Κάτοικοι του χωριού Εμπορείου απαγόρευσαν σε Αλβανό μαθητή να παρελάσει με τη σημαία στην επέτειο της 25ης Μαρτίου. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Σαντορίνης, Ανθή Πατραμάνη, το λουκέτο της πόρτας είχε οξυγονοκολληθεί. Παρά το ότι η πόρτα άνοιξε μετά από παρέμβαση της πυροσβεστικής, η παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς οι περισσότεροι μαθητές αποχώρησαν.

«Το πρωί της 25ης Μαρτίου όταν οι καθηγητές πήγαν στο σχολείο μαζί με τους μαθητές τους, βρήκαν το λουκέτο της πόρτας με την αλυσίδα συγκολλημένο με σκοπό να μην μπουν στο σχολείο και να μην συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της ημέρας. Κλήθηκε η αστυνομία, ήρθε και η πυροσβεστική άνοιξε την πόρτα. Υπήρξε μια αναταραχή, έφυγαν οι περισσότεροι μαθητές, έγινε η κατάθεση στεφάνου και για την ασφάλεια των μαθητών δεν έγινε η παρέλαση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν αυτά».

Οι εκπαιδευτικοί καταδίκασαν απερίφραστα το περιστατικό, τονίζοντας ότι απαιτούν σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Υπογράμμισαν πως μαζί με τους μαθητές και τους γονείς θα σταθούν απέναντι από κάθε φαινόμενο εθνικισμού.

Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών:

«Ως ΕΛΜΕ Θήρας και ως εκπαιδευτικοί είμαστε περήφανοι για όλες και όλους τους μαθητές/μαθήτριες ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας  και τους εκπαιδευτικούς και δηλώνουμε στη σχολική κοινότητα του Γυμνασίου Εμπορείου ότι θα έχουν την πλήρη συμπαράσταση και προστασία μας σε κάθε επίπεδο. Συγχαίρουμε το Σύλλογο Διδασκόντων για την ψύχραιμη στάση που επέδειξε και διασφάλισε ένα ήρεμο κλίμα αλλά και την προστασία των μαθητών του σχολείου.

Σε τέτοια φλέγοντα θέματα θα πρέπει να υπάρχει ειλικρινής διάλογος και επικοινωνία με όλη τη σχολική κοινότητα αφού στόχος των εκπαιδευτικών είναι η διαμόρφωση πολύπλευρης προσωπικότητας με βάση τις δημοκρατικές και αντιρατσιστικές αρχές. Σ’ ένα τέτοιο πεδίο αναφοράς, δεν έχουν θέση τακτικές διχασμού μιας σχολικής κοινότητας αφού κάθε άλλο παρά συντελεί στην προσπάθεια υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μαθητών, πολύ περισσότερο εκείνων που προέρχονται από οικογένειες οικονομικών μεταναστών

Καταδικάζουμε κάθε έκφραση περιφρόνησης, μισαλλοδοξίας και φανατισμού και απαιτούμε σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία της σχολικής κοινότητας. Μαθητές, γονείς εκπαιδευτικοί μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα εθνικισμού. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας “την ελληνική παιδεία”».

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο χωριό, ακροδεξιοί είχαν σταματήσει προ μηνών την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα, πριν την έναρξη της παρέλασης ομάδα περίπου 20 ατόμων, κάποιοι εκ των οποίων φορούσαν μαύρες μπλούζες με το λογότυπο «Hellas Ultras», σταμάτησαν την παρέλαση. Οι ακροδεξιοί ζητούσαν να αφαιρεθεί η σημαία από μαθήτρια αλβανικής καταγωγής για να συνεχιστεί η παρέλαση.

Πολλοί από τους γονείς είχαν αντιδράσει, ζητώντας την απομάκρυνση των ακροδεξιών. Ομάδα καθηγητών είχε δημιουργήσει αλυσίδα προστασίας για τα παρελαύνοντα παιδιά, ενώ είχε κληθεί και η αστυνομία. Ωστόσο, η μαθητική παρέλαση σταμάτησε, καθώς πολλοί γονείς μαθητών νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, φοβούμενοι ενδεχόμενα επεισόδια, απέσυραν τα παιδιά τους για να τα προστατεύσουν.