Όπως υπενθυμίζει το ΣΥΔ στην ανακοίνωσή του, συγκεκριμένα, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 2.5.2015, τρανς γυναίκα βρισκόταν με δύο φίλους της σε βραδινό κατάστημα στα Ψαχνά Ευβοίας, όταν απρόκλητα και δίχως πραγματικό λόγο, ο σερβιτόρος του καταστήματος είπε στην ίδια και την παρέα της ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν το κατάστημα διότι –όπως ανέφερε– «το αφεντικό δε γουστάρει πούστηδες και τραβέλια στο μαγαζί του». Παρ’ ότι η τρανς γυναίκα ένιωσε έντονα προσβεβλημένη και με καταρρακωμένη τη προσωπικότητά της, πράγματι πλήρωσε και του απάντησε ότι θα φύγουν αμέσως μόλις γυρίσει η φίλη της από την τουαλέτα ώστε να μη χαθούν. Εκείνος, έκανε αμέσως νόημα και ήρθε ο ιδιοκτήτης μαζί με άλλους πέντε. Οι τρεις εξ αυτών την έσπρωξαν βίαια πίσω και την κτύπησαν στο πρόσωπο με χαστούκια, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία της και να πέσει στο πάτωμα. Στη συνέχεια και όντας πεσμένη στο πάτωμα την κλωτσούσαν σε όλο  της το σώμα, ακόμη και στο πρόσωπο αποκαλώντας την «τράβελο» και «βρομόπουστα», ενώ όταν ο φίλος της προσπάθησε να τον σταματήσει, του επιτέθηκαν με μπουνιές και συνεχόμενα κτυπήματα και ο ένας μάλιστα εκ των πέντε έβγαλε μαχαίρι και τον μαχαίρωσε με αυτό στο χέρι.

Την υπόθεση είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα και την κατήγγειλε στη δημόσια σφαίρα το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, με αναλυτικό δελτίο τύπου δύο ημέρες αργότερα απ’ το συμβάν[1], στις 4.5.2015, συμπληρώνοντας σχετικό περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας με τρανσφοβικό υπόβαθρο που δέχθηκε το θύμα όταν οδηγήθηκε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και εκεί δέχθηκε απαράδεκτη τρανσφοβική λεκτική επίθεση από αστυνομικούς, ενώ την υπόθεση την ανέλαβε ο δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω, και νομικός σύμβουλος του ΣΥΔ, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

«Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημαντική αυτή απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας, ήρθε μετά από οκτώ (8) αναβολές και πεντέμισι χρόνια απόσταση απ’ την εγκληματική ρατσιστική τρανσφοβική επίθεση, που βάσει του κατηγορητηρίου αφορά το Άρθρο  82Ατου νέου Ποινικού Κώδικα, αναγνωρίζοντας το δικαστήριο επιβαρυντική περίσταση επειδή το θύμα επελέγη λόγω της ταυτότητας φύλου του καταγράφοντας σημαντική νομολογία, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο εφαρμόζει το 82Α Π.Κ. (έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά) στη βάση της ταυτότητας φύλου του θύματος» αναφέρει επίσης το ΣΥΔ και προσθέτει:

«Η πρωτόδικη ποινή που επιβλήθηκε είναι δεκαέξι (16) μηνών φυλάκιση με αναστολή, ενώ η ποινή είναι εφέσιμη. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον δικηγόρο Βασίλη Σωτηρόπουλο που έφερε σε πέρας αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, χαιρετίζει αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκίδας και παράλληλα καλεί την Πολιτεία να αναλάβει όλες τις απαραίτητες δράσεις και πολιτικές για την ενδυνάμωση της αντιμετώπισης του ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις του, ανάμεσα σ’ αυτές την επαναφορά του ύψους της ποινής σε περίπτωση κακουργήματος καθώς επίσης την επαναφορά του Άρθρου 361Β Π.Κ, αλλά και στην αντιμετώπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει ρατσιστικό υπόβαθρο.»