Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται να φτάσει την Πέμπτη στην Αίγυπτο σε μία επίσημη επίσκεψη με σκοπό να μπουν οι τελευταίες «πινελιές» σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου – Ελλάδος, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το αιγυπτιακό μέσο Sada Elbalad.

Οι ελληνικές πηγές του μέσου επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, και τόνισαν ότι σε συνέχεια της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ιταλία, ο Δένδιας θα επισκεφτεί την Αίγυπτο για μία παρόμοια συμφωνία.

Μάλιστα, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι ο Δένδιας θα ταξιδέψει από την Ελευσίνα για το Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, καθώς και ότι προηγήθηκαν ολονύχτιες διαβουλέυσεις και το το πρωί απέμεναν ελάχιστες εκκρεμότητες.

Επιπλέον, το αιγυπτιακό μέσο αναφέρει ότι η Αίγυπτος επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Σάρατζ και του Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο, καθώς το Κάιρο και η Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Η αιγυπτιακή ιστοσελίδα Sada Elbalad αναφέρει ότι «η Αθήνα προσπαθεί να κινητοποιήσει τη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας στην περιοχή, ειδικά μετά τον αμφιλεγόμενο χάρτη με τη Λιβύη και την ανακοίνωση για διεξαγωγή δραστηριοτήτων για εντοπισμό φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). «Ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» είχε δηλώσει τότε στην επίσκεψη ο Δένδιας -μια κίνηση απάντησης στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Ελλάδα και Ιταλία υπογράφουν συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, στον απόηχο τουρκικών προκλήσεων στην αν. Μεσόγειο

Σημειώνεται ότι προσπαθώντας να βρει διέξοδο απέναντι στις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την πρόθεση της να έρθει σε συμφωνία με την Τουρκία για το ζήτημα της ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο, και εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης.

«Δίκαιη προσέγγιση» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την προσφυγή στη Χάγη για τις ελληνοτουρκικές διαφορές

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας».

«Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε – εάν δεν μπορούμε – να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Για σενάριο «μερικής οριοθέτησης» είχε μιλήσει ο Δενδιας

Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι στις 29 Ιουλίου ο Έλληνας ΥΠΕΞ κληθείς να απαντήσει αν η συμφωνία με την Αίγυπτο ενδέχεται να είναι κλιμακωτή και σε φάσεις, ο υπουργός είπε πως θα μπορούσε να έχει φάσεις και θα μπορούσε η πρώτη φάση να είναι μια μερική οριοθέτηση ενός τμήματος των θαλάσσιων ζωνών.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή προς το συμφέρον και της ελληνικής και της αιγυπτιακής πλευράς, συμπλήρωσε.

Σε δημοσίευμα του το militaire.gr, κάνει λόγο για «μερική οριοθέτηση στα δυτικά της Κρήτης» και άρα -σχολιάζει- ότι έχει να κάνει με τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο δεν θα το «αγγίξουν» οι ΥΠΕΞ Ελλάδος και Αιγύπτου. Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει πως η «μερική οριοθέτηση» θα προσβάλλει τον θαλάσσιο διάδρομο που έχει δημιουργήσει η Τουρκία με το σύμφωνο που υπέγραψε με την Λιβύη.