Αξίζει να σημειωθεί πως η σύλληψη του Ουλουκάγιεγ αξιολογείται ως η σύλληψη πιο υψηλά ιστάμενου προσώπου στη Ρωσία, από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης τος 1991 και έπειτα.
 
Σύμφωνα με τη δήλωση της Επιτροπής, η έρευνα αφορά «την παραλαβή από τον υπουργό Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ στις 14 Νοεμβρίου 2015, 2 εκατομμύρια δολάρια για την θετική εκτίμηση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, η οποία επέτρεψε στην Rosneft να αγοράσει το 50% των μετοχών της Bashneft».
 
«Ο υπουργός βρίσκεται υπό κράτηση» δήλωσε μέλος της Επιτροπής, σημειώνοντας πως «στο επόμενο διάστημα αναμένεται να του απαγγελθούν κατηγορίες» σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις της υπηρεσιακής διευθύντριας του γραφείου τύπου της Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο στο πρακτορείο RIA Novosti, “Ο Ουλουκάγιεφ συνελήφθη in flagrante delicto ενώ εισέπραττε τη δωροδοκία”. Η έρευνα, πρόσθεσε, “εστιάζεται στον εκβιασμό για δωροδοκία από τους αντιπροσώπους της Rosneft υπό την χρήση απειλών”.
 
Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιό υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Δμίτρι Πέσκοφ είπε στο πρακτορείο TASS ότι η “αυτή είναι μια σοβαρή κατηγορία”, ενώ πρόσθεσε ότι “μόνο ένα δικαστήριο είναι ικανό να αποφανθεί οτιδήποτε”.
 
Η Rosneft, ηγετική δύναμη στην πετρελαϊκή αγορά, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δις δολάρια/4,64 δις ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή. Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Η Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft, πετρελαϊκή εταιρεία, που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δις δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους. Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft.
 
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας παρακολουθούσε τον υπουργό για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες, σύμφωνα με πηγή της Υπηρεσίας που επικαλέστηκε το πρακτορείο Sputnik.
 

Μεντβέντεφ: Επίπονη η διεξαγωγή της έρευνας

 
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε επίπονη τη διεξαγωγή της δικαστικής έρευνας σχετικά με την προφυλάκιση του υπουργού Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγεφ, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Μεντβέντεβ συζήτησε την υπόθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο υπουργός συνελήφθη στη διάρκεια της νύχτας σχετικά με υπόθεση δωροδοκίας 2 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία φέρεται ότι έλαβε προκειμένου να δώσει “θετική” αξιολόγηση για την εξαγορά το 50% της Bashneft από τη Rosneft , σύμφωνα με αρμόδια ερευνητική επιτροπή στη Μόσχα.
 
με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters