Στο στόχαστρο βρίσκεται το Χαλέπι και η στρατηγικής σημασίας συνοικία, Σέιχ Μακσούντ, που βρίσκεται σε ύψωμα, σημείο από το οποίο οι αντάρτες θα μπορούσαν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των τομέων που ελέγχονται από το καθεστώς.
 
Σε μία προσπάθεια να απωθηθούν οι αντάρτες, άρματα του κυβερνητικού στρατού εκτόξευσαν οβίδες με αποτέλεσμα εκατοντάδες οικογένειες να εγκαταλείπουν την περιοχή για να σωθούν.
 
Στο νοτιοανατολικό Χαλέπι, μάχες ξέσπασαν και κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο το οποίο παραμένει κλειστό από τον Ιανουάριο.

Λουτρό αίματος για τον έλεγχο συνοικίας της Δαμασκού

Άγριες μάχες μεταξύ ανταρτών και συριακού στρατού σημειώθηκαν το πρωί σε δύο συνοικίες βόρεια και ανατολικά της περιφέρειας της Δαμασκού, την ώρα που μια οικογένεια ξεκληριζόταν όταν η συριακή αεροπορία σφυροκοπούσε την επαρχία της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
“Μάχες ξέσπασαν στη συνοικία Μπαρζέ στη βόρεια Δαμασκό. Πέντε πολίτες τραυματίστηκαν από οβίδες, από τις οποίες προκλήθηκαν και υλικές ζημιές”, αναφέρει το Παρατηρητήριο.
 
“Συγκρούσεις σημειώθηκαν επίσης στην περιφέρεια της ανατολικής συνοικίας Τζομπάρ, από την πλευρά της πλατείας των Αββασιδών”, μιας από τις μεγαλύτερες πλατείες της πρωτεύουσας.
 
Ο στρατός απωθεί αρκετές εβδομάδες τώρα με βομβαρδισμούς τις επιθέσεις των ανταρτών που προσπαθούν να εισέλθουν στο κέντρο της Δαμασκού, στην καρδιά του καθεστώτος, από φυλάκια ανταρτών στις συνοικίες και τα προάστια της περιφέρειας της πρωτεύουσας.
 
Τρείς άνδρες σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 πολίτες τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στο μεγάλο προάστιο Χατζάρ-αλ Ασουάντ της νότιας Δαμασκού.
 
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών
Στην επαρχία της Δαμασκού, προπύργιο των ανταρτών που πολεμούν τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ένα αγοράκι τριών ετών, η πεντάχρονη αδελφή του, η μητέρα τους και η γιαγιά τους σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί σε βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην περιοχή Μκαϊλγιαμπέ.
 
Τη Δευτέρα τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν το θάνατο 150 ανθρώπων –69 πολιτών, 44 ανταρτών και 37 στρατιωτών–σύμφωνα με απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
 
Με τουλάχιστον 6.000 νεκρούς, ο Μάρτιος ήταν ο πλέον αιματηρός μήνας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από την έναρξη της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ.
 
Το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία στηρίζεται σε ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία και τονίζει ότι η ταυτότητα των νεκρών τεκμηριώνεται επισταμένως.
 
Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στη Συρία, κάνοντας τον Μάρτιο τον πιο αιματηρό μήνα της εμφύλιας σύγκρουσης που ήδη μπήκε στον τρίτο χρόνο της χωρίς ορατά σημάδια αποκλιμάκωσης.
 
Όπως εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την αύξηση των απωλειών προκαλούν οι βομβαρδισμοί από το καθεστώς, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες χτυπά κατοικημένες περιοχές όπου δρουν αντάρτες, και η επέκταση των συγκρούσεων σε όλη τη χώρα.
 
Σχεδόν ίσες είναι οι καταγεγραμμένες απώλειες των δύο πλευρών (1.464 στρατιώτες και 1.486 αντάρτες), 291 ήταν οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, 298 τα παιδιά. Οι υπόλοιποι είναι ένοπλοι ή άμαχοι που δεν ήταν δυνατό να ταυτιστούν.
 
Ο προηγούμενος πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Αύγουστος του 2012.
 
Στα δύο χρόνια του εμφυλίου οι νεκροί είναι, πάντα κατά το Παρατηρητήριο, 62.554, αλλά ο φορέας παραδέχεται ότι η διασταύρωση των πληροφοριών για τα θύματα είναι δύσκολη γιατί «και οι δύο πλευρές αποκρύπτουν στοιχεία» για να μην πλήξουν το ηθικό τους.
 
Είναι, δηλαδή, πιθανό ότι οι νεκροί είναι διπλάσιοι από τις εκτιμήσεις.
 
Άγνωστος, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγάλος, είναι ο αριθμός όσων έχουν συλληφθεί από το καθεστώς–πιο πρόσφατα και από τους αντάρτες. Η τύχη τους είναι άγνωστη, πιθανόν πολλοί να έχουν ήδη να έχουν πεθάνει ή να έχουν εκτελεστεί.
 
Τα περίχωρα της Δαμασκού, το Χαλέπι και η Χομς εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα ανοιχτά μέτωπα, όπου πολλές συνοικίες –ειδικά στο Χαλέπι και τη Χομς– είναι σχεδόν ισοπεδωμένες.
 
Οι αντάρτες, που ενισχύονται με όπλα από αραβικές χώρες, έχουν καταλάβει πόλεις και στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αλλά υπολείπονται σημαντικά σε βαρύ οπλισμό που εξακολουθεί να κατέχει το καθεστώς.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ με τον Πρόεδρο του Λιβάνου Σουλεϊμάν
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, στον οποίο επανέλαβε τη βούλησή του να προστατευτεί η χώρα αυτή από τις συνέπειες της σύρραξης στη Συρία, σύμφωνα με μια ανακοίνωση των Ηλυσίων.
 
«Καθώς ο Λίβανος υφίσταται τις συνέπειες της συριακής κρίσης, ειδικά το γεγονός της υποδοχής ενός πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων από τη Συρία, ο πρόεδρος υπογράμμισε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που έχει η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για να δοθεί βοήθεια στο Λίβανο για να αντιμετωπίσει αυτή τη συρροή» των προσφύγων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
 
Ακόμη ο αρχηγός του γαλλικού κράτους διαβεβαίωσε το λιβανέζο ομόλογό του ότι η Γαλλία προτίθεται να σταθεί «στο πλευρό του Λιβάνου για να προασπίσει τη συνέχεια των θεσμών, την ανεξαρτησία, την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της χώρας», ενώ κάλεσε τη λιβανέζικη πολιτική ηγεσία να μην επιτρέψει η χώρα να υποτροπιάσει, «εμπλεκόμενη ξανά στη συριακή κρίση».
 
Ο Ολάντ κάλεσε τον Σουλεϊμάν να κάνει «κάθε δυνατή προσπάθεια για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση και να προετοιμαστούν οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές».
 
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Λίβανος παραμένει χωρίς κυβέρνηση μετά την απροσδόκητη απόφαση του πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι να παραιτηθεί, εν μέσω των όλο και πιο έντονων διαφορών των πολιτικών παρατάξεων στη χώρα σχετικά με την σύρραξη στη Συρία.