Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΝΓΕ κατήγγειλε την Κυριακή την «τραμπούκικη, αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών και ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ ενάντια στη συνάδελφο ψυχίατρο και πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου» υποστηρίζοντας ότι πέντε ένστολοι περικύκλωσαν την ιατρό, όταν ζήτησε από αστυνομικό φρουρό να μην οπλοφορεί μέσα σε ψυχιατρική κλινική.

Όπως υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ στην καταγγελία της «το Σάββατο 17 Αυγούστου η εφημερεύουσα γιατρός ζήτησε από αστυνομικό φρουρό κρατούμενου ασθενούς να μην οπλοφορεί μέσα στην ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου στην οποία νοσηλεύονται 34 ασθενείς, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών. Όπως η σχετική νομοθεσία (ΠΔ 215/2006 – ΦΕΚ 217/Α’/12.10.2006) προβλέπει, οι αστυνομικοί φρουροί κρατουμένων ασθενών πρέπει να εισέρχονται άοπλοι σε ειδικές μονάδες (όπως αυτονόητα είναι οι ψυχιατρικές πτέρυγες). Είναι άλλωστε νωπό το περιστατικό που συνέβη στη γενική εφημερία του νοσοκομείου του Ρίου, όταν 28χρονος ασθενής άρπαξε το όπλο από τον αστυνομικό που τον συνόδευε και αυτοκτόνησε.

Τραμπουκισμούς πάνοπλων αστυνομικών της ΔΙΑΣ μέσα σε νοσοκομείο καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ

Σε μία προσπάθεια επίδειξη πυγμής και εκφοβισμού ο αστυνομικός της είπε: «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», «δώσε μου τα στοιχεία σου».

Όταν εκείνη αρνήθηκε, κάλεσε ενισχύσεις από την ομάδα ΔΙΑΣ και σε χρόνο dt εισέβαλαν στην Ψυχιατρική Κλινική πέντε ένστολοι, ένοπλοι της ομάδας ΔΙΑΣ, περικύκλωσαν κυριολεκτικά τη συνάδελφο, την απείλησαν ότι θα τη συλλάβουν και θα την οδηγήσουν στο αυτόφωρο (την ώρα της εφημερίας της) για «απείθεια κατά της αρχής» αφού δεν έδωσε τα στοιχεία της στον αστυνομικό φρουρό. Κάποιοι μάλιστα κραύγαζαν «περάστε της χειροπέδες τώρα»!

Στην απάντησή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, επιτίθεται στην κ.Ρέντζιου αλλά και συνολικά στους γιατρούς, κάνοντας αόριστες αναφορές στην ΟΕΝΓΕ « να ασχοληθούν με τα του οίκου τους για να εξαλείψουν χρόνιες παθογένειες (φακελάκια κ.α) για να σταματήσει το ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών κάτι για το οποίο δυστυχώς έχουμε γνώση και άποψη όλοι.»

«Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τις “προοδευτικές τους ευαισθησίες” θα φιλοτεχνήσουν συνδικαλιστικό και πολιτικό προφίλ και θα χτίσουν καριέρα στην πλάτη των αστυνομικών έκαναν λάθος και λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο» αναφέρουν επίσης οι Αστυνομικοί Υπάλληλοι

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα το Σάββατο 17 Αυγούστου στο Θριάσιο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στην ψυχιατρική κλινική επισημαίνουμε τα παρακάτω:

Ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για την φύλαξη κρατουμένων ασθενών είναι ο αστυνομικός που έχει διαταχθεί από την υπηρεσία του για το σκοπό αυτό και ουδείς έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο του καθώς τούτο εγκυμονεί κίνδυνους τόσο για τους υπόλοιπους ασθενείς, όσο για τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και φυσικά και για τον ίδιο. Η παρέμβαση της ιατρού κ. Αφροδίτης ΡΕΝΤΖΙΟΥ, προέδρου της ΟΕΓΝΕ και πρώην υποψήφιας ευρωβουλευτή με το Κ.Κ.Ε, για τον αφοπλισμό του αστυνομικού δεν ήταν μόνο ατυχής αλλά και επικίνδυνη αν και φυσικά δεν αναμένουμε να έχει γνώσεις σε θέματα ασφάλειας.

Τώρα εάν κάποιοι πιστεύουν ότι με τις “προοδευτικές τους ευαισθησίες” θα φιλοτεχνήσουν συνδικαλιστικό και πολιτικό προφίλ και θα χτίσουν καριέρα στην πλάτη των αστυνομικών έκαναν λάθος και λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο.

Από το περιστατικό όμως γεννιούνται δυο ερωτήματα από τα οποία αναμένουμε απαντήσεις από τους υπουργούς στους οποίους απευθύνθηκε η ΟΕΓΝΕ δηλαδή στον Υπουργό Υγείας και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

1) Οι γιατροί έχουν κάποια ιδιαίτερη ασυλία, κάποια ιδιαίτερή φροντίδα από την νομοθεσία και μπορούν να αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία τους σε αστυνομικό;

2) Ο Υπουργός Υγείας θα διατάξει και αυτός προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι τόσο τις αρμοδιότητες τους όσο και μέχρι που φθάνουν οι ευθύνες του καθενός;

Όσο αφορά τα περί τραμπουκικής, αυταρχικής συμπεριφοράς, απειλών, τα περί σημερινής και προηγούμενης κυβέρνησης, τα περί απεργιών και διαδηλώσεων δεν μας αφορούν και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, ενδιαφέρον όμως έχει πιστεύουμε η ιατρική ανίχνευση και αξιολόγηση της ανακοίνωσης της ΟΕΓΝΕ από την συγκεκριμένη κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου.

Καλούμε τα μέλη της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΓΝΕ) να ασχοληθούν με τα του οίκου τους για να εξαλείψουν χρόνιες παθογένειες (φακελάκια κ.α) για να σταματήσει το ξεζούμισμα των Ελλήνων πολιτών κάτι για το οποίο δυστυχώς έχουμε γνώση και άποψη όλοι.

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε το αποτέλεσμα της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθει από την ΕΛ.ΑΣ.

ΠΟΕΔΗΝ: Απαράδεκτο να εισέρχεται αστυνομικός οπλισμένος σε ψυχιατρική κλινική

«Απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος σε ψυχιατρική κλινική και να ζητάει να συλληφθεί η διευθύντρια ψυχίατρος που ζήτησε το αυτονόητο», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και ζητάει να παρέμβει ο υπουργός Υγείας προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μην ξανασυμβούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά.

Η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της εξηγεί ότι στις ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων γίνονται εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και φυλάσσονται από αστυνομικά όργανα έως ότου προσαχθούν σε δίκη. Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών για να μην αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει η παρουσία των αστυνομικών οργάνων να είναι διακριτική. Να φυλάσσουν τον ασθενή με πολιτική περιβολή χωρίς όπλο ή τουλάχιστον το όπλο να μη βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «το εν λόγω θεραπευτικό πρωτόκολλο σέβεται η πλειοψηφία των αστυνομικών και η παρουσία τους είναι διακριτική στα τμήματα οξέων περιστατικών όπου βρίσκονται. Υπάρχουν όμως και αστυνομικοί οι οποίοι από έλλειψη ενημέρωσης προσέρχονται με αστυνομική περιβολή και συμμορφώνονται αμέσως στις παρατηρήσεις του προσωπικού [ενώ σε] λίγες περιπτώσεις αρνούνται να συμμορφωθούν και ενίοτε γίνονται και επιθετικοί».

Η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι τα περισσότερα άτομα που φυλάσσονται από αστυνομικούς στις μονάδες ψυχικής υγείας που έχουν διαπράξει αδικήματα έως τη δίκη, καταλήγουν μετά τη δίκη να νοσηλεύονται ως ψυχικά πάσχοντες στις ψυχιατρικές κλινικές χωρίς φύλαξη με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα (ακαταλόγιστο όταν διέπραξαν τα αδικήματα). «Νοσηλεύονται σε κάθε κλινική 30-40 ασθενείς από έναν-δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια», καταλήγει η Ομοσπονδία.