα από όλα στους πολίτες. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις της, υιοθετώντας εμπράκτως τις εκτιμήσεις των ειδικών της υγείας και να περιορίσει τη λειτουργία των Δικαστηρίων, εκεί που η επιδημία καλπάζει. Σε αντίθετη περίπτωση δηλώνουμε διατεθειμένοι να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα συλλογικής δράσης, προκειμένου να επικρατήσει η λογική πριν να είναι πολύ αργά.

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Εφέτης
Παναγιώτης Δανιάς, Εφέτης Δ.Δ.
Άννα Ζαΐρη, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγο