Απευθείας αναθέσεις ύψους 1.747.935,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, έχει υπογράψει από τον Μάρτιο του 2020, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου για προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές καθώς και για την απολύμανση των καταστημάτων κράτησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, που παραθέτει πληροφορίες και από αντίστοιχο δημοσίευμα του insidestory, οι αναθέσεις που έχει πραγματοποιήσει η Νικολάου, αφορούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ οι εταιρείες που έλαβαν τα κρατικά χρήματα, είτε τροποποίησαν το καταστατικό τους για να ταιριάζει με την ανάθεση, είτε σε μια εκ των περιπτώσεων η εταιρεία συστάθηκε μόλις τέσσερις μέρες πριν την ανάθεση, ενώ σε άλλη περίπτωση 291.659 ευρώ δόθηκαν για τη προμήθεια μασκών και αντισηπτικού σε παντοπωλείο στο Μαρούσι.

Επίσης όπως παρουσιάζει το ρεπορτάζ, η μια από τις συμβάσεις που υπεγράφη από τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής αφορούσε σε  147.287 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6% για προμήθεια 7.940 κουτιών γαντιών νιτριλίου μίας χρήσης για την κάλυψη των αναγκών των φυλακών, προς 17,5 ευρώ το καθένα.

Ωστόσο όπως ανέδειξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μια άλλη σύμβαση για τον ίδιο τύπο γαντιών και για κουτιά που περιείχαν τον ίδιο αριθμό προϊόντων με εκείνα της σύμβασης που υπέγραψε η Σ. Νικολάου, αγοράστηκαν, υπεγράφη από τον  προϊστάμενο του κλάδου διαχειριστικής – τεχνικής υποστήριξης και πληροφορικής του αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Η ΕΛΑΣ, αντί για 17,5 ευρώ, πλήρωσε μόλις 8,85 ευρώ ανά κουτί. Η δικαιολογία που έδωσε τότε η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, ήταν ότι εταιρεία που έλαβε την ανάθεση είχε καταθέσει και τη χαμηλότερη τιμή καθώς και ότι η τιμολόγηση ήταν αυξημένη επειδή «η ζήτηση είχε αυξηθεί κατακόρυφα».

Το rapid test που δεν καταγραφόταν στην ΗΔΙΚΑ

Πέρα από τις υπόλοιπες σκιώδεις αναθέσεις που προκαλούν πλήθος ερωτημάτων, αυτή που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, είναι εκείνη της προμήθειας rapid test για τις φυλακές. Ειδικότερα, στις 25 Νοεμβρίου 2020 η Σ. Νικολάου υπογράφει για ανάθεση προμήθειας 9.240 τεμαχίων rapid tests για την ανίχνευση αντιγόνου του SARS-CoV-2 για τις ανάγκες όλων των φυλακών στην εταιρεία. Την προμήθεια αναλαμβάνει ο Γεώργιος Νικ. Πατάς έναντι του ποσού των 146.916 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Το κάθε rapid test που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία κοστολογείται στα 15 ευρώ.

Όπως αναφέρει το insidestory.gr αποκαλύπτοντας τη συγκεκριμένη ανάθεση, η εταιρεία που κατασκευάζει το συγκεκριμένο rapid test είναι η Goldsite Diagnostics Inc., η οποία εδρεύει στην Κίνα. Σε επικοινωνία με την εταιρεία, εκπρόσωπός της ενημέρωσε ότι για τη προμήθεια 10.000 rapid test, το κόστος καθορίζεται ως εξής: 2,85 δολάρια, ήτοι 2,35 ευρώ ανά τεστ για συσκευασία του ενός, 2,6 δολάρια (2,15 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των πέντε και 2,3 δολάρια (1,90 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των 25. Οι τιμές είναι προφανώς πολύ μικρότερες από εκείνες που η Σ. Νικολάου υπέγραψε.

Επίσης η κινέζικη εταιρεία ενημέρωσε ότι «η παράδοση από το εργοστάσιο γίνεται τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη της πληρωμής, ενώ η αποστολή του εμπορεύματος αεροπορικώς στην Ελλάδα από την Κίνα μπορεί να χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα» και τοπ κόστος της ορίζεται στα 2.763 ευρώ.

Ωστόσο η υπερτιμολόγηση των τεστ δεν είναι το μοναδικό παράξενο της όλης ανάθεσης. Τα συγκεκριμένα τεστ που πουλάει η εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς, η οποία να σημειωθεί ότι φαίνεται πως εμπορεύεται κατά βάση προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, παρείχε στις φυλακές rapid test που δεν βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνα που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ, καθώς αυτά είναι μόνο δύο, τα rapid test των εταιρειών Abbott και Biosensor.

Άλλωστε, ακόμα και σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ η καταχώρηση στη βάση της ΗΔΙΚΑ, τεστ πέρα από εκείνων που αναγνωρίζει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, απαγορεύεται. Άρα δημιουργείται επιπλέον το ερώτημα, γιατί η Σοφία Νικολάου υπέγραψε την προμήθεια τεστ που δεν θα καταχωρούνταν στην ΗΔΙΚΑ αλλά επίσης βάσει του ΠΟΥ δεν είναι και αξιόπιστα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Documento