Την Πέμπτη, η είδηση πως το υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσει στον αναπτυξιακό νόμο την υπερμεγέθη ξενοδοχειακή μονάδα της εταιρείας VASACO ΑΕ η οποία βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης, για οικονομική στήριξη από το κράτος ύψους 3.370.000 ευρώ, προκάλεσε αίσθηση και αντιδράσεις. Πρόκειται για ένα από τα κτίρια των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 από το Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ της προστασίας του Ιερού Βράχου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι θα έχει (δεν έχει ακόμα ανεγερθεί) δυσανάλογο μέγεθος.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο του 2019 η αδειοδότηση της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας είχε απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας με Πρόεδρο, μάλιστα, την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου. Η αδειοδότησή της, μετά από αίτηση ακυρώσεως της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι, κατέπεσε.

«Δώρο» 3 εκατομμυρίων για υπό ανέγερση πολυόροφο ξενοδοχείο στη σκιά της Ακρόπολης μέσω του Αναπτυξιακού

Το Σάββατο, ήρθε η καταγγελία του πρώην υπουργού Επικρατείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χριστόφορου Βερναρδάκη να γεννήσει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για τις πιθανές μεθοδεύσεις για την ένταξη τελικά ενός ακυρωμένου έργου στον Αναπτυξιακό Νόμο, με χρηματοδότηση μάλιστα 3,37 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ο Χρ. Βερναρδάκης κάλεσε τον υπουργό και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει σαφείς εξηγήσεις για την εμπλοκή του στην πορεία της «επένδυσης», καθώς τον κατηγόρησε πως στην ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναφέρεται ως εκπρόσωπος της εταιρείας ο Γ. Γεραπετρίτης.

«Προφανώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι κακώς, ως δικηγόρος, ο κ. Γεραπετρίτης είχε δικαίωμα να αναλαμβάνει υποθέσεις που βρίσκονται στο πεδίο της επαγγελματικής του αρμοδιότητας. Όμως εδώ υπάρχει ένα άλλο ζήτημα, το οποίο λέγεται πολύ απλά “σύγκρουση συμφερόντων”: Δεδομένου ότι είχε εκπροσωπήσει την εταιρεία, και δεδομένου ότι η εταιρεία αυτή, ενώπιων του ΣτΕ και δεδομένου ότι υπάρχει απόφαση, δημιουργείται ένα μείζον πολιτικό ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, το οποίο προφανώς πρέπει να απαντήσει ο ίδιος και να το απαντήσει πειστικά. Πως γίνεται να περνάει η χρηματοδότηση πια του ξενοδοχείου αυτού, του πολυόροφου αυτού ξενοδοχείου που παραβιάζει τον αρχαιολογικό νόμο και όλη την απόφαση του ΣτΕ, από την πίσω πόρτα ενός άλλου νόμου, του Αναπτυξιακού Νόμου; Δημιουργείται ένα τεράστιο ερωτηματικό» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο Χρ. Βερναρδάκης, παρότι υπάρχουν δύο αποφάσεις του ΣτΕ (2102 και 2103 του 2019), που ακυρώνουν και την αναθεωρημένη άδεια δόμησης της εταιρείας, και την προέγκριση οικοδομικής άδειας των δύο πολυόροφων ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται εντός του αρχαιολογικού χώρου, «πάει να χρηματοδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο με διαφορά 5 μηνών από τις αποφάσεις του ΣτΕ» συνιστώντας μεγάλο πολιτικό ζήτημα.

«Αυτό στη σύγχρονη νομική και πολιτική πραγματικότητα, σε όλο τον κόσμο ονομάζεται σύγκρουση συμφερόντων. Και ο κ. Γεραπετρίτης θα πρέπει να το απαντήσει άμεσα. Εάν και κατά πόσο έχει επηρρεάσει, εάν δύναται να επηρρεάσει την ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο. Εάν η εταιρεία κάνει χρήση, πιθανώς της ιδιότητας του δικηγόρου της για να επηρρεάσει αυτή ενδεχομένως κάποιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, χωρίς την ανάμειξη του κ. Γεραπετρίτη. Και αυτό είναι πιθανόν. Αλλά οφείλει ο κ. Γεραπετρίτης σήμερα κιόλας να απαντήσει ευθέως για το τι ακριβώς έχει συμβεί» κάλεσε ο βουλευτής το ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Σημειώνεται επιπλέον ότι ο Χρ. Βερναρδάκης έθεσε ένα ακόμα ζήτημα έναντι του υπουργού Επικρατείας, αναφορικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης, τονίζοντας πως αποκαλύφθηκε πως ένα από αυτά, συγκεκριμένα στη Χίο, ήταν διευθυντικής στελέχωσης του πεθερού του, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων.