Γι' αυτό όμως χρειάζεται να ληφθούν ακόμη περισσότερα μέτρα και συγκεκριμένα να επιτευχθεί διεθνής συντονισμός όσον αφορά την ψηφιακή οικονομία, πρόσθεσε.

Ο γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι αν είχε απαγορευτεί η διαδικασία μεταφοράς κερδών από τις υπερεθνικές επιχειρήσεις δεν θα είχε δημιουργηθεί το ζήτημα της Apple.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Apple να καταβάλει στην Ιρλανδία 13 δισ. δολάρια φόρους επειδή επί σειρά ετών φορολογείται με σκανδαλωδώς χαμηλούς συντελεστές (έως και 0,005%) για κέρδη που αποκομίζει όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά από πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.


Συνάντηση με τον Τζακ Λιου

Ο Σόιμπλε έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά από συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του G20 στην Κίνα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ότι η υπόθεση Apple θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί μέσω της προώθησης της διαδικασίας καταπολέμησης της εταιρικής διασυνοριακής φοροδιαφυγής. Πρόσθεσε όμως ότι η υπόθεση της Apple μπορεί να γίνει αφορμή για την επίτευξη του στόχου.