Η προσφυγή αυτή, την οποία κατέθεσε ο νομικός εκπρόσωπος της πόλης Ντένις Χερέρα, είναι η πρώτη εναντίον της εντολής που υποβάλλεται από μία από τις πόλεις που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης.

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα αυτό για τις πόλεις-καταφύγια στις 25 Ιανουαρίου, μαζί με εκείνο που αφορούσε την οικοδόμηση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια, η Βοστόνη, το Ντένβερ, το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο προσφέρουν κάποιας μορφής προστασία στους μετανάστες που δεν διαθέτουν επίσημα έγγραφα. Με την εφαρμογή του διατάγματος κινδυνεύουν να χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας.

Με βάση την προσφυγή, το διάταγμα παραβιάζει τη 10η τροπολογία του Συντάγματος που ορίζει ότι οι εξουσίες που δεν ασκούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραχωρούνται στις Πολιτείες. “Αψηφώντας κατάφωρα τον νόμο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επιχειρεί να εξαναγκάσει τις τοπικές αρχές να εγκαταλείψουν τους αποκαλούμενους νόμους των Πόλεων Καταφυγίων”, σημειώνεται στην προσφυγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο δημαρχείο ο Χερέρα είπε ότι η πολιτική της πόλης γεννήθηκε από την επιθυμία να ενθαρρύνει και να επιτρέπει στους παράτυπους μετανάστες να καταγγέλλουν εγκλήματα στην αστυνομία χωρίς να φοβούνται ότι θα απελαθούν. Τέτοιου είδους πολιτικές, συνέχισε, κάνουν πιο ασφαλείς τις πόλεις. Επικαλέστηκε μάλιστα έρευνες που δείχνουν ότι οι κομητείες και οι δήμοι που έχουν υιοθετήσει τέτοια μέτρα –όπως είπε είναι περίπου 400 σε όλη τη χώρα– έχουν μικρότερη εγκληματικότητα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

«Το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει τους δημοτικούς και τους πολιτειακούς υπαλλήλους σε ομοσπονδιακούς υπαλλήλους της υπηρεσίας μετανάστευσης. Αυτό είναι αντισυνταγματικό», υποστήριξε.
Ο δικηγόρος είπε ότι ο δήμος ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει την εφαρμογή του διατάγματος του Τραμπ και να κρίνει ότι το Σαν Φρανσίσκο συμμορφώνεται με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.