Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού, Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος και παραιτήθηκε από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» τη Τετάρτη, αποκάλυψε ότι ένας εκ των βασικών λόγων, εξαιτίας του οποίου παραιτήθηκε, ήταν οι «έξωθεν παρεμβάσεις» στην επιτροπή.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «προφανώς υπάρχουν μερικές καταστάσεις στην επιτροπή, που εμένα τουλάχιστον δε μου άρεσαν και που κατάλαβα ότι υπάρχει μια επίδραση εκ των έξω προς την επιτροπή και τις αποφάσεις της». Μάλιστα δίνοντας και παράδειγμα για τα όσα κατήγγειλε, είπε πως «όταν η επιτροπή λέει ότι χρειαζόμαστε για παράδειγμα να κάνουμε τεστ σε 1.000.000 πληθυσμό και η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας λέει ότι έχουμε μόνο 1.000 τεστ να κάνουμε η επιτροπή αναγκάζεται να πάρει αποφάσεις με 1.000 τεστ».

Οι λοιμωξιολόγοι και η επιτροπή είναι ένα συμβουλευτικό μεν, όργανο προς τη κυβέρνηση αλλά όμως προσαρμόζεται στις αποφάσεις της και τις συμβουλές της – γιατί είναι συμβουλευτικό όργανο – βάσει των μέσων που η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας του προσφέρει. Σαν συνέπεια γίνεται συνένοχη αν θέλετε στην όλη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με το αν θα μπορούσαμε να έχουμε προλάβει το δεύτερο κύμα της πανδημίας και το δεύτερο lockdown, ο Σπ. Ζακυνθινός, εκτίμησε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι εφικτό. «Πιστεύω ότι υπήρχε ένας εφησυχασμός και όχι επαρκής προετοιμασία», είπε και πρόσθεσε πως το lockdown είναι μια πράξη απελπισίας»,

Αναφορικά με το αν θα έπρεπε να πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ σε όλους τους ανθρώπους που εισέρχονται στη χώρα, ο Σπ. Ζακυνθινός ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως τεστ θα έπρεπε να γίνονται σε όλους και επανειλημμένα. «Είναι λάθος και της επιτροπής που δέχτηκε αυτό το πράγμα και της κυβέρνησης βέβαια δεν φρόντισε στη συνέχεια να αποκτήσουμε εκατομμύρια τεστ».
Απαντώντας σε σχέση με τα δεδομένα που δεν δίνονται στους επιστήμονες, υποστήριξε ότι «δεν δίνονται γιατί δεν υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι το υπουργείο και ο ΕΟΔΥ τα κρύβουν».

Σχετικά με ενδεχόμενη εργαλειοποίηση των επιστημόνων από τη κυβέρνηση, ο Σπ. Ζακυνθινός επεσήμανε ότι το επιστημονικό προσωπικό «είναι το αποκούμπι της για το θέμα αυτό», ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει εμφανώς παρακάμψει πολλές φορές τους επιστήμονες.
Τέλος σε ό,τι αφορά τις επικλήσεις της κυβέρνησης για το εμβόλιο ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, ήταν επίσης καταγγελτικός λέγοντας ότι «πιστεύω ότι η αναμονή του εμβολίου και όλα αυτά που λεν είναι παρηγοριές» και συμπλήρωσε πως «προσπαθούν να σωθούν από το εμβόλιο».