Η επιβεβαίωση έρχεται μέσα από απάντηση που έδωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε επερώτηση που κατέθεσε το κόμμα της Αριστεράς. Ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, φέρεται να επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τη Handelsblatt, ότι στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε υπάρχει κείμενο θέσεων στο οποίο αναφέρονται ως ενδεχόμενα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα» για την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης αλλά και ένα δεύτερο κούρεμα του χρέους.
 

Νέο πακέτο και πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
 

Σύμφωνα με το κείμενο, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξης των 10-20 δισ. ευρώ ενώ το νέο δανειακό πρόγραμμα θα συνδέεται με τον όρο, η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από ό,τι μέχρι τώρα το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.
 
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Κάμπετερ, πρόκειται για κείμενο εργασίας, το οποίο συνέταξε το υπουργείο για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης εντός της κυβέρνησης.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ύπαρξη του εγγράφου, που είχε διαρρεύσει ως το «σχέδιο Σόιμπλε», είχε αναφερθεί για πρώτη φορά στις αρχές Φεβρουαρίου το περιοδικό Spiegel. Επισήμως η ύπαρξη του κειμένου δεν επιβεβαιώθηκε. Το υπουργείο Οικονομικών είχε σπεύσει απλώς να διαψεύσει τα σενάρια περί νέου κουρέματος.
 
Η Handelsblatt σχολιάζει ότι ενώ το θέμα του κουρέματος ήταν μέχρι σήμερα ταμπού για τη γερμανική κυβέρνηση, πλέον «ο κ. Σόιμπλε επιβεβαιώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχουν όντως σκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση».
 

«Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει»
 

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, η αντιπρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς Ζάρα Βάγκενκνεχτ επισημαίνει ότι «και πάλι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να λέει ψέματα στους πολίτες μέχρι το καλοκαίρι, πιθανότατα μέχρι μετά τις ευρωεκλογές». Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε, σύμφωνα με την ίδια, «φαίνεται πως εξετάζει και το ενδεχόμενο κουρέματος».
 
Όπως επισημαίνει η Ζάρα Βάγκενκνεχτ, «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς έναν κεφαλαιακό φόρο για τους έλληνες ολιγάρχες».
 

Απαιτείται συνδυασμός λύσεων
 

Υπέρ συνδυασμού λύσεων που θα περιλαμβάνει νέο κούρεμα αλλά και μείωση των επιτοκίων τάσσεται, την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW). Σε συνέντευξή του στην Saarbrücker Zeitung, ο Μαρσέλ Φράτσερ επισημαίνει ότι «χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματά της».
 
Ο ίδιος θεωρεί αδικαιολόγητους του φόβους ότι με τις προτεινόμενες λύσεις θα μπορούσαν να χαθούν χρήματα γερμανών φορολογουμένων. Αντιθέτως, όπως τονίζει, θα πρέπει να δοθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα για να αποτραπεί ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο.

Έτσι η Ε.Ε. θα μπορεί να συνεχίσει να ελέγχει τα βήματα προόδου της Ελλάδας και να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ίδιο. «Ένα τρίτο πρόγραμμα δεν σημαίνει ότι δίνουμε λεφτά και κάντε τα ό,τι θέλετε. Χρήματα θα δοθούν μόνον αν η Ελλάδα υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις».