Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Guardian, κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ν. Κορέας στη Β. Κορέα, η οποία δέχθηκε «να κλείσει οριστικά» το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκ-ρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία «διεθνών ειδικών».

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία προβλέπει ότι Βόρεια και Νότια Κορέα θα εκκενώσουν 11 φυλάκια η κάθε μία ως το τέλος του έτους και θα σταματήσουν τα στρατιωτικά γυμνάσια στη μεθόριο από την 1η Νοεμβρίου. Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία στρατιωτικοποιημένης ζώνης στην Κίτρινη Θάλασσα και η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στα σύνορα, ώστε να αποφεύγονται κατά λάθος εμπλοκές.

«Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις του μέλλοντος»

Σχετικά με την υπόθεση αποπυρηνικοποίησης, το κείμενο της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες αναφέρει πως «η Β. Κορέα είναι διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου στη Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν αντίστοιχα μέτρα».

Συμφωνήθηκε επίσκεψη του Κιμ Γιόνγκ Ουν στη Ν. Κορέα «στο άμεσο μέλλον», με τον ηγέτη της Β. Κορέας να κάνει λόγο για «άλμα προόδου» στη βελτίωση των δύο σχέσεων, που πάντως έχουν να διορθώσουν και άλλα πράγματα. «Η συμφωνία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη βελτίωση στις σχέσεις μας. Δεν θα είναι ένας δρόμος με μόνο εύκολες αποφάσεις, θα υπάρξουν μπροστά μας δοκιμασίες και δυσκολίες αλλά όσα περισσότερα εμπόδια ξεπερνάμε, τόσο πιο κοντά θα ερχόμαστε. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Όπως αναφέρεται στη συμφωνία, οι δύο χώρες θα καταβάλουν κοινή υποψηφιότητα για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032. «Η Νότια και η Βόρεια Κορέα συμφώνησαν να συμμετάσχουν από κοινού και ενεργητικά στις διεθνείς διοργανώσεις, περιλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και να συνεργαστούν για να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα για να υποδεχθούν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτησε την απόφαση, κάνοντας λόγο για «πολύ συναρπαστικό νέο».