Η απερχόμενη κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν δύο κόμματα, ένας πολιτικός συνδυασμός και εκπρόσωποι της βοσνιακής μειονότητας, ζήτησε σήμερα τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, καθώς  «εξαιτίας των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια απαιτείται νέα, καθαρή λαϊκή εντολή».

Η κυβέρνηση αυτή εξελέγη στις 12 Μαρτίου του 2012. Τη θέση του πρωθυπουργού κατείχε ο ηγέτης του πολιτικού συνδυασμού Σοσιαλιστών (SPS)- Κόμματος Συνταξιούχων(PUPS) και Ενωμένης Σερβίας (JS), Ίβιτσα Ντάτσιτς, ενώ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν ο πρόεδρος του πρώτου σε δύναμη σερβικού κόμματος, του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Τις προηγούμενες ημέρες, το SNS είχε ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, με τον Α. Βουτσιτς να δηλώνει: «Είναι καιρός να δώσουμε λογαριασμό στον λαό για την πολιτική που ακολουθήσαμε και να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής».

H απόφαση του SNS υπήρξε αναμενόμενη αφού εδώ και καιρό πολλά στελέχη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θεωρώντας παράλογο το γεγονός να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς και όχι ο Βούτσιτς, που είναι πρόεδρος του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η παραίτηση του τεχνοκράτη υπουργού Οικονομικών

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως των αιτιάσεων για προσφυγή στις κάλπες, είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Αλεξάνταρ Ραντούλοβιτς, ο οποίος, μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Ι. Ντάτσιτς, ότι υπονομεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Α. Ραντούλοβιτς είχε τοποθετηθεί, ως τεχνοκράτης, από το SNS στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να προωθήσει μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Μεταξύ των προτάσεων του Ραντούλοβιτς ήταν το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Άλλωστε ο τεχνοκράτης πρώην υπουργός δήλωνε πως η μοίρα όλων των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία εξαρτάται από τις τροποποιήσεις τεσσάρων βασικών νόμων, εργατικό δίκαιο, τον νόμο για τις ιδιωτικοποιήσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και το νόμο για το σχεδιασμό και τις κατασκευές.

Οι προτάσεις του Ραντούλοβιτς προκάλεσαν τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικάτων, αλλά και εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις των εργατών στο Βελιγράδι με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον Ντάτσιτς να τις απορρίπτουν,  εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού του κράτους και σε μεγάλη κοινωνική κρίση.

«Αν εγκριθούν οι νόμοι, θα αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρέπει να προκηρυχθούν και ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι υποσχέθηκε και θα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις το 2014, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη το 2015»  δήλωνε ο Ραντούλοβιτς.

«Αν καθυστερήσει η υιοθέτηση των νόμων, τότε σίγουρα θα είναι ένα σίγουρο

μήνυμα ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, ότι η διαδικασία αίρεται και ότι πρέπει να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές», σημείωνε.