Σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας, πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμάρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν και Περιβάλλοντος Ερντογάν Μπαϊρακτάρ.

Επιπλέον, η αστυνομία πραγματοποίησε τα ξημερώματα εφόδους στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε τουλάχιστον άλλα 34 άτομα, ανάμεσά τους έναν μεγαλοεπιχειρηματία προσκείμενο στην κυβέρνηση, τον διοικητή της κρατικής τράπεζας Χαλκμπάνκ και τον προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δήμαρχο της συνοικίας Φατίχ της Κωνσταντινούπολης.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η σχετική εισαγγελική έρευνα πραγματοποιήθηκε με άκρα μυστικότητα και ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός Ερντογάν δεν ενημερώθηκε σχετικά παρά μετά τις προσαγωγές.

Σε ομιλία που έκανε σήμερα στο Ικόνιο, ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε άμεσα στην υπόθεση. Είπε ωστόσο ότι «εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας».

Το κλίμα που διαμορφώνεται στην Τουρκία ευνοεί την προβολή της άποψης ότι ο «πόλεμος» μεταξύ του Ερντογάν και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν είναι πλέον δρόμος δίχως επιστροφή.

Το τάγμα, μεταξύ άλλων έχει διεισδύσει σε σημαντικό βαθμό στο χώρο της δικαιοσύνης και της αστυνομίας. Η διείσδυση αυτή σε συνδυασμό με τη συμμαχία της κυβέρνησης με το τάγμα, ήταν ο βασικός μοχλός με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι εισαγγελικές έρευνες στις σημαντικές υποθέσεις των τελευταίων ετών όπως η υποθέσεις Εργκενεκόν, Βαριοπούλα κλπ.

Σημειώνεται ότι χτες αργά το απόγευμα παραιτήθηκε από το κόμμα του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Χακάν Σουκούρ γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής, αλλά και οπαδός του Γκιουλέν. Ο Σουκούρ παραιτήθηκε καταγγέλλοντας της στάση του κόμματος απέναντι στο τάγμα.

Υπάρχουν αντιδράσεις σχετικά με τις προσαγωγές από το χώρο της αντιπολίτευσης. Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Γκιουρσέλ Τεκίν είπε «αν θέλετε να αντιληφθείτε το μέγεθος των ατασθαλιών, πρέπει να δείτε την περιουσία των γιων των υπουργών».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Οκτάι Βουράλ υποστήριξε ότι «πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου» και ότι «το κυβερνών κόμμα έχει μετατραπεί σε λόμπι κερδοσκοπίας».

Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, AFP, DPA