Έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο μεταφέρθηκαν προσωρινά 39 προσφυγόπουλα στα Καμένα Βούρλα δημιουργείται ένταση από πληθώρα κατοίκων τις τελευταίες τρεις ημέρες με αποκορύφωμα το χθεσινό βράδυ.

Η Δημοτική Αρχή ζητά εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία για την απροειδοποίητη μεταφορά των παιδιών, ενώ οι κάτοικοι προχωρούν σε κινήσεις διαμαρτυρίας, όπως η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, το κλείσιμο των καταστημάτων και το κλείσιμο της εθνικής οδού. Μάλιστα, σήμερα το μεσημέρι έχουν αποκλείσει τμήμα της εθνικής οδού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση προσφύγων στην περιοχή.

Ένταση δημιουργήθηκε χθες το βράδυ έξω από το κατάλυμα που διαμένουν τα προσφυγόπουλα με βίντεο από τοπικά μέσα να δείχνουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους απ’ έξω από το ξενοδοχείο να βρίζουν τα παιδιά και να λένε ότι θα αποκλείσουν όλες τις εισόδους – εξόδους. «Πρέπει να μπείτε με το γκλοπ να τα σαπακιάσετε» ακούγεται να παροτρύνει ένας κάτοικος τους αστυνομικούς που βρίσκονταν έξω από το ξενοδοχείο. «Εδώ θα γίνει ο τάφος τους» και άλλες αντίστοιχες φράσεις ακούγονται από τους κατοίκους με φωνές και φασαρία να ακούγονται μέσα από τα δωμάτια που φιλοξενούνται τα παιδιά.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στο OPEN, διαμαρτυρήθηκε ανοικτά για τη στάση ορισμένων κατοίκων στα Καμένα Βούρλα σημειώνοντας ότι η μεταφορά των 39 παιδιών είναι προσωρινή και καταγγέλλοντας ότι ορισμένοι κάτοικοι εμπόδισαν το φορτηγό με το φαγητό να πλησιάσει, όπως και το φορτηγό με κουβέρτες και άλλα είδη για την διαβίωσή τους.

«Στα Καμμένα Βούρλα υπήρξε ένας αιφνιδιασμός, δεν ειδοποιήσαμε επειδή ήταν πολύ λίγα τα παιδιά», πρόσθεσε ο υπουργός, παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος ωστόσο επανέλαβε ότι τα παιδιά θα μείνουν μόλις λίγες εβδομάδες εκεί και σχολίασε πως σε καμία άλλη περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδα δεν παρατηρήθηκαν τέτοια φαινόμενα.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή του Open, ο δήμαρχος της περιοχής, Ιωάννης Συκιώτης, επιχείρησε να διαψεύσει τον υπουργό, υποστηρίζοντας πως οι κάτοικοί βρίσκονταν σε απόσταση 20 μέτρων από το ξενοδοχείο και δέχτηκαν «απρόκλητη επίθεση», από φιλοξενούμενους. Σε αυτό ο Νότης Μηταράκης απάντησε πως οι δεκάδες κάτοικοι είχαν μαζευτεί τη νύχτα, έξω από το ξενοδοχείο με τα παιδιά και εξέφρασε την βαθύτατη θλίψη του για τα όσα συμβαίνουν «μόνο στα Καμένα Βούρλα».

Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί, αυτή τη φορά, έξω από την εκκλησία του πολιούχου τους, Αγίου Παντελεήμονα, ο δήμαρχος δήλωσε ότι «δεν θα κάνουμε πίσω μέχρι να φύγουν….», ενώ τους χαρακτήρισε λαθρομετανάστες.