Η Dynacom Tankers Management Ltd. Του Γιώργου Προκοπίου, ιδιοκτήτρια του MT Kerala υπό σημαία Λιβερίας με χωρητικότητα 75.000 τόνων είχε ανακοινώσει ότι το δεξαμενόπλοιο είχε πέσει στα χέρια πειρατών την 18η Ιανουαρίου στα ανοιχτά της Αγκόλα.

Η υπόθεση πάντως φαίνεται πιο μπλεγμένη. Το λιμενικό της Αγκόλα επιμένει ότι το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου έκλεισε τον ασύρματο προσποιούμενο επίθεση πειρατών. Ο Καπετάνιος Augusto Alfredo ως εκπρόσωπος του Ναυτικού της Αγκόλα μιλώντας στο Reuters την Κυριακή ανέφερε ότι το MT Kerala έχει εντοπιστεί στη Νιγηρία και ότι η επίθεση των πειρατών ήταν ψεύτικη: «Όλα ήταν σκηνοθετημένα, δεν υπήρξε καμία δράση πειρατών στα ύδατα της Αγκόλα. Αυτό που έγινε την 18η Ιανουαρίου οπότε και χάθηκε η επικοινωνία με το πλοίο ήταν ότι το πλήρωμα έκλεισε τον ασύρματο ηθελημένα».

Ο εκπρόσωπος του ναυτικού ανέφερε επίσης ότι ένα ρυμουλκό ήρθε σε επαφή με το MT Kerala στα ανοιχτά της Αγκόλα και το συνόδεψε μέχρι τη Νιγηρία. «Το ρυμουλκό αυτό ήταν μια ρέπλικα ενός άλλου σκάφους που συμμετείχε σε μια επίθεση πειρατών στην Γκαμπόν πέρυσι» είπε και συμπλήρωσε «Ένα ακόμα SOS που είχαμε από άλλο τάνκερ στα ύδατα της Αγκόλα την Παρασκευή αποδείχτηκε επίσης ότι ήταν λάθος συναγερμός. Το ναυτικό και η αεροπορία της χώρας έσπευσαν αμέσως στην περιοχή και δεν βρέθηκε κανένα ίχνος επίθεσης. Θέλουμε να καταλάβουμε σε τι αποσκοπούν αυτές οι τακτικές και θα παραμείνουμε σε καθεστώς αυξημένου συναγερμού».

Η ελληνική εταιρία έχει διαφορετική γνώμη: «Πειρατές κατέλαβαν το σκάφος στα ανοικτά της Ανγκόλας και έκλεψαν μια μεγάλη ποσότητα του φορτίου μεταφέροντάς το από πλοίο σε πλοίο. Οι πειρατές έχουν πλέον αποβιβαστεί από το MT Kerala» ανέφερε η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωσή της. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται καμία πληροφορία για το περιστατικό, που βρίσκεται τώρα το πλοίο, πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες και αν είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αγκόλα πάντως το MT Kerala είχε 27 άτομα πλήρωμα, όλοι τους από την Ινδία και τις Φιλιππίνες.