Του Κώστα Εφήμερου

Από τα σενάρια που διακινούνται αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επικρατέστερα που φαίνεται να επιβεβαιώνονται από διάφορες πηγές. Όλα αυτά με τη δεδομένη άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεχτεί την συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλιστεί κοντινή ημερομηνία εκλογών και αλλαγή πρωθυπουργού αφού η αξιωματική αντιπολίτευση δεν φαίνεται διατεθειμένη να επαναλάβει το λάθος του Αντώνη Σαμαρά και να δεχτεί οποιαδήποτε δέσμευση για τη συνέχιση του μνημονίου.

Το σενάριο του Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς από το βράδυ της Τετάρτης ξεκινάει τον αγώνα της συγκέντρωσης των 180 πρόθυμων που θα στηρίξουν την κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του θεωρούν ότι μπορούν να ελπίζουν σε ένα σημείο εκκίνησης στους 166, υπολογίζοντας ως θετικούς στην 3η ψηφοφορία τους δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Μπούκουρα και Αλεξόπουλο, τον Μελά και ενδεχομένως τον Γιοβανόπουλο και τον Κασαπίδη που δεν προσήλθαν στην 1η ψηφοφορία.

Το σενάριο της εθνικής ενότητας λέει ότι ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει έντονη πίεση στον Πάνο Καμμένο και σε συγκεκριμένους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ προτείνοντας τους να αναλάβουν σημαντικά υπουργεία και δίνοντάς τους ημερομηνία πρόωρων εκλογών μετά τον Ιούνιο του 2015.

Οι δηλώσεις μετά την 1η ψηφοφορία των δύο αρχηγών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της ΔΗΜΑΡ δεν άφηναν περιθώρια σύγκλισης, αλλά οι συνεργάτες του Σαμαρά επιμένουν ότι όλα είναι ακόμα ανοιχτά, υπολογίζοντας και στο νέο κλίμα τρόμου που αναμένεται να ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης.

Το σενάριο της καρατόμησης Σαμαρά

Ενώ μέχρι σήμερα συζητούσαμε για την πίεση των βουλευτών της αντιπολίτευσης σήμερα έχει ξεκινήσει να διακινείται και ένα νέο σενάριο σύμφωνα με το οποίο η πίεση μεταφέρεται πλέον και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ενορχηστρωτές της κίνησης φαίνεται να είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος (που έχει εμπειρία στο να σώζει μνημόνια και να αλλάζει πρωθυπουργούς) αλλά και το περιβάλλον της οικογένειας Μητσοτάκη. Η δική τους πρόταση κάνει λόγο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που δεν θα περιλαμβάνει τον Αντώνη Σαμαρά στην θέση του πρωθυπουργού ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει επιπλεον ημερομηνία πρόωρων εκλογών και πιθανώς αλλαγή υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας, ευρύτερης αποδοχής, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η ψήφιση από τους βουλευτές που προέρχονται από το κέντρο και την αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση, μετά το πρώτο πάγωμα από την ομολογουμένως κακή επίδοση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αρκετά κατώτερης των προσδοκιών, ο μηχανισμός σωτηρίας του μνημονίου έχει ανακτήσει την ψυχραιμία του και ψάχνει να βρει τον τρόπο που θα τον κρατήσει ζωντανό. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν και οι βουλευτές (κυρίως του ΠΑΣΟΚ) κινούνται έντονα παρασκηνιακά, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να προκαλέσουν τις ραγδαίες εξελίξεις που προαναγγέλουν ήδη από την ανακοίνωση του αποτελέσματος της 1ης ψηφοφορίας.

Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που έχει να χάσει τα περισσότερα, αφού η εκπεφρασμένη πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να προκαλέσει διάσπαση σε περίπτωση μη ψήφισης ΠτΔ αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που το παρουσιάζουν στο όριο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας κάνουν επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την αποφυγή των εκλογών.

Φυσικά τα παραπάνω είναι σενάρια που ξεκινάνε από διαρροές των ίδιων των βουλευτών, ίσως των πιο αναξιόπιστων επαγγελματιών της χώρας. Εις αύριον λοιπόν και ψυχραιμία.