Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Politico, την Τρίτη δημοσιεύθηκαν εμπιστευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Ρούτε θεσμοθέτησε αμφιλεγόμενες φοροαπαλλαγές ύψους 1,4 δισ. ευρώ ετησίως για μεγάλες ξένες εταιρείες, παρά τις αντιθέσεις του υπουργείου Οικονομικών. Στα έγγραφα περιγράφονται οι επαφές της κυβέρνησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Unilever και λομπίστες της Shell.

Δημοσιογραφικά αιτήματα, με βάση τον νόμο περί κυβερνητικής διαφάνειας, αποκάλυψαν ότι οι εκθέσεις πράγματι υπήρχαν. Αρχικά ο Ρούτε υποστήριξε ότι δεν μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα γιατί είναι εμπιστευτικές, αλλά το βράδυ της Τρίτης υπέκυψε στις πιέσεις, δημοσιεύοντας 12 εκθέσεις, συνολικής έκτασης 50 σελίδων, στις οποίες περιγράφεται η διαδικασία λήψης της απόφασης, που διήρκεσε μήνες.

Μετά την αποκάλυψη, ο Ρούτε κλήθηκε την Τετάρτη να δώσει εξηγήσεις στην ολλανδική Βουλή. Ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ή δεν θυμόταν την επίμαχη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών. Η τοποθέτηση του Ρούτε προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Πράσινη Αριστερά» που κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Ολλανδού πρωθυπουργού.

Το πρωί της Πέμπτης έγινε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε. Συγκεκριμένα, από τους 150 βουλευτές οι 67 ψήφισαν υπέρ της πρότασης και οι 76 κατά. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιέσι Κλάβερ, δήλωσε ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς «ο ισχυρισμός ότι δεν το γνωρίζαμε και δεν το διαβάσαμε δεν ευσταθεί». Ο ηγέτης των ακροδεξιών, Γκερτ Βίλντερς, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν μας έδωσε καμία απάντηση και στριφογύριζε γύρω από την αλήθεια σαν χέλι».