Το ΔΣ της ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του waiver για τα χαμηλής διαβάθμισης ελληνικά ομόλογα, καθώς ο όρος που είχε θέσει για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και υιοθέτηση όλων των προαπαιτούμενων έχει εκπληρωθεί.
 
Με την απόφαση αυτή, ρευστότητα ύψους 10 δισ. ευρώ, που σήμερα παρέχεται μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, θα αναχρηματοδοτηθεί από την κανονική ρευστότητα του ευρωσυστήματος. Σημειώνεται ότι ο ELA παρέχεται με επιτόκιο 1,55% έναντι 0,05% της κανονικής ρευστότητας.
 
Ωστόσο, η επαναφορά του waiver δεν θα αλλάξει αυτόματα και το υψηλό ποσοστό «κουρέματος» της τιμής των ελληνικών ομολόγων (το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 40%), όταν τα αποδέχεται η ΕΚΤ ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η ΕΚΤ εξετάζει να επαναφέρει το «κούρεμα» στο 20% με 25%, κάτι το οποίο σύμφωνα με αναλυτές, είναι πιθανό να συμβεί σύντομα, ακόμα και μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της χώρας, κάτι που ήδη έχει αποτιμηθεί στις τιμές των ομολόγων του Δημοσίου.
 
Η απόφαση για το πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο αφορά κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια εγχώριων ομίλων, αναμένεται να παρθεί αργότερα, αφού θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.
 
Στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικού διαλόγου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα.
 
Παράλληλα, επισήμανε ότι η νέα νομοθεσία για την διαχείριση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα αποτελεί πλέον εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και στοιχείο θετικής αξιολόγησης από πλευράς της ΕΚΤ. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο απαιτείται η συνεπής υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αναφερόμενος στα capital controls σημείωσε ότι θα μπορούσαν, σταδιακά, να αρθούν, διευκρινίζοντας ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ.