Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας NSA Έντουαρντ Σνόουντεν υποστήριξε τη Δευτέρα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι «παρά ένας πρόεδρος των ΗΠΑ», «μια θέση μεταξύ πολλών άλλων».

«Μικρή σημασία έχει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι παρά (ένας) πρόεδρος. Πρόκειται για μια σημαντική θέση. Όμως είναι μια θέση, μεταξύ άλλων» δήλωσε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στη Στοκχόλμη που αναμεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, σε μια παρέμβασή του μέσω βιντεοκλήσης από τη Ρωσία.

Ο Σνόουντεν προέτρεψε το ακροατήριο να μην αποθαρρύνεται από την εκλογή στο προεδρικό θώκο των ΗΠΑ και να συνεχίσει να ζητάει όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από τις επιχειρήσεις να σέβονται την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

«Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που οι πετρελαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν την κριτική, τις διαδηλώσεις, την αποχώρηση των επενδυτών εξαιτίας των επιπτώσεων αυτής της βιομηχανίας στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να έχουμε την ίδια αντίληψη για τις επιπτώσεις της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στο ψηφιακό μας περιβάλλον» εξήγησε ο ίδιος.

«Μπορεί να με πατήσει λεωφορείο»

Ο Σνόουντεν τόνισε ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εντείνει τις προσπάθειες να τον συλλάβουν. «Δεν έχω τίποτα να κάνω» υπογράμμισε. «Η αλήθεια είναι ότι, ναι, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε έναν νέο διευθυντή της CIA, ο οποίος με χρησιμοποίησε ως παράδειγμα για να πει ότι οι αντιφρονούντες πρέπει να εκτελούνται».

«Όμως μπορεί να με πατήσει ένα λεωφορείο, ή να με πλήξει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ή να πέσω από ένα αεροσκάφος αύριο (…) Αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία για μένα, διότι πιστεύω στις αποφάσεις που έχω λάβει» κατέληξε ο Έντ. Σνόουντεν.

Η αναφορά του Σνόουντεν αφορά στο πρόσωπο του Μάικ Πομπέο, που εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του επικεφαλής της CIA για την διακυβέρνηση του Ντ. Τραμπ. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πομπέο χαρακτήρισε τον Σνόουντεν ως «προδότη» που θα έπρεπε να οδηγηθεί σε θάνατο.

«Είναι απολύτως μία περίπτωση κατά την οποία δεν ήμασταν σε θέση να διασφαλίσουμε όλες τις αμερικάνικες πληροφορίες που χρειαζόταν, και είχαμε τον προδότη Σνόουντεν να τις κλέψει. Θα πρέπει να επιστραφεί σε εμάς από τη Ρωσία και να ακολουθηθεί η δέουσα διαδικασία. Νομίζω πως το σωστό αποτέλεσμα θα είναι να του δοθεί μία καταδίκη σε θάνατο» δήλωσε τότε ο Πομπέο.

Τριάντα-ένας συγγραφείς ζητούν από τον Ομπάμα να δώσει χάρη

Ανοιχτή επιστολή στον Λευκό Οίκο απέστειλαν 31 συγγραφείς, ζητώντας από τον Πρόεδρο Ομπάμα να δώσει χάρη στον πρώην υπάλληλο της NSA. Μεταξύ των συγγραφέων που υπέγραψαν την επιστολή είναι οι Μάικλ Χάμπον, Ούρσουλα Κ. Λεγκουέν, Σέριλ Στρέιντ, Νιλ Γκέιμαν, Τέχου Κόουλ και Τζόις Κάρολ Όατς.
Οι συγγραφείς τονίζουν προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι οι ενέργειες του Σνόουντεν δεν ήταν προδοτικές, αλλά πατριωτικές.

«Έχοντας δώσει όρκο να υπηρετεί και υπερασπίζεται το αμερικανικό Σύνταγμα, ο Σνόουντεν έπραξε αυτό ακριβώς», αναφέρουν μεταξύ άλλων, «δημοσιοποιώντας πληροφορίες που ανακάλυψε και αποκάλυψε στους αξιόπιστους θεσμούς του ελεύθερου Τύπου, πάντα σύμφωνα με την αρχή του Τζέφερσον ότι όπου οι άνθρωποι είναι καλά πληροφορημένοι, μπορούν να εμπιστευθούν την κυβέρνησή τους».

Στην ανοικτή επιστολή, οι συγγραφείς επικαλούνται τον Αλεξάντερ Χάμιλτον, ο οποίος στα Ομοσπονδιακά έγγραφα περιγράφει το προεδρικό προνόμιο χάριτος ως «καλοήθες προνόμιο».

«Με το να τον συγχωρήσεις και να του επιτρέψεις να γυρίσει ελεύθερος στη χώρα που αγαπά, η συμβολή θα είναι να στείλεις ένα μήνυμα για το μέλλον, ότι οι ΗΠΑ παραμένουν πιστές στη δημοκρατική διαδικασία και καινοτομίες του αύριο δε θα επιτραπεί να λυγίσουν το Σύνταγμα, αλλά θα συμμορφωθούν με αυτό και θα ενισχύσουν τα δικαιώματα που απονέμει».

Ο Ομπάμα αρνείται να σώσει τη ζωή του Σνόουντεν

Πρόσφατα, ο Μπαράκ Ομπάμα ερωτήθηκε εάν θα δώσει χάρη στον Σνόουντεν, δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης Τραμπ να τον οδηγήσει σε θανατική καταδίκη. Ο απερχόμενος Πρόεδρος απάντησε πως «δεν μπορώ να δώσω χάρη σε κάποιον που δεν έχει ακόμη οδηγηθεί σε δίκη, οπότε αυτό δεν είναι κάτι που θα ήθελα να σχολιάσω», υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να παραδοθεί και να δικαστεί σε αμερικανικό δικαστήριο.

Ωστόσο, η ιστορία των ΗΠΑ αποδεικνύει πως εάν ο Πρόεδρος επιθυμεί να δώσει χάρη στον Σνόουντεν, ο νόμος του το επιτρέπει. Χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων του Προέδρου, το γεγονός πως ο Μπιλ Κλίντον έδωσε χάρη στον συνεργάτη του τον νεότερο αδερφό του και άλλους 140 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων αρκετοί χρηματοδότες του Δημοκρατικού κόμματος, μόλις τις τελευταίες ώρες της προεδρίας του, ενώ ο Τζορτζ Μπους είχε δώσει χάρη στον στενό συνεργάτη του Ντικ Τσέυνι, Σκούτερ Λίμπι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του RT, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το 1866 αναφορικά με την υπόθεση «Ex parte Garland», δίνει ξεκάθαρα στον Πρόεδρο της χώρας το δικαίωμα να αποδώσει χάρη, σε οποιοδήποτε σημείο της ποινικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, το δικαίωμα του Προέδρου να αποδώσει χάρη «επεκτείνεται σε κάθε αδίκημα που είναι γνωστό από το νόμο, και δύνανται να ασκηθεί οποτεδήποτε μετά την διάπραξή του, είτε πριν ληφθούν νομικές διαδικασίες ή κατά τη διάρκεια της δίκης, ή μετά την καταδίκη και την κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1974, ο Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ απέδωσε χάρη στον προηγούμενο Πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, μόλις έναν μήνα μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση για την υπόθεση Watergate, για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε κατά του αμερικανικού λαού, πριν καν του απαγγελθούν κατηγορίες. Παρομοίως, το 1992, ο Πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος, έδωσε χάρη στον υπουργό Άμυνας του Ρίγκαν, Κάσπαρ Ουίνμπεργκ και ακόμη πέντε άτομα για την υπόθεση πώλησης όπλων στο Ιράν παρά το εμπάργκο (Irangate), με αποτέλεσμα να μην δικαστούν ποτέ.

Με άλλα λόγια, η απόδοση της χάρης σε κάποιον κατηγορούμενο παραμένει στο χέρι του Μπαράκ Ομπάμα, όπως και για την περίπτωση του Έντουαρντ Σνόουντεν.

επιμέλεια: Μηνάς Κωνσταντίνου