Συνέντευξη τύπου για την εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Kοινότητας Αφγανών Mεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, παραχώρησαν στον τόπο της επίθεσης η Αφγανική Κοινότητα και η ΚΕΕΡΦΑ.
 

Δεύτερη επίθεση τα τελευταία χρόνια

 
Ο συγκεκριμένος χώρος είναι η δεύτερη επίθεση που δέχεται τα τελευταία χρόνια, με την πρώτη να σημειώνεται το 2011 κατά τη διάρκεια μαθήματος ελληνικών σε παιδιά. «Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα καθώς εκείνη την ώρα το γραφείο ήταν κλειστό καθότι όμως μέχρι και μία ώρα πριν την επίθεση στο γραφείο βρίσκονταν πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά για να εξυπηρετηθούν. Οι καταστροφές του χώρου ωστόσο είναι εκτεταμένες» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Αφγανική Κοινότητα, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η φασιστική οργάνωση «Κρυπτεία».
 
Παράλληλα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου κατήγγειλε την Πέμπτη ότι η Κρυπτεία απείλησε εκ νέου, αυτή τη φορά στο γραφείο της Ένωσης στο κέντρο της Αθήνας: «Χτύπησαν το κουδούνι της εισόδου της πολυκατοικίας και από το θυροτηλέφωνο δήλωσαν “είμαστε από την Κρυπτεία, ήρθαμε να σας πούμε τα κάλαντα είτε πάνω είτε στο δρόμο, όπου σας πετύχουμε”. Ρώτησαν αν τους ξέρουμε και σε ερώτηση συνεργάτιδάς μας για το σκοπό της επίσκεψης απάντησαν “να προσέχετε πάρα πολύ”.
 
»Λίγο μετά, την ώρα που καταθέταμε μήνυση για το περιστατικό, ζητώντας από τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές να πράξουν τα αυτονόητα, μάθαμε για τον εμπρησμό στο γραφείο της αφγανικής κοινότητας, με ανάληψη ευθύνης από την ίδια οργάνωση».


 

 «Δεν μας πίστευε κανείς ότι η ακροδεξιά θέλει να σκοτώσει»

 
Κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Αφγανικής  Κοινότητας, Ταχίρ Αλιζαντεχ, όπως μεταδίδει το news247,  στεκόμενος ανάμεσα στα αποκαϊδια που άφησε πίσω της η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία τους, σημείωσε ότι : «Δεν μας πίστευε κανεις ότι η Ακροδεξιά θέλει να σκοτώσει. Στις 9 χθες το πρωί, οπως κάθε μέρα, άνοιξαν τα γραφεία μας και ήταν μεσα 50 άτομα, οικογένειες. Στις 12:55 πήγαν τα παιδιά που δουλεύουν εδώ να φάνε. Στις 15:00 ο διαχειριστης μας πήρε τηλεφωνο και μας είπε ότι πήρε φωτιά το γραφείο. Ανεβήκαμε πάνω και είδαμε την κατάσταση. Ήταν τραγικό. Αυτό που σκεφτόμουν μέχρι να φτάσω ήταν Θεέ μου να μην ήταν κανεις μέσα. Ντρέπομαι που γίνεται αυτό στη χώρα μας. Εμεις νιώθουμε την Ελλάδα σαν χώρα μας. Σήμερα έγινε σε εμάς, αύριο μπορεί να γίνει άλλου, σε άλλο φορέα. Μπορεί να χτυπήσουν έναν συμπατριώτη μας σε κάθε γωνία».
 
Από πλευράς του, κατά την ίδια πηγή, ο αντιπρόεδρος της κοινότητας Μοχτάρ Ρεζάι είπε πως ερχόμενος πριν χρόνια στην Ελλάδα δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Ο ίδιος ζει στη χώρα πάνω από τα μισά χρόνια της ζωής του, δουλευει, έχει παντρευτεί στην Ελλάδα και έχει κάνει οικογένεια. «Λεγαμε ότι η Ελλάδα είναι η μητέρα της δημοκρατιας. Εμείς θα προχωρήσουμε την ένταξη μας στην κοινωνία. Αν δεν τους αρέσει κακό του κεφαλιού τους».
 
Ερωτώμενος αν σκέφτεται να αποχωρήσει από τα γραφεία της η Αφγανική Κοινότητα, ο πρόεδρος της είπε: «Δεν φοβόμαστε για εμάς. Φοβόμαστε για τα παιδιά και τις οικογενειες που έρχονται εδώ. Θα κάνουμε συνέλευση και θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».