«Δεν υπάρχει έρευνα του FBI για Έλληνες πολιτικούς» υποστήριξε στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία τη Δευτέρα, αποδίδοντας τη δήλωση στον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η «δήλωση» έκανε τον γύρο του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης, ρίχνοντας νερό στον μύλο της αμφισβήτησης των ερευνών κατά Ελλήνων πολιτικών, με την αξιωματική αντιπολίτευση να την χρησιμοποιεί για να υποστηρίξει το αφήγημα περί σκευωρίας.
 
Ακολούθως, κυβερνητικές πηγές ανέλαβαν να διαψεύσουν την δήλωση του πρέσβη, αναφέροντας πως σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του πρωθυπουργού με τον Τζ. Πάιατ, διευκρινίστηκε πως κατά τη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη δεν υπήρξε αναφορά στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν πως όσο η διερεύνηση της υπόθεσης βρίσκεται σε εξέλιξη σε Ελλάδα και ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να υπάρξει κάποια τοποθέτηση.
 
Λίγο νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι «αναδημοσιεύσεις» της ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας για τη συνάντηση από τον Τζ. Πάιατ στα social media, γεγονός που θεωρήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως επιβεβαίωση των λεγομένων του. Ωστόσο, κάπου εκεί ήρθαν και οι διευκρινίσεις του εκπροσώπου τύπου της πρεσβείας των ΗΠΑ, που σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δήλωσε σχετικά πως «δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιο σχόλιο επί των ελληνικών ερευνών, οι οποίες είναι ξεχωριστές από κάθε νομική διαδικασία στις ΗΠΑ που συνδέεται με παραβίαση των Αμερικανικών νόμων».
 
Παρά ταύτα, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε την Τρίτη στην αρχική της θέση για τα λεγόμενα του πρέσβη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως για την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει και σχετικό γραπτό μήνυμα (sms) που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά της.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΝΔ:
 

«Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρέσβη των Η.Π.Α., η οποία έγινε με πρωτοβουλία του τελευταίου, ο κ. Geoffrey R. Pyatt άνοιξε μόνος του τη συζήτηση για τη Novartis και είπε, επί λέξει, στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι στις έρευνες που έχει πραγματοποιήσει το FBI για την υπόθεση Novartis δεν εμπλέκεται κανένας Έλληνας πολιτικός. Του τόνισε, επίσης, ότι ακόμη και η εν εξελίξει έρευνα του FBI δεν σχετίζεται με Έλληνες πολιτικούς, καθώς επικεντρώνεται σε παραβιάσεις της αμερικανικής νομοθεσίας και ότι η αμερικανική πλευρά δεν επιθυμεί την οποιαδήποτε ανάμιξή της στις αντίστοιχες έρευνες που διεξάγει η ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς αυτές αφορούν την ενδεχόμενη παραβίασης της ελληνικής έννομης τάξης.
 
Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Pyatt συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που να περιλαμβάνει και την κάτωθι δήλωση του Πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. «Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά Έλληνες πολιτικούς».
 
Αυτή είναι η δήλωση που είχε το θράσος να αμφισβητήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Δημ. Τζανακόπουλος και στη συνέχεια μέσω διαρροών του και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι την αναπαρήγαγε δημοσίως ο κ. Pyatt μέσω Twitter.
 
Αυτά είναι τα δεδομένα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιος ενημερώνει υπεύθυνα τους πολίτες και ποιος προσπαθεί να τους χειραγωγήσει για να στοιχειοθετήσει μια αστήρικτη σκευωρία κατά των πολιτικών του αντιπάλων».

 
Στο μεταξύ, η είδηση της παραίτησης του διευθυντή του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, Σπύρου Καπράλου, έδωσε μεγαλύτερη διάσταση στο «διπλωματικό» επεισόδιο μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της πρεσβείας, με τις πληροφορίες για την παραίτησή του ως απόρροια των χειρισμών στο ζήτημα του πρέσβη, για τις οποίες σύμφωνα με το tvxs.gr δεν ήταν ενήμερος, να οργιάζουν.
 
Διαβάστε την ανακοίνωση της παραίτησης του Σπ. Καπράλου:
 

«O διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή κ. Σπύρος Καπράλος ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Η επιθυμία του είναι απολύτως σεβαστή. Η Νέα Δημοκρατία τον ευχαριστεί για την προσφορά του σε διευθυντικές θέσεις του Κόμματος την τελευταία εξαετία και εξυπακούεται ότι ο κ. Σπύρος Καπράλος παραμένει στην πρώτη γραμμή για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές».

 

Σημειώνεται, ωστόσο, πως στην πληροφορία αυτή απάντησαν «πηγές» του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, διαψεύδοντας τη σχέση της παραίτησης με το ζήτημα των δηλώσεων του πρέσβη, καθώς όπως αναφέρεται, αυτή είχε να κάνει με τα σχέδια του πρώην δημοσιογράφου για την υποψηφιότητά του στη Φθιώτιδα.

Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha δήλωσε πως το FBI ελέγχει το κατά ποσό πολυεθνικές εταιρείες αναπτύσσουν πολιτικές διαφθοράς, «δεν ελέγχουν πολιτικά πρόσωπα». Υπογράμμισε, επίσης πως δεν μπορεί μια ξένη κυβέρνηση να στοχεύει σε πολίτες και υπενθύμισε ότι με την ίδια διαδικασία οι αμερικανικές Αρχές ξεκίνησαν την έρευνα για τη Siemens και κατόπιν προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων και στελεχών της εταιρείας.