Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου που δημοσιεύει το Ποντίκι, τα στοιχεία κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε τράπεζες του εξωτερικού που αποκάλυψαν στις ελεγκτικές αρχές οι δύο λίστες δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «συμπληρωματικά», καθώς θεωρείται πως οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν και όφειλαν να τα έχουν διαπιστώσει προτού παρέλθει η πενταετία της παραγραφής.

Κατά την απόφαση, δεν θεωρούνται συμπληρωματικά στοιχεία εκείνα που προέρχονται από λίστες καταθετών του εξωτερικού, όσα αφορούν κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα, με το δικαστήριο να θεωρεί πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε πέντε χρόνια για να τα αναζητήσει από τις τράπεζες. Ακόμη, δεν θεωρούνται συμπληρωματικά τα στοιχεία για τα εμβάσματα που έφυγαν από ελληνικές προς ξένες τράπεζες, με το δικαστήριο να ρίχνει και πάλι το μπαλάκι στην ΑΑΔΕ, υποστηρίζοντας και σε αυτή την περίπτωση πως είχε στη διάθεσή της μία πενταετία για τη διερεύνησή τους.

Πιο ειδικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, οι ελεγκτικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να λάβουν από την Ελβετία τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ για τα οικονομικά έτη 2006-2008 και να τα αξιοποιήσουν εντός του «χρόνου παραγραφής» της πενταετίες, μέχρι δηλαδή το 2013. Υπενθυμίζεται πως η λίστα παραδόθηκε το 2011 με στικάκι στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους με αναστολή επειδή αφαίρεσε από τη λίστα τα ονόματα τριών συγγενών του. Στη συνέχεια, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν που «ξέχασε» σε ένα συρτάρι το στικάκι. Η εν λόγω λίστα περιέχει 2.062 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Αναφορικά με τη λίστα Μπόργιανς, περιλαμβάνει στοιχεία για 10.588 Έλληνες με καταθέσεις σε ελβετική Τράπεζα, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα για το 2008, η εικόνα είναι αντίστοιχη. Σημειώνεται πως την εν λόγω λίστα παρέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στην κυβέρνηση Τσίπρα το 2015, αφού προηγουμένως είχε καλέσει την κυβέρνηση Σαμαρά και τον Πρόξενο του Ντίσελντορφ, Νίκο Πλεξούδα να την παραλάβει, με τον τελευταίο να αρνείται να το κάνει.

Στο διά ταύτα, πλέον αναμένεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Ελληνικό Δημόσιο, διά της ΑΑΔΕ, ενώ εάν αυτή η απόφαση υιοθετηθεί και από το ΣτΕ, τότε η παραγραφή θα είναι αναδρομική και θα εφαρμοστεί σε όλες τις υποθέσεις. Δηλαδή, τόσο όσοι έχουν ήδη ελεγχθεί και έχουν καταβάλει φόρους και προσαυξήσεις αλλά δεν συμβιβάστηκαν θα πάρουν πίσω τα ποσά που κατέβαλαν, όσο και όσοι έχουν δεχθεί πρόστιμα τα οποία δεν έχουν καταβάλει, θα τα δουν να παραγράφονται, εφόσον έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στη Δικαιοσύνη.