X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

SOS εκπέμπει στη Μεσόγειο το Ocean Viking, με 356 πρόσφυγες, χωρίς λιμάνι για 13 μέρες και τις προμήθειες να τελειώνουν

Χωρίς λιμάνι παραμένει εδώ και 13 ημέρες το πλοίο Ocean Viking, που έχει διασώσει από τη θάλασσα 356 μετανάστες, εκ των οποίων πάνω από 100 είναι οι ανήλικοι. Οι ιταλικές αρχές έχουν αγνοήσει δύο φορές τις εκκλήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της γαλλικής ΜΚΟ SOS Mediteranee, ενώ οι προμήθειες μέρα με τη μέρα τελειώνουν.
SOS εκπέμπει στη Μεσόγειο το Ocean Viking, με 356 πρόσφυγες, χωρίς λιμάνι για 13 μέρες και τις προμήθειες να τελειώνουν
|

Όπως αναφέρει το Reuters, το νορβηγικής σημαίας πλοίο μεταφέρει 356 πρόσφυγες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από το Σουδάν, που διέσωσε από τη θάλασσα σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Μεταξύ των προσφύγων, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, βρίσκονται πάνω από 100 ανήλιοι, περίπου 90 εκ των οποίων είναι ασυνόδευτοι.

Οι ιταλικές αρχές δεν έχουν απαντήσει δύο φορές στα αιτήματα των δύο ΜΚΟ για ελλιμενισμό στην χώρα, ενώ αρνητική απάντηση έχει δώσει η Μάλτα. Το μόνο ανοικτό λιμάνι αυτήν τη στιγμή είναι αυτός της Τρίπολης στη Λιβύη, ωστόσο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις το θεωρούν μη ασφαλές, φοβούμενες ότι οι μετανάστες θα βρεθούν σε κέντρα κράτησης όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κανόνας, αν επιστρέψουν στην εμπόλεμη χώρα.


«Είναι ντροπή!», σχολίασε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μιλώντας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από το Ocean Viking, το οποίο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λινόζα.«Το να αφήνουν τους μετανάστες στα πλοία που τους έχουν διασώσει επί εβδομάδες μέχρι η κρίση να γίνει έκτακτη ανάγκη έχει γίνει ο κανόνας», πρόσθεσε. «Δεν προσπαθούμε να εισέλθουμε με τη βία στα ιταλικά ή τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Αναμένουμε λύση, αλλά παίρνει πολύ χρόνο», κατήγγειλε ο Μπέργκερ.

«Το να αφήνουν τους μετανάστες στα πλοία που τους έχουν διασώσει επί εβδομάδες μέχρι η κρίση να γίνει έκτακτη ανάγκη έχει γίνει ο κανόνας», πρόσθεσε. «Δεν προσπαθούμε να εισέλθουμε με τη βία στα ιταλικά ή τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Αναμένουμε λύση, αλλά παίρνει πολύ χρόνο», κατήγγειλε ο Μπέργκερ.

Παράλληλα, εντός του πλοίου οι προμήθειεςμειώνονται επικίνδυνα και το πλήρωμα έχει θέσει περιορισμούς στα ντους που μπορούν να κάνουν οι μετανάστες, προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της Μεσόγειος SOS Φρεντερίκ Πενάρ.

«Ένα πλοίο διασώσεων είναι σαν ασθενοφόρο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφέρονται (με αυτό), όχι να ζουν εκεί», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι μετανάστες που μεταφέρει το Ocean Viking θα μπορέσουν να αντέξουν αναμονή αντίστοιχη με αυτή του Open Arms, δηλαδή μία ακόμη εβδομάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες μέλη της ΕΕ να επιδείξουν περισσότερη «αλληλεγγύη» και να δεχθούν να πάρουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking.

 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις