Μετά την αποκάλυψη των περιπτώσεων κακοποίησης ανηλίκων από διασημότητες της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, όπως οι Τζίμι Σάβιλ, Στιούαρτ Χολ και Ρολφ Χάρις, η Βρετανία έχει μπει στη δίνη ενός νέου παρόμοιου σκανδάλου, καθώς οι νεότερες αποκαλύψεις αναφέρονται σε κύκλωμα που ασελγούσε σε βάρος παιδιών, με «αρχηγείο» το Γουέστμινστερ κατά τη δεκαετία του 1980.
Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Observer, έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών πέρυσι είχε ανακαλύψει πως 114 φάκελοι που σχετίζονταν με καταγγελίες παιδικής κακοποίησης από πολιτικούς έχουν χαθεί ή καταστραφεί.
 
Οι φάκελοι αυτοί, μαζί με ένα ντοσιέ με ανάλογες καταγγελίες, περιελάμβαναν κατηγορίες σε βάρος οκτώ ισχυρών και διάσημων προσώπων από το Γουέστμινστερ τη δεκαετία της διακυβέρνησης Θάτσερ.

Το ντοσιέ είχε παραδοθεί στο αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών από τον εκλιπόντα βουλευτή των Συντηρητικών, Τζέφρι Ντίκενς, το 1983.

 
Οι καταγγελίες φέρονται να αφορούν μεταξύ άλλων τον επίσης εκλιπόντα βουλευτή των Φιλελευθέρων, σερ Σίριλ Σμιθ, και κακοποιήσεις ανηλίκων από πολιτικούς σε πάρτι που διοργανώνονταν σε ξενώνα στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.
 
Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μέι, αναμένεται να πει πως η έρευνα θα εξετάσει ποιος γνώριζε τι και πότε περί των καταγγελλόμενων κακοποιήσεων, αλλά και γιατί οι καταγγελίες χάθηκαν, παραβλέφθηκαν ή αγνοήθηκαν από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Το πρώην στέλεχος των κυβερνήσεων Θάτσερ, Λόρδος Τέμπιτ δήλωσε, άλλωστε, πως είναι πιθανό να υπήρξε συγκάλυψη των κατηγοριών με σκοπό «την προστασία του κατεστημένου».

 
Ο κάτοχος της θέσης του Υπουργού Εσωτερικών το 1983 Λόρδος Μπρίταν έχει πει πως παρέδωσε το ντοσιέ του Τζέφρι Ντίκενς στους αρμόδιους αξιωματούχους, χωρίς να γνωρίζει τι απέγινε.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, σε ξεχωριστή υπόθεση, ο Λόρδος Μπρίταν ανακρίθηκε από την αστυνομία μετά από καταγγελία γυναίκας ότι τη βίασε το 1967, κατηγορία που ο βετεράνος πολιτικός αρνείται.

 
Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης ζητούν πλήρη δημόσια έρευνα, ώστε να διαπιστωθεί σε τι οφείλεται η κακή διαχείριση των καταγγελιών από το αρμόδιο υπουργείο.

Πηγή: ΣΚΑΙ