Η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά την παρεμπόδιση των παρακολουθήσεων και οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτική του ζωή με ποικίλους τρόπους μέσω εύχρηστων εργαλείων, δήλωσε ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας, Έντουαρντ Σνόουντεν.

«Η ουσία είναι –και το έχω επαναλάβει αυτό πολλές φορές- ότι η κρυπτογράφηση είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Σνόουντεν μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τη Ρωσία. «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό της την κρυπτογράφηση όχι ως μιας μορφής μαύρης μαγείας αλλά ως ένα είδος βασικής προστασίας. Είναι η προστασία ενάντια στις σκοτεινές τέχνες του ψηφιακού χώρου».

Ο Σνόουντεν συνέστησε στους χρήστες να λάβουν δύο σημαντικά βήματα για την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικής τους ζωής: την κρυπτογράφηση των φυσικών συσκευών για την προστασία τους σε περίπτωση κατάσχεσης και τη χρήση δικτυακής κρυπτογράφησης με στόχο να καλύπτουν τα ψηφιακά τους ίχνη.

Η κρυπτογράφηση δίσκου μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ποικίλων εμπορικά διαθέσιμων εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά κρυπτογραφούν όλα τα δεδομένα μιας συσκευής και αποτρέπουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Η κρυπτογράφηση των δικτύων περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνολογίες όπως τα πρωτόκολλα SSL (Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ασφαλή επικοινωνία μέσω της χρήσης συμμετρικού κλειδιού για την κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Ο Σνόουντεν συνέστησε τα plug-ins για τους browser, NoScript για την παρεμπόδιση απόπειρας εκμετάλλευσης του προγράμματος περιήγησης και το Ghostery για τον αποκλεισμό των διαφημίσεων.

Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο προστασίας είναι η χρήση των λεγόμενων TOR, τα οποία δρομολογούν τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου διακομιστών με στόχο την απόκρυψη της τοποθεσίας ενός χρήστη.

«Εάν λάβετε αυτά τα βασικά βήματα και κρυπτογραφήσετε το υλικό σας και το δίκτυο επικοινωνιών σας, θα είστε περισσότερο προστατευμένοι από τον μέσο χρήστη», δήλωσε ο Σνόουντεν. «Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να είσαι ευάλωτοι από μια στοχευμένη επιτήρηση», πρόσθεσε. «Αν υπάρχει ένταλμα εναντίον σας ή εάν η NSA σας αναζητάει, θα σας βρει. Αλλά θα είστε πολύ πιο ασφαλείς από μαζικές παρακολουθήσεις», κατέληξε.

«Θα το ξανάκανα»

Στη θέση ότι οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση και όχι την υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ επέμεινε ο πρώην εργαζόμενος της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, μιλώντας μέσω video link στη συνδιάσκεψη SXSW στο Τέξας τη Δευτέρα, και επισημαίνοντας ότι, παρά το προσωπικό κόστος, θα ξαναέκανε το ίδιο.

Ο Σνόουντεν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα επίμαχα αρχεία των διαρροών του βρέθηκαν στα χέρια των υπηρεσιών πληροφοριών της Κίνας και της Ρωσίας και σημείωσε ότι κατά την εργασία του για την αμερικανική κυβέρνηση είδε να λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις του Συντάγματος των ΗΠΑ σε μεγάλη κλίμακα. Επίσης, δέχτηκε τους επαίνους του Σερ Τιμ Μπέρνερς Λη, δημιουργού του Παγκοσμίου Ιστού.

Απαντώντας στον στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ, διευθυντή της NSA, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι διαρροές του είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της κυβερνοάμυνας των ΗΠΑ, ο Σνόουντεν έκανε λόγο για βελτίωση της εθνικής ασφάλειας και των επικοινωνιών, όχι μόνο των Αμερικανών, αλλά και όλου του κόσμου. «Από τη στιγμή που βασιζόμαστε στα ίδια στάνταρ, βασιζόμαστε στη δυνατότητά μας να εμπιστευθούμε τις επικοινωνίες μας, και χωρίς αυτό δεν έχουμε τίποτα».

Επίσης πρόσθεσε ότι χάρη στις ασφαλέστερες επικοινωνίες που φαίνονται να προκύπτουν από τις αποκαλύψεις του, «το κοινό, η κυβέρνηση και κάθε κοινωνία στον κόσμο επωφελείται».

Όσον αφορά στα περί κατάληξης των αρχείων του στα χέρια εν δυνάμει αντιπάλων των ΗΠΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτό δεν συνέβη και δεν πρόκειται να συμβεί. Αν η κινεζική κυβέρνηση είχε ξαφνικά μάθει όλα όσα κάνει η NSA, θα είχαμε αντιληφθεί αυτή τη διαφορά».

Παράλληλα, έκανε λόγο για εκτεταμένη διείσδυση των ΗΠΑ στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ εκτόξευσε επίθεση τόσο εναντίον του στρατηγού Αλεξάντερ όσο και του προκατόχου του, Μάικλ Χέιντεν, χαρακτηρίζοντάς τους ως τους δύο αξιωματούχους που έχουν βλάψει περισσότερο τη διαδικτυακή ασφάλεια και κατ’επέκταση την εθνική ασφάλεια στην εποχή μετά την 11/9, δίνοντας έμφαση στις επιθετικές επιχειρήσεις αντί της κυβερνοάμυνας.


Συνεχίζοντας, ισχυρίστηκε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καταβάλλοντας τόσο μεγάλες προσπάθειες όσον αφορά στη μαζική συλλογή δεδομένων, αποτυγχάνουν να εντοπίσουν επίδοξους τρομοκράτες όπως ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, ο ένας εκ των δύο αδελφών στους οποίους αποδίδεται η ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης.

«Παρακολουθούμε τις επικοινωνίες των πάντων αντί για τις επικοινωνίες των υπόπτων…αν δεν είχαμε ξοδέψει τόσα πολλά στη μαζική παρακολούθησης, αν είχαμε ακολουθήσει παραδοσιακές μεθόδους, μπορεί να τον είχαμε πιάσει». Αντίστοιχη αναφορά έκανε και στην περίπτωση του Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, ο οποίος προσπάθησε να  ανατινάξει ένα αεροπλάνο με προορισμό το Ντιτρόιτ το 2009.

Ο Σνόουντεν αναφέρθηκε στο μοντέλο επίβλεψης της λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει για να προφυλάξει από «υπερβάσεις», ωστόσο πρακτικά αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, καθώς «το πρόβλημα είναι όταν οι επιβλέποντές σου δεν ενδιαφέρονται για την επίβλεψη». Παράλληλα, κατηγόρησε τον διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, ότι απέδειξε ότι αξιωματούχοι «μπορούν να λένε ψέματα στη χώρα και στο Κογκρέσο και να μην αντιμετωπίζουν επικρίσεις».