«Υπάρχουν 15.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να εξετάζουν περισσότερες από λίγες δεκάδες την ημέρα» δήλωσε η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στον ΣΚΑΙ και πρόσθεσε ότι τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στα νησιά έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολύμηνης διαμονής.

Παράλληλα, ανέφερε πως οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη ασφυκτική κατάσταση στα νησιά. Προ ημερών είχε ζητήσει μέσω επιστολής συνάντηση με τον Α. Τσίπρα προκειμένου να τον ενημερώσει για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει το Βόρειο Αιγαίο και είχε υπογραμμίσει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να βρεθούμε ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ζήτησε μέσω επιστολής του να μην υποχρεώνονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, υποστηρίζοντας εμμέσως ότι θα καταργηθεί η ουσία του θέματος της ροής προσφύγων και μεταναστών. Ετοιμάζεται προσχέδιο επί της απόφασης.