“Ήμουν κατάσκοπος σχεδόν σε όλη την ενήλικη ζωή μου, επομένως δεν μου αρέσει να είμαι κάτω από τα φώτα των προβολέων”, δηλώνει στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ο 29χρονος, ο οποίος κατέφυγε στο Χονγκ Κονγκ, απ' όπου ομολόγησε ότι είναι η πηγή των διαρροών που προκάλεσαν την οργή της Ουάσινγκτον.

 
Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Washington Post και η βρετανική The Guardian αποκάλυψαν διαδοχικά δύο μυστικά προγράμματα της NSA. Το ένα αφορούσε την συλλογή από το 2006 δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων στις ΗΠΑ από την εταιρεία Verizon και πιθανώς και από άλλες. Το άλλο, υπό την ονομασία PRISM, που αποκαλύφθηκε είχε στόχο την παρακολούθηση των επικοινωνιών των χρηστών του Ίντερνετ εκτός των ΗΠΑ σε εννέα μεγάλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.
 
“Ξέρω ότι θα υποφέρω γι' αυτό που έκανα και ότι αυτές οι αποκαλύψεις σημαίνουν το τέλος για μένα”, δήλωσε ο Σνόουντεν στον δημοσιογράφο Μπάρτον Γκέλμαν της Ουάσινγκτον Ποστ.
 
“Έχω συνείδηση της σημασίας που έχουν οι πληροφορίες, αλλά είμαι αντίθετος (…) σε οποιοδήποτε σύστημα μαζικής, αυτόματης, πανταχού παρούσας παρακολούθησης (…), η οποία μου φαίνεται ότι συνιστά έναν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελευθερία από τον κίνδυνο να χαθούν πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αξίζει τον κόπο”, σημείωσε.
 
Αυτά τα μαζικά και επεμβατικά συστήματα παρακολούθησης συνιστούν “μια τέτοια απειλή για την δημοκρατία που διακινδύνευσα την ζωή μου και αυτήν της οικογένειάς μου” για να αγωνιστώ κατά του φαινομένου αυτού, καταλήγει αυτός ο πρώην τεχνικός της CIA, ο οποίος εργαζόταν για τέσσερα χρόνια για διάφορες εταιρείες που είχαν αναλάβει συμβάσεις έργου για λογαριασμό της NSA.