Οι κάλπες -στα συνολικά 982 εκλογικά τμήματα της χώρας και στα 22 στο εξωτερικό- άνοιξαν χωρίς σημαντικά προβλήματα και θα μείνουν ανοικτές έως τις 8 το βράδυ. Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο, όσοι θελήσουν να ψηφίσουν δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν και πάλι το ποσό των 3 ευρώ ή να συμπληρώσουν αίτηση. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί περίπου στις 10 το βράδυ.

Οι δηλώσεις Γεννηματά – Ανδρουλάκη

Οι δύο υποψήφιοι προχώρησαν σε δηλώσεις λίγες ώρες πριν την ανάδειξη του νικητή.  Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς και υποστήριξε πως «όλες οι γενιές συμπορεύονται» με τη σημερινή εκλογική διαδικασία. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για τη νίκη. Σήμερα οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται».

Από την πλευρά του, ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε πως στον πρώτο γύρο των εκλογών για τον επικεφαλής του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, ο κόσμος άναψε μια φλόγα ελπίδας που θα πρέπει να μείνει ζωντανή για το καλό της χώρας. «Την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας».

Οι συμμαχίες που έχουν σχηματιστεί

Κάποιοι από τους υποψήφιους του πρώτου γύρου έχουν πάρει θέση υπέρ της Φώφης Γεννηματά ή του Νίκου Ανδρουλάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ν. Ανδρουλάκη την Παρασκευή, ο Γ. Μανιάτης δήλωσε πως έχουν αγωνιστεί από κοινού με τον Ν. Ανδρουλάκη για την συγκρότηση του νέου φορέα της κεντροαριστεράς και υπογράμμισε πως επιβάλλεται να συμπορευτούν όλοι με τη νέα γενιά. Σε κοινή τους ανακοίνωση, κάλεσαν τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να στηρίξουν το όραμα για την πολιτική ανανέωση της παράταξης και του πολιτικού συστήματος.

Ο Γ. Ραγκούσης συναντήθηκε με τη Φ. Γεννηματά και τάχθηκε με το μέρος της, καθώς σε κοινή τους δήλωση υποστήριξαν πως έχουν χαράξει «αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και ενωμένοι θα τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα». Ο Γ. Καμίνης φαίνεται να τάσσεται υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη χωρίς να παίρνει ανοικτά θέση.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απέφυγε να δώσει γραμμή, ζητώντας από τα στελέχη του να πράξουν ότι κρίνουν, αν και ο ίδιος φέρεται να πιστεύει ότι δεν θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί δεύτερος γύρος, αναγνωρίζοντας εμμέσως ως νικήτρια τη Φώφη Γεννηματά.