Από αυτούς τους 4 εκατ. ασθενείς, ο αριθμός όσων θα κάνουν ακτινοθεραπεία έστω μια φορά, πρόκειται να αυξηθεί από 1,7 εκατ. το 2012 σε δύο εκατομμύρια το 2025.
 
Η ζήτηση για ακτινοθεραπεία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης -και στην Ελλάδα- εκτιμάται ότι θα αυξηθεί 16% κατά μέσο όρο μεταξύ 2012-2025, σύμφωνα με τη νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Η μεγαλύτερη αύξηση (24%) προβλέπεται στην ακτινοθεραπεία του καρκίνου του προστάτη και ακολουθούν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης (21%) και το πολλαπλό μυέλωμα (20%).
 
Η αύξηση στα νέα περιστατικά καρκίνου αποδίδεται κυρίως στο ότι ο πληθυσμός της Ευρώπης θα είναι ολοένα πιο γερασμένος από δημογραφική άποψη.
 
Οι ογκολόγοι, ακτινολόγοι και επιδημιολόγοι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γιολάντ Λίβενς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης, δημοσίευσαν αυτή την έρευνα στο περιοδικό «Radiotherapy and Oncology» (Ακτινοθεραπεία και Ογκολογία).
Η μελέτη HERO (Health Economics in Radiation Oncology) διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ακτινοθεραπείας και Ογκολογίας και θα παρουσιασθεί επίσης στο συνέδριό της που θα λάβει χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας στις 29 Απριλίου έως Μαΐου.
 
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων ότι επειδή η ακτινοθεραπεία συνεπάγεται σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό και μακρόχρονη εκπαίδευση προσωπικού, πρέπει να γίνει έγκαιρα προγραμματισμός, για να ικανοποιηθεί η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.