Ο πρώην οικονομικός εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, είναι ο τρίτος εισαγγελικός λειτουργός, μετά τον Γιάννη Αγγελή και την Ελένη Ράικου, που διατύπωσε βαριές καταγγελίες σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς ωστόσο να εισφέρει κανένα στοιχείο ή καταγγελία του σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Ο Π. Αθανασίου μίλησε για αφόρητες πιέσεις από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, την εποχή που ο πρώτος ήταν οικονομικός εισαγγελέας και ερευνούσε υποθέσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, εστιάζοντας κυρίως στις λίστες φοροδιαφυγής. Ταυτόχρονα ωστόσο, ο ίδιος δεν κατέθεσε κανένα στοιχείο για παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, ούτε και του είπε ποτέ η συνάδελφός του Ελένη Ράικου για παρεμβάσεις ή για το όνομα «Ρασπούτιν». Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως δεν είχε εμπλοκή ο ίδιος στην υπόθεση Novartis.

Ακόμη, παρότι ο ίδιος κλήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή μετά την αναφορά του από την Ε. Ράικου χωρίς να έχει εμπλοκή στις έρευνες της υπόθεσης, όταν κλήθηκε να απαντήσει γιατί είχε διατάξει έρευνα και άνοιγμα λογαριασμών στελεχών της φαρμακευτικής, απάντησε πως δεν θυμάται γιατί το έκανε.

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του αναφέρθηκε σε πιέσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου για την πορεία των ερευνών για τα δάνεια των καναλαρχών, για τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, αλλά και για στελέχη τραπεζών, σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση πως δεν δέχθηκε παρεμβάσεις.

«Όλα αυτά που μας καταγγέλλετε, τα έχετε αναφέρει υπηρεσιακά;», τον ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Ποτέ και κανείς δεν μου κατεύθυνε τη βούληση. Δεν έκανα κάτι, γιατί όποιος και να με πάρει, τον αγνοώ», απάντησε ο Π. Αθανασίου.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως μεταξύ των ερωτήσεων, κλήθηκε να απαντήσει για την υπόθεση του δεξιού χεριού του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου και για τις έρευνες σε βάρος του, με τον Π. Αθανασίου να τονίζει πως εκείνη την εποχή υπήρχαν ενδείξεις και «Αυτό άλλωστε λέει και το ΣΔΟΕ. Είχαν βρεθεί πολλά στοιχεία. Υπεβλήθη αίτημα δικαστικής συνδρομής».

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει ο Παπαγγελόπουλος

Τα όσα κατέθεσε ο πρώην Οικονομικός Εισαγγελέας για πιέσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης για πιέσεις προκάλεσαν την αντίδραση του Δ. Παπαγγελόπουλου, με τον τελευταίο να δηώνει πως ο Π. Αθανασίου είναι «ψεύτης και βραδυφλεγής», και να προαναγγέλλει προσφυγή του στη Δικαιοσύνη.

Ολόκληρη η δήλωση του Δ. Παπαγγελόπουλου:

«Οι εισαγγελείς οφείλουν όταν δέχονται πιέσεις να αντιδρούν, να τις καταγγέλλουν άμεσα και όχι να εκλιπαρούν για άλλη μια ανανέωση της θητείας τους.

Ο κ. Αθανασίου χρειάστηκε 3 χρόνια για να κατασκευάσει τα αισχρά ψέματά του προκειμένου να εναρμονιστεί με την πλημμυροπαθή κα Ράϊκου, η οποία με στημένη αναφορά στο όνομά του προκάλεσε την κατάθεσή του. Τους ενώνει σίγουρα η πίκρα και το μένος της μη παραμονής στις θέσεις τους για μια ολόκληρη εξαετία. Κάποιες καρέκλες έχουν μέλι, κολλάς σ’ αυτές και άντε να ξεκολλήσεις μετά…

Ο κ. Αθανασίου δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, είναι ψεύτης και βραδυφλεγής. Σε αντίθεση με αυτόν θα αντιδράσω άμεσα και θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Θα αποκαλύψω όλα τα κατά παραγγελία ψέματά του και για ποιους λόγους δεν του επιτρέπεται πλέον να ασκεί τα καθήκοντά του ως εισαγγελέας».