Στην έκθεσή της, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής υπογραμμίζει πως το άρθρο 101 που αφορά την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου από το τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιβαίνει τις αρχές και το δίκαιο της ΕΕ και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ανεξαρτησία της Επιτροπής. Σημειώνεται ωστόσο πως η έκθεση της Υπηρεσίας έχει γνωμοδοτικό και μη δεσμευτικό χαρακτήρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Ειδικότερα, έχει κριθεί ότι η λειτουργική ανεξαρτησία των εθνικών “αρχών ελέγχου, υπό την έννοια ότι τα μέλη τους δεν δεσμεύονται από καμία οδηγία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, είναι (…) αναγκαία προϋπόθεση ώστε να πληρούν οι εν λόγω αρχές το κριτήριο της ανεξαρτησίας (…) Απλώς και μόνον ο κίνδυνος οι εποπτεύουσες κρατικές αρχές να μπορούν να ασκήσουν πολιτική επιρροή επί των αποφάσεων των αρχών ελέγχου αρκεί για να εμποδίσει την ανεξάρτητη άσκηση των καθηκόντων τους (…)».

Ακόμα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σημειώνει πως εάν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος – μέλος να θέσει θέμα στη θητεία αρχής ελέγχου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Ωστόσο, αν επιτρεπόταν σε κάθε κράτος μέλος να θέσει τέρμα στη θητεία αρχής ελέγχου πριν την αρχικώς προβλεπόμενη λήξη της κατά παράβαση των 20 κανόνων και των εγγυήσεων που έχουν προβλεφθεί προς αυτόν τον σκοπό από την εφαρμοστέα νομοθεσία, η απειλή τέτοιας πρόωρης παύσεως, η οποία θα επλανάτο επί της αρχής αυτής καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μιας μορφής υπακοή της στην πολιτική εξουσία, ασυμβίβαστη με την ως άνω απαίτηση περί ανεξαρτησίας (…)»

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής:

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση απόσυρση της διάταξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολιτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για την Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής:

«Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου.

»Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός».

«Δεν παραιτούμαι» ξεκαθαρίζει η Θάνου καταγγέλλοντας «παράνομη και φωτογραφική» διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σε δηλώσεις της, το πρωί της Τετάρτης, η Βασιλική Θάνου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση της, ώστε να μην συμπράξει με την κυβερνητική διάταξη, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη» και φωτογραφική». Η τέως δικαστικός κάνει λόγο για κυβερνητική απόπειρα στοχοποίησής της.

Διαβάστε περισσότερο:

«Δεν παραιτούμαι» ξεκαθαρίζει η Θάνου καταγγέλλοντας «παράνομη και φωτογραφική» διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην Κομισιόν το ζήτημα Θάνου

Στο μεταξύ, επείγουσα επιστολή προς την Επίτροπο Ανταγωνισμού, ζητώντας από την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ να εξετάσει άμεσα τη νομιμότητα της διάταξης, υπογραμμίζοντας πως φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ακόμη, καλεί την τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να διασφαλίσουν ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους έως το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Θέμα: Άμεση απόλυση των υπηρετούντων μελών του Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ).

Αγαπητή Κα Βεστάγκερ,

Σας γράφω επειγόντως σχετικά με την άμεση απόλυση μελών του Συμβουλίου και στελεχών της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΕΑ), λόγω της ψήφισης του άρθρου 101 του σχεδίου νόμου «Διατάξεις σχετικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα θέματα».

Αυτό το άρθρο είναι μια ρήτρα για τη σύγκρουση συμφέροντος, που έχει αναδρομική ισχύ, η οποία ξεκάθαρα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, ειδικά την Οδηγία της ΕΕ 1/2019 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 (αιτιολόγηση 17 και άρθρο 14 Παρ 3), η οποία ενδυναμώνει την ανεξαρτησία και προστατεύει τις Εθνικές Επιτροπές Ανταγωνισμού από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Επιπροσθέτως, αυτή η ρήτρα εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος, χωρίς καμία διαβούλευση με την ΕΕΑ, παραβιάζοντας έτσι τη σχετική ελληνική νομοθεσία (νομοθετική πράξη Ανταγωνισμού, άρθρο 14 και άρθρο 23), χωρίς να συντρέχει λόγος επείγοντος.

Αντιθέτως, στο παρόν στάδιο η ΕΕΑ ερευνά σημαντικές υποθέσεις μονοπωλίου στον τομέα των ΜΜΕ , των οποίων η ολοκλήρωση πρέπει να διασφαλιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η ρήτρα αναφέρεται αποκλειστικά στην ΕΕΑ και όχι στις άλλες ανεξάρτητες εθνικές αρχές, “φωτογραφίζοντας” με αυτό τον τρόπο την ΕΕΑ, τα μέλη του Συμβουλίου και τα στελέχη της.

Επίσης, η υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου C-288/12 (Παρ 54-55 και 61) ξεκάθαρα αποφασίζει ότι ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να υποχρεώσει μια ανεξάρτητη αρχή να σταματήσει τις εργασίες της πριν να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Μέχρι πρόσφατα, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βελτίωσε τις διοικητικές της δυνατότητες και εξασφάλισε την ανεξαρτησία των εθνικών ανεξάρτητων αρχών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕΑ. Αυτή η ρήτρα, που εισήχθη από τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση, φαίνεται να βλάπτει τη φήμη της ΕΕΑ και να παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεδομένου ότι αυτή η ρήτρα παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 2 Αυγούστου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του επείγοντος αυτή την εβδομάδα, σας ζητώ να εξετάσετε άμεσα τη νομιμότητά της και να διασφαλίσετε ότι η ΕΕΑ και τα παρόντα μέλη της θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι το τέλος της θητείας τους, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναμένω την απάντησή σας για το επείγον και σημαντικό αυτό θέμα.