Spiegel: Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισ. για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Λίγες μέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εστιάζει στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων που αναμένεται να ζητήσει η Ελλάδα. Το σχετικό πόρισμα αναμένεται κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι το τέλος του 2018.
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC
|

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10  – 12 Οκτωβρίου), αλλά και τις συναντήσεις που θα έχει με τον Α. Τσίπρα και τον Π. Παυλόπουλο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εστιάζει σε τοποθετήσεις τους για τις γερμανικές αποζημιώσεις από την κατοχή, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια από τη Γερμανία.

Το σχόλιο του περιοδικού για την αναμενόμενη διεκδίκηση των κατοχικών αποζημιώσεων:

Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη οικονομική στήριξη της Ε.Ε. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής, η Αθήνα προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel- θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

Η ελληνική Βουλή θα επικυρώσει κατ' αρχήν έκθεση στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισ. ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισ. ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο Κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση. Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για «ηθική αποζημίωση». Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δισ. που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και τις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους.

Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.

Στην τρίτη φάση η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. Από την πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κατά την άποψη ορισμένων Ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Παυλόπουλος έχει δεσμευτεί πως το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής θα κατατεθεί εντός του 2018 και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Τον Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει από την Κάνδανο πως η υπόθεση των αποζημιώσεψν αποτελεί ιστορικό χρέος για την Ελλάδα.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις