Στα εσωτερικά του Μεταξουργείου

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία αυτής της διαδικασίας επαναλειτουργίας του TPP είναι η άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε με τους εργαζομένους. Την περασμένη Τετάρτη οι εργαζόμενοι προκήρυξαν "απεργία" μέχρι να καταβληθούν 3 μισθοί, βάσει της συμφωνίας που κάναμε πριν από ένα μήνα. Όλα αυτά τα ξέρετε από το κείμενο που δημοσίευσα τα χαράματα του Σαββάτου ζητώντας αν το TPP συνεχίσει να το κάνει με μια ομάδα που πιστεύει και στο δημοσιογραφικό όραμα και στην βιωσιμότητα του μοντέλου της εθελοντικής υποστήριξης. Επειδή η στήριξη του κόσμου ήταν συγκινητική θεωρώ ότι σε αυτή την διαδικασία δημιουργίας ενός εντελώς διάφανου ΜΜΕ θα πρέπει να έχουν όλοι εικόνα για τις κινήσεις μου.
|

Από το Σάββατο ακόμα, οπότε ξεκίνησε το κύμα υποστήριξης, πρωταρχικός μου στόχος ήταν να βρεθεί ένας ήπιος τρόπος επίλυσης των εσωτερικών προβλημάτων και επαναλειτουργίας του TPP με όλους όσοι έδειχναν ότι αντιλαμβάνονταν ότι το TPP δεν μπορούσε να υπάρχει παρά μόνο στη βάση των 1101.

Την Κυριακή το πρωί καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους τα υπόλοιπα ώστε να συμπληρωθεί ο 2ος μισθός της Συμφωνίας (για άμεση καταβολή 3 μισθών) αλλά δυστυχώς παρόλο που ενημέρωσα τους εργαζόμενους για την εξέλιξη δεν υπήρξε κάποιο βήμα από την πλευρά τους. Την Δευτέρα, όπως έγραψα και δημόσια, ξεκίνησε και η καταβολή του 3ου μισθού η οποία θα ολοκληρωνόταν κανονικά την Τετάρτη, αλλά επειδή κάποιος θέλησε να με διευκολύνει να γίνουν τα πράγματα ταχύτερα (υπάρχει μια διαδικασία μεταξύ 48 και 72 ωρών μέχρι να έχω εκκαθαρισμένα τα ποσά στους τραπεζικούς μου λογαριασμούς) κατέστη δυνατό μέχρι τα χαράματα της Τρίτης να έχουν καταβληθεί και οι 3οι μισθοί σε όλους και άρα περίμενα ότι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους και να βρούμε μια άκρη.

Τους ενημέρωσα για την εξέλιξη και ζήτησα να τους δω έναν-έναν προκειμένου να καταλάβω ποιός πίστευε στο εγχείρημα. Η εμπειρία μου είχε δείξει ότι το μάζεμα με όλους μαζί σήμαινε πρακτικά ότι σε όποιον τολμούσε να πει κάτι υπέρ των 1101 του την έπεφταν συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, οπότε θεώρησα ότι θα ήταν καλύτερο να μιλήσω ειλικρινώς με όλους. Όλα αυτά στο κεφάλι μου φυσικά, γιατί στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι μου συνέχιζαν να μην απαντάνε στα μηνύματά μου. Αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα.

Μετά από αρκετή αναμονή τους έστειλα το παρακάτω μήνυμα

Επιστολής 11/10

Παιδιά έχω μια απορία. Την προηγούμενη Τετάρτη ήρθατε στο γραφείο και αφού με ξεφτιλίσατε αφήνοντάς με να σας παρουσιάζω το μοντέλο των 1101 που φαινόταν να λειτουργεί μου ανακοινώσατε μια «απεργία». Το βάζω σε εισαγωγικά γιατί η απεργία δεν γίνεται έτσι. Δεν αφήνεις τα πληκτρολόγια και φεύγεις εγκαταλείποντας τη βάρδιά σου. Αυτό κανονικά επιφέρει απόλυση χωρίς αποζημίωση. Υποτίθεται ότι κάνατε μια «διακριτική απεργία» αλλά με το να επικοινωνείτε με όλους μας τους συνεργάτες, ακόμα και αυτούς που στέλνουν δωρεάν κείμενα προκειμένου να τους ζητήσετε να μη τα στέλνουν μεθοδεύατε το κρέμασμα του TPP και την έκθεσή του στον κόσμο. Σας εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα χτυπούσε την καρδιά του επιχειρηματικού μας μοντέλου και με αγνοήσατε από τότε 10 φορές που σας έχω μιλήσει. Συμπεριφέρεστε αγενώς και με πλήρη έλλειψη σεβασμού.

Στην ανακοίνωση της «απεργίας» όταν από θέση εντελώς καταρρακωμένη σας παρακαλούσα να εργαστεί έστω κάποιος 1-2 ώρες την ημέρα για να μου δώσετε τη δυνατότητα να βρω τα χρήματά σας ο Γεράσιμος μου είπε επί λέξη «Εφήμερε, άρχισε εσύ να βάζεις λεφτά και θα δείξουμε καλή θέληση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ειρήνης «όταν θα τηρηθεί η συμφωνία για τους 3 μισθούς θα επιστρέψουμε στις δουλειές μας».

Ενώ όμως οι τρεις μισθοί έχουν καλυφθεί σε κάποιους ήδη 24 ώρες ενώ από το πρωί έχουν καλυφθεί οι 3 μισθοί σε όλους τους εργαζόμενους δεν έχω δει κανέναν να ανοίγει την πόρτα του γραφείου για να έρθει να καλύψει τη βάρδιά του. Αντίθετα, στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις μου να βρεθούμε και να συζητήσουμε δεν λαμβάνω καμία απάντηση. Υπάρχει κάποιος από εσάς που θέλει να συνεχίσει να δουλεύει στο ThePressProject; Υπάρχει κάποιος που θέλει να τηρήσει το λόγο του όπως εγώ τήρησα το δικό μου;

Έτσι φτάσαμε στα χαράματα της Τετάρτης, όπου ξαφνικά στις 4 το πρωί έλαβα ένα μήνυμα ότι αποφασίστηκε αφού λυθούν κάποια «τεχνικά προβλήματα» θα ήθελαν να με δουν όλοι μαζί. Τα τεχνικά προβλήματα ήταν και τα δύο ασήμαντα. Το πρώτο αφορά μια συνεργασία με υπόλοιπο 400€ που έχω ήδη από την περασμένη εβδομάδα πει ότι θα δώσω στην κοπέλα όταν θα έρθει στο γραφείο ώστε την ίδια ώρα που θα παραλαμβάνει τα χρήματα να μου υπογράψει ότι δεν έχει άλλες απαιτήσεις από εμένα (κάτι εντελώς τυπικό δηλαδή) και το δεύτερο αφορούσε μια συνεργασία στην οποία ο συνεργάτης μου είχε φαίνεται ξεχάσει 1200€ που είχε λάβει τους περασμένους μήνες και τα ζητούσε εκ νέου. Συνεννοήθηκα με τον συγκεκριμένο συνεργάτη μου και τον ενημέρωσα για τις πληρωμές ωστόσο στο πνεύμα του να λήξει όσο το δυνατόν ταχύτερα το πρόβλημα και να βρεθούμε για να μιλήσουμε έκανα επιτόπου και κατάθεση 960€ στον εργαζόμενο ζητώντας από τους υπόλοιπους να βρεθούμε την ίδια ημέρα στις 4 το απόγευμα. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι υποχώρησα και το δέχτηκα γνωρίζοντας ότι η συνάντηση με όλους τους εργαζόμενους μαζί θα σήμαινε άλλη μια διαδικασία επιθέσεων στο πρόσωπό μου, χωρίς προοπτική συναινετικής λύσης. 

Ε, λοιπόν, δεν μπορείτε να φανταστείτε την συνέχεια. Ξεκίνησε ένας διάλογος για το πότε μπορούσε ο ένας και πότε ο άλλος (σας θυμίζω ότι μιλάμε για εργαζόμενους που θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους ήδη από τη Δευτέρα) και τελικά ανακαλύφθηκε νέο «τεχνικό πρόβλημα». Ένας εργαζόμενος μου είχε δώσει λογαριασμό για να του κάνω την κατάθεση στην οποία του έβαλα τα χρήματα αλλά τελικά το όνομα δικαιούχου ήταν αυτό της συντρόφου του, οπότε το έμβασμα ενώ εκτελέστηκε και τα χρήματα έφυγαν από εμένα στον λογαριασμό της συντρόφου του εργαζόμενου εμφανίστηκαν σε λογιστικό υπόλοιπο αλλά δεν μπορούσε να τα πάρει. Μόλις ενημερώθηκα ότι έγινε αυτό πήγα σε κατάστημα τράπεζας και έκανα υπεύθυνη δήλωση διόρθωσης στοιχείων εμβάσματος, έβγαλα μια φωτογραφία την αίτηση πριν την καταθέσω στην τράπεζα και την έστειλα σε όλους για να μην έχει κανείς αμφιβολία. Θέλω να μου επιτρέψετε να σημειώσω εδώ ότι όλο αυτό ήταν τρομερά προσβλητικό, να τρέχω από εδώ και από εκεί για να τους πείσω ότι έχω κάθε διάθεση να τα βρούμε, έχοντας μάλιστα καταβάλει 25.000 σε λίγες ημέρες.

Κι όμως, αντί να κανονιστεί ραντεβού εμφανίστηκε μια εργαζόμενη που είπε ότι η φωτογραφία της δήλωσης διόρθωσης που έστειλα ήταν θολή (!) και άρα υπάρχει ακόμα πρόβλημα, λέγοντας ότι το ραντεβού θα αναβαλλόταν για την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη!.

Μπροστά σε αυτή την απίστευτη ένδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης έστειλα σε όλους την παρακάτω επιστολή:

Επιστολή 12/10

Επειδή είναι πλέον σαφές από τον τρόπο που γίνεται αυτή η επικοινωνία ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού και επειδή η αγένεια με την οποία συνεχίζετε να αντιδράτε είναι εντελώς δυσανάλογη των προσπαθειών που έχω κάνει για να λήξει αυτή η υπόθεση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επειδή αυτό που κάνατε ήταν εξωφρενικό. Αποφασίσατε μια «απεργία» και σηκωθήκατε στη μέση της βάρδιας και φύγατε επικοινωνώντας με τους συνεργάτες ζητώντας τους να συνεισφέρουν να νεκρώσει το TPP.

Επειδή η υποτιθέμενη «διακριτική απεργία» σας δεν ήταν καθόλου διακριτική και είχε ως στόχο να πλήξει το TPP μέσω της νέκρωσης, την ίδια στιγμή που η αύξηση των εγγραφών στην πλατφόρμα των 1101 ήταν εντυπωσιακά αυξημένη.

Επειδή η «απεργία» ήταν εντελώς καταχρηστική και η μόνη λογική της εξήγηση είναι ότι όποιος την παρακίνησε μεθόδευε το κλείσιμο του TPP εις βάρος των εργαζομένων.

Επειδή αυτό αποδεικνύεται επιπλέον από το γεγονός ότι δεν τηρήσατε ούτε καν τους όρους της δικής σας απεργίας που έλεγε ότι όταν θα έμπαινε ο δεύτερος μισθός κάποιοι θα «δείχνατε καλή θέληση» στο αίτημά μου να υπάρξουν έστω κάποιες δίωρες βάρδιες προκειμένου να μην καταρρεύσουν  και τα έσοδα της BitsnBytes, τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά ότι καταλήγουν στην μισθοδοσία του TPP, αλλά ακόμα χειρότερα, όταν καλύφθηκε και ο 3ος μισθός που ήταν ο όρος σας για να επιστρέψετε, πάλι δεν επέστρεψε κανείς.

Επειδή από προχθές που έχω ξεπληρώσει τους 3ους μισθούς αρνείστε να μου απαντήσετε ακόμα και στα μηνύματα την ώρα που θα έπρεπε να έχετε γυρίσει στα γραφεία σας και μετά να δούμε τι άλλο θα έπρεπε να γίνει.

Επειδή αντί να βρίσκεστε στις θέσεις εργασίας σας δημιουργείτε κάθε φορά νέα αιτήματα δημιουργώντας την πρώτη στην ιστορία «κυλιόμενη απεργία  με νέα αιτήματα» αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι άλλος είναι ο πραγματικός στόχος αυτής της κίνησης.

Επειδή ακόμα και χθες το βράδυ μου ζητήθηκε να καλύψω επιπλέον 960€ προς τον Χρήστο για να «καλυφθεί το τρίμηνο» και παρόλο που όπως αποδείχτηκε με την προσωπική μας επικοινωνία ο Χρήστος είχε ξεχάσει 4 καταβολές των 300€ από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο και παρόλα αυτά δέχτηκα και του κατέθεσα τα 960€ με μοναδικό στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος και να βρεθούμε.

Επειδή η Σοφία η οποία καλύφθηκε ακριβώς όπως η ίδια μου ζήτησε με καταβολή 650€ την περασμένη εβδομάδα και εδώ και δύο ημέρες την ψάχνω για να έρθει να παραλάβει την αποπληρωμή των 400€ και να υπογράψει ότι δεν έχει άλλες απαιτήσει από τη συνεργασία μας και δεν καταφέρνουμε να συνεννοηθούμε ούτε σε αυτά τα πολύ απλά.

Επειδή ουδέποτε προσπάθησα να σας εκμεταλλευτώ μετατρέποντας σε γαλέρα το ThePressProject. Οι εργαζόμενοι είχαν εξάωρη καθημερινή βάρδια και όποιος εργαζόταν 4ωρη βάρδια μέσα στο ΣΚ έπαιρνε επιπλέον μια ημέρα ρεπό.

Επειδή οι μισθοί δεν ήταν γαλέρας αλλά αντίθετα σε αυτούς υπολογίζαμε και τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν μπορούσα να καλύψω εξαιτίας της έλλειψης ενημερότητας της εταιρίας μου, πράγμα το οποίο έχω ευτυχώς γραπτώς σε αρκετές περιπτώσεις στις πρώτες μεταξύ μας επικοινωνίες.

Επειδή τα χρήματα αυτά που παίρνατε αυτά τα χρόνια δεν ήταν αφορολόγητα αφού όπως σας έχω εξηγήσει επανειλημμένως τα μαύρα τα φορολογούμε διπλά, εφόσον εγώ δεν έχω μαύρα έσοδα αλλά μόνο μαύρα έξοδα με αποτέλεσμα η εφορία να τα αντιμετωπίζει ως κέρδη και να μου τα φορολογεί μέχρι και 41% όταν εσείς εμφανίζατε μηδενικά έσοδα στις φορολογικές σας δηλώσεις και επειδή εξαιτίας του νέου νόμου με την αυξημένη προκαταβολή φόρου αυτά τα ψεύτικα κέρδη κόντεψαν να με γονατίσουν.

Επειδή ουδέποτε προσπάθησα να σας φάω ένα ευρώ και τελικά τήρησα και την συμφωνία της αύξησης των καταβολών από 600€ που συμφωνήσαμε τον Φεβρουάριο στα 720€ τον Μάιο παρόλο που όπως ήταν πρόδηλο η οικονομική συνθήκη χειροτέρεψε και δεν βελτιώθηκε.

Επειδή στις τελευταίες 2 συζητήσεις σας πρότεινα από μόνος μου την νομική σας κάλυψη με την συμβολαιογραφική ανάληψη χρεών χωρίς ωστόσο να παίρνω οποιαδήποτε απάντηση.

Επειδή το τελευταίο διάστημα μου φερθήκατε με ασέβεια, οι περισσότεροι δεν ερχόσασταν καν στο γραφείο ακόμα και όταν προσφέρθηκα (και μάλιστα κατέβαλα) επιπλέον έξοδα κίνησης που δεν υπολογίστηκαν στις οφειλές σας.

Επειδή το TPP δεν μπορεί να λειτουργεί σε τέτοιο κλίμα έλλειψης οποιουδήποτε σεβασμού και αλληλοκατανόησης, όπου το εσωτερικό σύστημα επικοινωνίας μετατράπηκε από ένα συντακτικό εργαλείο σε μέσω πίεσης στο οποίο υπάρχουν 9 αναφορές για «δημόσιο κείμενο» που μου κάνατε τη χάρη να μη βγάζετε. Επειδή το εσωτερικό σύστημα υπήρχε για να γίνεται συντονισμός των θεμάτων και όχι ως εργαλείο πίεσης. Επειδή εργαζόμενοι του TPP που εργάζονται επί χρόνια στη ροή χρησιμοποιούσαν το εργαλείο αυτό για να με εξευτελίζουν αλλά την ίδια ώρα μέσω προσωπικών μηνυμάτων ρωτούσαν «πως μπαίνει ένα youtube» ή «πως μπορώ να διορθώσω ένα παλαιότερο κείμενο», αποδεικνύοντας ότι η χαλαρή σχέση μεταξύ εργαζομένων και εμού είναι πλέον εντελώς παρεξηγημένη.

Επειδή την προηγούμενη τετάρτη η πλειοψηφία χλεύασε την παρουσίαση του νέου μοντέλου των 1101, που είναι πηγή δημοσιογραφικής δημοκρατίας και ταυτόχρονα μοντέλο υγιούς χρηματοδότησης, το μοναδικό που μπορεί να εξασφαλίσει σταθερές βάσεις στην εργασία μας.

Επειδή δεν πιστεύω ότι έκανα οτιδήποτε για να αξίζω αυτή τη συμπεριφορά η οποία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.

Επειδή ωστόσο αναγνωρίζω πλήρως το έργο σας και προσπαθώ να επικεντρωθώ στις καλές στιγμές που ζήσαμε μαζί αποφάσισα τα εξής:

1. Δεν θεωρώ ότι μοιράζομαι το ίδιο όραμα με αρκετούς από εσάς και για αυτό δεν μπορώ να συνεχίσω με όλου σας.

2. Δεν θεωρώ πλέον ότι υπάρχει λόγος να βρεθούμε όλοι μαζί. Θα έπρεπε πρώτα να είσαστε στις θέσεις σας και μετά να συζητήσουμε συλλογικά.

3. Η διάθεσή μου είναι να διερευνήσω αν υπάρχει θέληση από πλευράς Ειρήνης, Θάνου, Ορέστη και Μάνου να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Με τους Γεράσιμο, Ιωσήφ, Νεφέλη, Παύλο, Χρήστο θα ήθελα να προχωρήσουμε στην φιλικότερη και πιο ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές λύση της συνεργασίας μας με μια πολύ σύντομη διαδικασίας καταβολής των υποχρεώσεων. Για την περίπτωση της Σοφίας υπάρχει ήδη ηλεκτρονική συμφωνία για τη λύση της συνεργασίας μας και το μόνο που απομένει είναι η γραπτή της επιβεβαίωση με την άμεση καταβολή του υπολοίπου των 400€

4. Αν οι Ειρήνη, Θάνος, Ορέστης Μάνος το επιθυμούν η πρόταση μου για τη νέα μέρα του TPP θα περιλαμβάνει πενθήμερη 8ωρη εργασία (με το προβλεπόμενο διάλλειμα φυσικά) με ασφάλιση στο ΙΚΑ, με 14 μισθούς και κανονικό υπολογισμό υπερωριών. Μια ειδική εξαίρεση θα υπάρξει για την Ειρήνη, η οποία λόγω της κατάστασής της, δεν θα πρέπει να κουράζεται. Αν η Ειρήνη δεν επιθυμεί να συνεχίσει θα αποπληρωθεί με απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες δυσκολίες.

5.  Για τους υπόλοιπους εφόσον συμφωνηθεί κοινώς και γραπτώς η αποπληρωμή των οφειλών με ταυτόχρονη συμβολαιογραφική ανάληψη θα είμαι τυπικός στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

6. Έχω όλη τη διάθεση να τελειώσει αυτό το προσωπικό μαρτύριο το συντομότερο δυνατό. Προσωπικά νιώθω ότι δεν σας πρόδωσα ποτέ και αντίθετα κατέβαλα κάθε ικμάδα της δύναμής μου για να μη γίνουν απολύσεις. Η απόφασή σας δεν μου άφησε καμία άλλη επιλογή από το να δημοσιοποιήσω  μια προσωπική επιστολή που ήθελα να αποφύγω με κάθε τρόπο. Αυτή τη στιγμή το TPP πληγώθηκε, παρόλο που η αντίδραση του κόσμου μας δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σταθούμε στα πόδια μας. Αυτή η πληγή θα είναι μόνιμη και θα επανέρχεται όποτε κάποιος θέλει να μειώσει το TPP. Μετά και από αυτή την επιστολή δεν είμαι διατεθειμένος να δεχτώ κανέναν άλλο εκβιασμό. Όποιος νιώθει ότι τον εξαπάτησα, ότι οι διαβεβαιώσεις που δίνω παραπάνω, παρόλο που περιλαμβάνουν νομική διασφάλιση, δεν τον καλύπτουν ας απαντήσει στο επίπεδο που επιθυμεί. Εγώ είχα σκοπό σήμερα σε ένα πνεύμα καλής διάθεσης να βρίσκαμε τον κοινό τόπο μεταξύ αυτών που συνεχίζουν και αυτών που θα φύγουν πλήρως διασφαλισμένοι ώστε να σας καλέσω να υπογράψετε το κείμενο του Σαββάτου με το οποίο θα ανακοινωθεί η νέα διαφανής λειτουργία του TPP, διαφάνεια που θα περιλαμβάνει και την δημόσια παρακολούθηση της καταβολής των υποχρεώσεων σε αυτούς που δεν συνέχισαν, προσφέροντας έτσι την μεγαλύτερη διασφάλιση που έγινε ποτέ.

Δυστυχώς είναι πλέον εμφανές ότι δεν υπάρχει καλή διάθεση. Λες και τα χρόνια που περάσαμε εδώ εργαστήκατε σε ένα άθλιο εργασιακό περιβάλλον. Και όλα αυτά ενώ έχει εκπληρωθεί το αίτημα αυτής της παράλογης «απεργίας».

Ας αναλάβει από εδώ και πέρα ο καθένας την προσωπική του ευθύνη. Εγώ δεσμεύομαι να μην δράσω αλλά μόνο να αντιδράσω, θέλοντας να διασφαλίσω και το δικό σας μέλλον. Σας διαβεβαιώνω ωστόσο ότι η αντίδρασή μου θα είναι εντελώς ανάλογη της δικής σας προσωπικής δράσης.

Σας παρακαλάω για τελευταία φορά να σκεφτείτε τι περάσαμε μαζί, πόσα κάναμε, πως στάθηκα απέναντί σας και τι έκανα και κάνω προκειμένου να μην έρθουμε σε σύγκρουση. Από εδώ και πέρα θα επικοινωνώ με τον κάθε ένα σας ξεχωριστά προκειμένου να δούμε πως θα χειριστούμε την κατάσταση με τον καλύτερο για όλους τρόπους.

Σας εύχομαι να κάνετε τις σωστές επιλογές γιατί εγώ πλέον είμαι φορολογικά έτοιμος να αναλάβω τις τυπικές μου ευθύνες και να δημιουργήσω την υγιή επιχειρηματική βάση για την συνέχιση αυτού του υπέροχου δημοσιογραφικού οργανισμού μαζί με αυτούς τους υπέροχους συνδρομητές που το εμπιστεύονται.

Αν στα αλήθεια αυτό που θέλατε είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων σας όλα τα παραπάνω θα πρέπει να σας καλύπτουν πλήρως.

Αναμένοντας από όσους ενδιαφέρονται να βρίσκονται στο νέο TPP άμεση απάντηση σας εύχομαι καλή ζωή.

Σε αυτή την ξεκάθαρη επιστολή έκανα μια πρόταση ώστε να συνεχίσουμε 4 συνεργάτες του newsroom, άλλα 2 άτομα της ερευνητικής ομάδας και ο Κωνσταντίνος, που έχουν ήδη στηρίξει την απόφαση ενώ δεν συμμετείχε ποτέ ως εργαζόμενη (παρόλο που είναι) και η αδελφή μου γιατί δεν κλήθηκε ποτέ στις «συνελεύσεις των εργαζομένων». Έτσι με αυτή την πρόταση θα συνεχίζαμε 9 από το παλιό TPP και εκτός από το international που ήδη είχαμε πει ότι θα κλείσουμε μέχρι να ανασχεδιάσουμε τη λειτουργία του, μόνο 4, αυτοί που χλεύαζαν την παρουσίαση των 1101 θα έμεναν εκτός. Φευ… μετά από κάποιες ώρες δέχτηκα νέο μήνυμα σύμφωνα με το οποίο η «κοινή άποψη των εργαζομένων» ήταν ότι θα έπρεπε να μιλήσουμε από μηδενική βάση όλοι μαζί αλλά σε πολύ συγκεκριμένη ώρα, γιατί «κάποιοι δυσκολεύονται πολύ άλλες ώρες».

Αυτό για μένα ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Βρίσκομαι πλέον μόλις 2 εργάσιμες πριν ξεκινήσει το νέο TPP και ακόμα είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από τη μεριά τους. Συμπεριφέρονται λες και υπόσχομαι ανοησίες όταν αφενός έχουν δει την υποδοχή του κειμένου του Σαββάτου και άρα σίγουρα καταλαβαίνουν ότι έχουν μπει νέες βάσεις στο εγχείρημα και αφετέρου έχουν καταβληθεί 25.000 σε ελάχιστες ημέρες. Ο μόνος τρόπος να τους κάνω να με εμπιστευτούν είναι να πάω στο μέλλον μαζί τους και να δούμε αν τήρησα τις υποσχέσεις μου. Δεν αντέχω άλλο αυτή τη συμπεριφορά. Θεωρώ ότι πρόκειται για έλλειψη του στοιχειώδους σεβασμού που επιτρέπει τη συνεννόηση, όχι κάποιου σεβασμού που μου οφείλου επειδή είμαι εργοδότης.  Έτσι σήμερα τους έστειλα την παρακάτω, τελευταία μου επιστολή:

Επιστολή 13/10

Μετά από ακόμα μια «τεχνική» καθυστέρηση φτάσαμε στην Πέμπτη ενώ τα αιτήματα της «απεργίας» σας εκπληρώθηκαν από τη Δευτέρα (και όχι την Τετάρτη που σας είχα πει την προηγούμενη εβδομάδα). Τώρα πάλι βρίσκεται μια δικαιολογία και ενώ ήδη σας έχω δώσει την τελική μου πρόταση και έχω υπάρξει απόλυτα σαφής για το πως σκέφτομαι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε μου λέτε πάλι ότι θέλετε να με δείτε όλοι μαζί. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος. Όταν σας είπα να βρεθούμε αρχίσατε τα «δεν μπορώ την μια ώρα και δεν μπορώ την άλλη», αλήθεια εργάζεστε κάπου αλλού; Έχετε πληρωθεί 3 μισθούς και συνολικά έχουν καταβληθεί 25.000 μέσα σε 15 ημέρες, έχει εκπληρωθεί το αίτημα της εντελώς επιζήμιας «απεργίας» και ακόμα υπάρχει αγένεια και προσβλητικός τόνος στην μεταξύ μας επικοινωνία.

Εξαιτίας αυτών εμένα μου είναι πλέον σαφές ότι στόχος σας δεν είναι να ξεκινήσει μια νέα ημέρα αλλά να κάνετε ζημιά στο TPP φροντίζοντας να καθυστερεί από μέρα σε μέρα η επιστροφή σας, αγνοώντας επιδεικτικά τα επαναλαμβανόμενα μηνύματα μου και τις προτάσεις μου. Μετά και την τελευταία μου προσπάθεια να βρεθεί λύση είμαι πλέον υποχρεωμένος να προχωρήσω στην επόμενη ημέρα καθώς η στήριξη του κόσμου υπάρχει για να ζωντανέψει το TPP και όχι για να μάθω ποιά είναι τα νέα σας αιτήματα κάποια στιγμή που θα αποφασίσετε να μου μιλήσετε. Ως εκ τούτου πλέον με ενδιαφέρει να συνεργαστώ εφόσον το επιθυμεί μόνο ο Θάνος, ο οποίος είναι ο μόνος που κάνει Share τα κείμενα της επαναλειτουργίας, δείχνοντας έτσι, φαντάζομαι, ότι την επικροτεί και την χαίρεται και θα επιμείνω για μια τελευταία φορά και για την Ειρήνη επειδή ετοιμάζεται να φέρει ένα παιδί στον κόσμο και είναι εντελώς ηλίθιο να μείνει χωρίς δουλειά. Στους υπόλοιπους θα αναγνωρίσω όλες τις οφειλές όπως ακριβώς μου τις έχετε πει και θα αγνοήσω τον δικηγόρο μου που προτείνει να μην δοθούν αποζημιώσεις αφού με τη στάση σας τελείτε υπό παραίτηση, εφόσον αρνείστε εδώ και ημέρες να επιστρέψετε στις θέσεις εργασίας σας μετά από μια απεργία που είναι καταχρηστική σε κάθε περίπτωση.

Όπως βλέπατε και εσείς όλο αυτό τον καιρό που ήμασταν μαζί πάντα η απόλυτη προτεραιότητα μου ήταν οι μισθοί σας, και όταν λέω πάνω από όλα ξέρετε πολύ καλά σε τι αναφέρομαι. Έκανα 8 συνεχόμενες προσπάθειες να μείνουμε όσοι γίνεται περισσότεροι αλλά η αδιανόητη συμπεριφορά σας μοιάζει με μεθόδευση για το κλείσιμο του TPP. Πότε άλλοτε στην ιστορία του συνδικαλισμού τα αιτήματα μιας απεργίας έγιναν απόλυτα δεκτά και ικανοποιήθηκαν αλλά η απεργία δεν έληξε;

Ως εκ τούτου από εδώ και πέρα θα γίνουν όλα τυπικά. Θα σας περιμένω από Δευτέρα, οπότε και υπολογίζω ότι θα είμαι ενήμερος και στην Εφορία, αφού πρώτα κλείσουμε ραντεβού προσωπικά τον κάθε ένα προκειμένου να αναλάβω ότι μου αναλογεί. Ο λογιστής θα κόψει αποδείξεις δαπανών για όλα τα ποσά που έχετε λάβει μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αφού στα πλαίσια της εμπιστοσύνης που σας έδειξα ουδέποτε σας έβαλα να υπογράψετε για τα χρήματα που σας έδωσα αυτά τα χρόνια στο χέρι.

Αν πιστεύετε ότι υπάρχει οποιοσδήποτε καλύτερος τρόπος να λυθεί η συνεργασία μας σας προτείνω να συμβουλευτείτε πρώτα ένα λογιστή και ένα δικηγόρο, γιατί είναι προφανές ότι δεν το κάνετε μέχρι τώρα. Εγώ είμαι στη διάθεσή σας πάντα με την μεγαλύτερη δυνατή υπό αυτές τις συνθήκες διάθεση να σας ακούσω με προσοχή και να σας εξασφαλίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα σας κάνει να νιώσετε επιτέλους ότι οι υποσχέσεις μου τηρούνται (ενώ οι δικές σας όχι).

Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως φτάσαμε ως εδώ. Λυπάμαι πολύ. Προσπαθώ να θυμάμαι μόνο τις καλές μας στιγμές. Κάτι που γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Εύχομαι κάποια στιγμή να καταλάβατε πόσο αδιανόητα και τρελά είναι όλα αυτά, ιδιαίτερα δε όταν είδατε την προφανή υποστήριξη του κόσμου στο εγχείρημα. Δεν ξέρω τι ή ποιος σας τύφλωσε. Λυπάμαι πραγματικά

Από το σημείο αυτό και μετά έγινε η παρακάτω επικοινωνία:

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Α
Εγώ μετά από όλα αυτά έχω να πω τα εξής: Έγινε μία κίνηση την προηγούμενη εβδομάδα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εργαζομένων, να μην εργαζομαστε από την στιγμη που δεν εχουν τηρηθει οι υποσχεσεις του Κωστα για τα δεδουλευμενα. Θεωρώ ότι η η κίνηση μας ήταν πετυχημένη και σε αυτό μέτρησε ότι είμασταν όλοι μαζί. Αλλά μετά την εκπληρωση των αιτημάτων μας έχει ξεκινήσει ένας παραλογισμός που πραγματικά, τις τελευταίες μέρες, δεν καταλαβαίνω. Έχει υπάρξει επίσης μια κοινή απόφαση όλων μας, που θα ζητούσε σε κοινή συνάντηση με τον Κώστα συγκεκριμένα πράγματα για τον καθένα. Ασφάλιση και κανονικότητα για όσους μείνουν, δεδουλευμένα για όσους φύγουν. Μετά έγινε το εξής: Ενώ ο Κώστας υποχώρησε από την πρόθεση του για μόνο προσωπικές συναντήσεις, εμείς δεν μπορέσαμε να υποχωρήσουμε από το ότι τα τελευταία λεφτά που ήταν προαπαιτούμενα για να γίνει η συνάντηση θα έπρεπε να φανουν στην τράπεζα αντί να αρκούν οι αποδείξεις που έστειλε ο Κώστας. Ο παραλογισμός που ελεγα πιο πανω.
Το πολύ άσχημο είναι ότι αυτά που ετοιμαζόμασταν να ζητήσουμε από τον Κώστα σε κοινή συνάντηση, αυτός τα προσέφερε στην επιστολή που μας έστειλε χθες. Προς όσους θα μιλήσουν για απλές υποσχέσεις, θα πω το ίδιο που έλεγα στη συνάντηση, ότι πολύ απλά σε ελάχιστες μέρες θα ξέρουμε (ή θα ξέραμε γιατί πλέον δεν βλέπω πώς λύνεται). Λυπάμαι πραγματικά που έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο αλλά πριν ο οποιοσδήποτε κατηγορήσει κάποιον άλλον, πρώτα θα πρέπει να κάνει και την αυτοκριτική του. Εγώ πιστεύω ότι όλο αυτό το διάστημα οι θέσεις που και οι πράξεις μου ήταν απολύτως συνεπείς (σε σημείο που ήταν πιθανό να μαλώσω και με τις δύο πλευρες) και ότι είχα στόχο να βρούμε κοινό τόπο και να υπάρξει συνεννόηση. Πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει χρόνος συνεννόησης, όχι για το συμφέρον του Κώστα, αλλά του καθενός από μας. Όσον αφορά εμένα, με πολλή χαρά επιστρέφω στο TPP
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
Κώστα, παρά τα επιθετικά μηνύματα (άμεσα και έμμεσα στα δημοσιευμένα κείμενα), εξακολουθούμε να επιδιώκουμε μία κοινή συνάντηση μαζί σου. Ελπίζουμε ότι στις 2 είναι εφικτό να γίνει
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Όχι. Αυτό έχει τελειώσει. Ποιά επιθετικά μηνύματα;
Αν θέλετε Επιλέξτε εναν να σας εκπροσωπήσει και να βρεθώ μαζί του κάποια ώρα που θα περάσω απο το γραφείο
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Θα έρθω εγώ και ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ. Πρέπει να έχουμε τελειώσει στις 5 λόγω γιατρού που πρέπει να πάει Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ και μιας κηδείας που πρέπει να πάω εγώ. Είσαι στο γραφείο;
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Θα έρθω
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Σε πόση ωρα να είμαστε εκεί;
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
απ έξω με πιασατε γυρισα
εδω ειμαι
 
— Μετά από 6 ώρες —
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Στη συνάντηση που είχα με τον Μάνο και την Ειρήνη μου μεταφέρθηκαν τα παρακάτω αιτήματα:
1. να προσληφθεί η Ειρήνη
2. όσοι επιστρέψουν να επιστρέψουν με κανονικές συμβάσεις εργασίας 
3. όσοι θέλουν να επιστρέψουν να επιστρέψουν
4. να καταβληθούν τα δεδουλευμένα σε όλους άμεσα
Για το πρώτο και το δεύτερο δεν υπήρχε καμία αντίρρηση όπως ξέρετε από τη δική μου πρόταση. Για απόλυτη διασφάλιση μάλιστα δέχτηκα την Δευτέρα να υπογραφούν οι συμβάσεις. Για το τρίτο εξήγησα ότι όποιος θέλει να επιστρέψει πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει μαζί μου και να δούμε αν μπορούμε να συμφωνήσουμε. Για το τέταρτο εξήγησα ότι δεν πρόκειται να φάω χρήματα σε κανένα. Σας πρότεινα πριν βρεθούμε να συμβουλευτείτε κάποιο λογιστή και σας διαβεβαίωσα ότι δεν πρόκειται να φάω χρήματα από κανένα. Ακόμα περισσότερο έχω κρατήσει τον λογιστή μου και δεν έχω κάνει καμία κίνηση για να μην νιώσει κανείς ότι τον παγιδεύω με κάποια στρατηγική πριν μιλήσουμε και πριν ακούσω και τις δικές σας προτάσεις για την ΑΠΟΛΥΤΗ δική σας διασφάλιση. Εξήγησα φυσικά ότι όλα τα χρωστούμενα μονομιάς είναι εντελώς αδύνατο να καλυφθούν αλλά η πρότασή μου είναι η αποπληρωμή να είναι ταχύτατη, βάσει μεταξύ μας συμφωνίας, δημοσιευμένη στο διαδίκτυο και στην πλατφόρμα των μελών και με ζωντανή παρακολούθηση.
Μετά από όλα αυτά επικοινώνησε μαζί μου ο Ορέστης, βρεθήκαμε και σε 10 λεπτά συμφωνήσαμε να επιστρέψει. Ωστόσο δεν επικοινώνησε μαζί μου κανένας άλλος και αναρωτιέμαι καθώς πλησιάζει η έναρξη του νέου TPP τι γίνεται τελικά. Δεν υπάρχει άλλος που θέλει να επιστρέψει στο TPP; (εκτός από τη Θέα που μου εξήγησε ήδη από την Τετάρτη ότι έγινε δεκτή η θέση την οποία περίμενε τόσο καιρό). 
Να μην περιμένω κάποιον άλλο; Επειδή επίσης δεν κατάλαβα ακριβώς τη θέση της Ειρήνης: Ειρήνη θα επιστρέψεις τη Δευτέρα; Να σε βάλω σε βάρδια;
Επίσης… με τη Σοφία τι θα γίνει; Θα έρθει να πάρει τα 400€ που απομένουν μετά τον δικό της υπολογισμό που δεν αμφισβήτησα ποτέ;
Θα συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα αγένειας όπου εγώ θα στέλνω ερωτήσεις τις οποίες θα αρνείστε να απαντάτε;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Όπως σου είπαμε και στη συνάντηση αυτά που ειπώθηκαν μεταφέρθηκαν στους υπολοιπους και πρέπει να γίνει επεξεργασία. Δεν υπάρχουν όλες οι απαντήσεις ετοιμες
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ 
Δεν ξέρει ο καθένας σας αν θέλει να γυρίσει;
τουλάχιστον υπάρχει μια αίσθηση του πότε θα έχει τελειώσει αυτή η επεξεργασία;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Δεν νομίζω ότι θα αργήσει.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Δ
Μια που το tpp_en δεν υπάρχει δεν θεωρώ οτι με αφορά η ερώτηση. Τουλάχιστον οχι τόσο πιεστικά απο άποψη χρόνου. Ετσι και αλλιως θα λειψω για δουλειά την επόμενη εβδομάδα.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΣ Ε
Ως προς την Σοφία, είναι άρρωστη, μόλις γίνει καλά Θα έρθει να πάρει τα λεφτά της
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
ΟΚ
 
— μετά από 20 ώρες —
 
Κώστα μπορουμε να συναντηθούμε στο γραφείο οι δύο είτε απόψε γύρω στις 10 ή είτε αυριο το πρωί. Μπορείς;
Έχω μιλήσει και με τους υπόλοιπους. Να σου μεταφέρω αυτά που αποφασιστηκαν
Ώστε να συζητησουμε επ αυτών.
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Αφού αποφασίστηκαν απλα γραψτα εδώ
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣΓ
Όχι πρέπει να υπαρξει συζήτηση. Μόνος σου ζήτησες να υπαρξουν επαφες
Δεν καταλαβαίνω το προβλημα
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Εγώ θα μιλήσω με τον κάθε ένα ξεχωριστά. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη ότι έχουμε οποιαδήποτε βάση επικοινωνίας. Κάθε φορά ζητατε κάτι, το ικανοποιω και μετά ζητατε κάτι άλλο. Αν θέλετε να συζητησουμε να το κάνουμε σε μια γραπτή βάση. Γράψε μου λοιπόν εδώ πρώτα τί αποφασιστηκε
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Ο κάθε ένας ξεχωριστά αποφασίσαμε οι ένας εκπρόσωπος θα μιλήσει μαζί σου
Είναι λανθασμένη ή εικόνα που επιχειρεί να δημιουργήσει περί συνεχους ικανοποίησης και νέων αιτημάτων καθώς παρουσία (τηλεφωνική) ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ξεκαθαρισαμε χθες με ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ:
«Δεν λέμε ότι ικανοποιούνται οι εργαζόμενοι με αυτό που ειπες. Λέμε ότι θα το μεταφέρουμε και θα υπάρξει νεα επικοινωνια»
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Απο την στιγμή που όταν ήρθατε εδώ μού ειπατε ότι η απεργία δεν ήταν για τους τρεις μισθούς (και μπράβο που επιτέλους συμβουλευτικατε δικηγόρο) λέγοντας με αηθια ψέματα μπροστά μου όταν εγώ έχω προσπαθήσει τόσες φορές να βρούμε μια λύση δεν καταλαβαίνω πια τι θέλετε να πουμε
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Μπορεί να απαντήσει και Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ αν το θυμάται ότι το τονισαμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Συμφωνησαμε οτι οποίος θέλει να έρθει να επικοινωνήσει άμεσα;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Εκ νέου επαναλαμβάνω την κοινή επιθυμία για συναντηση με εκπρόσωπο των εργαζομενων
Αυτό δεν είναι πρωτοβουλία δική μου. Σου μεταφέρω τι αποφασισαμε όλοι μαζί
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Είμαι από το κινητό αυτή τη στιγμή και δυσκολεύομαι να γράψω
Γιατί δεν γράφετε απλα τί αποφασίσανε; Δεν καταλαβαίνω. Δημοσιογράφοι είσαστε
Σατε*
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Δεν γίνονται αυτές οι δουλειές από ένα τσατ στο φεισμπουκ. Ή σημασία τους είναι κάπως μεγαλύτερη από αυτό.
Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο το πρόβλημα για επικοινωνία εκ του σύνεγγυς
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Στειλτε μέηλ. Τα γραπτά υπάρχουν γιατί ακριβώς μένουν. Αν υπάρχουν γραπτά αιτήματα τοτε π.χ. δεν θα μπορεί να μου πει κάποιος μετα οτι δεν κατάλαβα γιατί έγινε η απεργια
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Επαναλαμβάνω την απόφαση των εργαζομένων που ενημερώθηκαν ότι εκδιωκονται και αυτών που ενημερώθηκαν ότι μπορεί να προσληφθούν με άλλους ορους, για συζήτηση μαζί σου από κοντά.
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Ποιος εκδιώχθηκε; Εγώ μέχρι στιγμής με όποιον Μίλησα επέστρεψε
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ε
Πράγματι, είπατε ότι θα μεταφέρετε αυτές τις προτάσεις και είναι προφανές ότι απορρίφθηκαν, αφού κανείς άλλος δεν εμφανίστηκε για να συζητήσει την επιστροφή του στο TPP. Το ερώτημα είναι αν ο Κώστας είναι διατεθειμένος να συνεχίσει τον διάλογο με μια άλλη πρόταση, αλλά αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Μπορείς απόψε ή αυριο;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Δεν απορρίφθηκαν, απλώς συζητηθηκαν μέχρι σημερα
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Γραπτά αιτήματα παιδιά και μετα φυσικά να βρεθούμε. Θα περιμένω με αγωνία. Έχω κάνει ο,τι περνάει από το χέρι μου. Εδώ θα είμαι να ξαναμιλησουμε όταν θα υπάρχει γραπτή πρόταση. Σας ευχαριστώ πολύ. Αναμενω
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Συνεπώς, είναι τελική σου απόφαση ότι αρνείται να δεχθεις εκπρόσωπο τον εργαζομένων;
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Καθόλου. Ζητάω μια γραπτή πρόταση πριν τους δω. Ελληνικά μιλάω
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Ελληνικά λοιπόν κι εγώ. Ή απόφαση των εργαζομένων που με μήνυμα στο παραπάνω αυτό τσατ αποφασισες ότι εκδιωκεις(θα έλεγα απολύσεις αλλά δεν υπάρχουν προσληψεις, συμβάσεις κλπ) και αυτών που λες ότι θα  προσλαβεις ή θα συζητήσεις για να αποφασίσεις αν θα προσλαβεις είναι να συναντήσεις εμένα ως εκπροσωπο τους άμεσα όπως ζητησες. Το δέχεσαι ή το αρνείσαι;
Όλα αυτά φυσικά στο πλαίσιο των άμεσων απαντήσεων, αίτημα που εξεφρασες και ικανοποιουμε.
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Θεωρώ ότη η σταση σας είναι εχθρική προς στο ThePressProject και αντιπαραγωγική. Αυτές τις ημέρες με εκπληξη είδα ότι τα αιτήματα σας που ικανοποιούνται γεννάνε νέα αιτήματα. Η θέση μου ειναι ξεκάθαρη από την αρχή. Αντίθετα η δική σας διαφοροποιείται από ημέρα σε ημέρα. Για αυτό το λόγο και για κανέναν άλλο ζητάω να μου πείτε πριν δω οποιονδήποτε ποια είναι τα αιτήματά σας. Το αίτημα της «απεργίας» σας ικανοποιήθηκε από την Δευτέρα και σήμερα, Παρασκευή, μία μόλις ημέρα πριν την δημοσίως ανακοινωμένη επαναλειτουργία του site δεν βρίσκεστε στις θέσεις εργασίας σας. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δώσει χρήματα από το υστέρημά τους προκειμένου το TPP να τους πρσοφέρει ενημέρωση. Εγώ από τη μεριά μου τηρώντας στάση αναμονής δεν έχω προχωρήσει σε καμία συνεννόηση για την αντικατάστασή σας προσπαθώντας να βρω μια λύση ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη. Είναι δυνατόν να μου ζητάτε να βρεθούμε μια μόλις ημέρα αφού συναντηθήκαμε και ενώ μαζί συμφωνήσαμε σε τέσσερα πράγματα χωρίς πρώτα να έχω μια απάντηση για αυτά που συζητήσαμε; Θεωρώ ότι άλλη μια συνάντηση χωρίς να υπάρχουν πλέον ξεκάθαρα γραπτά αιτήματα θα προκαλέσει απλά μια επιπλέον κολησσιεργία και κάθε επικοινωνία μέχρι σήμερα με κάνει να νιώθω όλο και πιο έντονα ότι ο στόχος της συμπεριφοράς σας είναι να πληγεί το ThePressProject το οποίο είμαι υποχρεωμένος να προστατέψω.Βασική αρχή κάθε κινητοποίησης είναι το αίτημα. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως γίνεται μετά από 10 ημέρες να μην υπάρχουν ακόμα διατυπωμένα αιτήματα, εκτώς αυτών που προφορηκά μου ανακοινώθηκαν και ικανοποιήθηκαν.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ
Κώστα δεν καταλαβαίνω τα φανταστικα αιτήματα που λες ότι δήθεν ικανοποιήθηκαν. Ή χθεσινή συνάντηση ήταν ξεκάθαρη. Είπαμε προτάσεις ειπες τι προτείνεις εσύ και κλείσανε λέγοντας: Θα μεταφέρουμε τα όσα ειπώθηκαν στους εργαζόμενους και θα υπάρξει εκ νέου επικοινωνία μαζί σου. Ειπες οκ, παρουσία εμού ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ και ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ. Τώρα αρνείσαι την συνάντηση και προβολείς νέες απαιτήσεις ή δέχεσαι την συνάντηση;
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Είμαι ξεκάθαρος. Δέχομαι να βρεθούμε αφού πρώτα υπάρξει γραπτή απάντηση σε αυτά που συμφωνησαμε χθες. Μην παραποιήσει κανείς τα λόγια μου. Τα εννοώ λέξη λεξη
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ε
Μάνο, μάλλον υπάρχει παρεξήγηση εδώ. Το αρχικό αίτημα της απεργίας, το οποίο αναφέρεται, είναι η καταβολή τριών μισθών. Δεν ξεκίνησε χθες αυτή η διαφορά.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Συνεπώς αρνείσαι να δεχτεί την επαφή με τους εργαζόμενους οι οποίοι ανταποκρίθηκαν το αίτημα σου για άμεση συζήτηση και προβάλλεις νέα αιτήματα αλλάζοντας τα αρχικά.
Υποθέτω αφού το έχω ρωτήσει αρκετές φορές ότι είναι τελική απόφαση σου
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Α
Εδω οφειλω να πω εγω οτι το αίτημα που ικανοποιηθηκε ηταν το μόνο για το οποίο έγινε η απεργια, κατι που γνωριζουν ολοι οσοι ειναι σε αυτο το τσατ, ειτε το αρνουνται, ειτε οχι. Απο εκει και περα τα νέα αιτήματα είναι μια διαφορετική συζήτηση, που πιστευω οτι πρεπει να γινει σε κλιμα εμπιστοσυνης, αφου το πρωτο (και μονο αιτημα της απεργιας ξανατονιζω) εχει εκπληρωθει
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Ευχαριστουμε ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ
Κώστα
Είναι οριστική η απάντηση;
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Ναι. Το αίτημα σας να βρεθούμε γίνεται δεκτό. Αμέσως μόλις μου πείτε τα αιτήματα σας.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Συνεπώς προβάλλεις νέα αιτήματα αρνούμενος τα πρωτα
Καλώς. Καλό βράδυ.
Οι εργαζόμενοι που εκδιωκονται και αυτοί που έχουν υπόσχεση από εσένα ότι θα τους προσλαβεις ή θα συζητήσεις για επαναπροσληψη, θα συζητησουμε για να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ε
Υπάρχει κάποιος λόγος να μην καταγραφούν τα αιτήματα των εργαζομένων;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Σύμφωνα με τα νέα αιτήματα που προβάλλεις αρνούμενος να τους δεχτεις σε κατ ιδίαν επαφη
Αρνουμαστε τον συνεχή εξευτελισμό.μας μέσω fb μετά την διαπόμπευση μας σε κείμενο δημόσιο.
Οι επαφές γίνονται από κοντά.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
Το ότι μία έγκυος, η οποία έχει εργαστεί επί τρία συνεχόμενα χρόνια ανασφάλιστη δικαιούται να ασφαλιστεί πρέπει να διατυπωθεί εγγράφως ή μήπως ως αίτημα δεν έχει διατυπωθεί άπειρες φορές ή μήπως κάποιος από τους εργαζόμενους στην κινητοποίηση διαφωνούσε με την υλοποίηση της υπόσχεσης περί πρόσληψης;
Το ότι οι εργαζόμενοι στο σύηνολό τους πρέπει να ασφαλίζονται είναι ένα ακόμα αίτημα που χρειάζεται να διατυπωθεί εγγράφως;
Το ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αμοίβονται για την εργασία τους;
και όχι να παίρνουν ό,τι υπάρχει κάθε μήνα;
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Ειρήνη το συγκεκριμένο αίτημα ήταν δικό μου και νομίζω υπήρχαν άλλοι δύο μάρτυρες στο ότι συμφωνήσαμε ότι τη Δευτέρα θα γίνει ακριβώς αυτό που ζητήσαμε μαζί
Με σύμβαση έργου κανονικά και αναγνωριση οφειλών. Το συμφωνήσαμε ή δεν το συμφωνήσαμε;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
είπες τη Δευτέρα δεν μπορεί να γίνει
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ε
Όχι, δεν είναι αλήθεια αυτό.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Ειπες τη Δεύτερα δεν μπορεί να γίνει της ειρηνης
Ειπες για τους υπολοιπους
Να ξέρουμε τι έχουμε πει
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
επειδή προσπαθείς να βρεις τρόπο να καλύψεις και προηγούμενα χρόνια που ήμουν ανασφάλιστη
τη Δευτέρα ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Το άκουσα ξεκάθαρα
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Είπα για την ειρήνη ότι γίνεται μια προσπάθεια να αναγνωριστεί η προηγούμενη ανακύξηξη. εγώ δεν ειμαι ο παραδόπιστος εδώ. Το αίτημα σου έχει γίνει δεκτό. Υπάρχουν άλλα αιτήματα;
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
αν δεν ισχύει ας μου το πει ο Κώστας
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Α παίζουμε μονοπολη. Το αίτημα δεκτό ή ασφάλιση δεν γίνεται τη δευτερα
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
παρέμβαση έκανα
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Ε
Ιδιωτικό συμφωνητικό άμεσα και μέσα σε 15 μέρες η σύμβαση. Αυτή ήταν η συμφωνία. Μάλλον η γραπτή συνεννόηση επιβάλλεται.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Β
επειδή έκαναν και άλλοι
δεν έχω εξουσιοδότηση για να πω κάτι άλλο
καληνύχτα
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ ο Κώστα απάντησε ήδη ότι θυμάμαι καλυτερα από εσένα
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Τέλος πάντων η συζήτηση για τα περί συνάντησης τελειωσε πριν την παρέμβαση ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ όπως καταλαβαμε μιας και ο Κώστας δεν απαντούσε για ένα τέταρτο αλλά μόλις μίλησε Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ για άλλο θέμα φάνηκε ότι έβλεπε. Συνεπώς δεν δέχεται συνάντηση απόψε ή αυριο και προβαλλει νέα αιτήματα.
Όπως είπα θα συζητησουμε οι εργαζόμενοι που εκδιωκονται και αυτοί που έχουν υπόσχεση από εσένα ότι θα τους προσλαβεις ή θα συζητήσεις για πρόσληψη για να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Αυτό ειναι το τελευταίο μου μήνυμα: Πρότεινα στην ειρήνη να γίνει μια προσπάθεια να γίνει η αναγνώριση της προηγούμενης ανακήρυξης. Η πρόταση μου είναι να γίνει μεταξύ μας ιδιωτικό συμφωνητικό τη Δευτέρα που θα περιλαμβάνει και τα δύο ενδεχόμενα με ταυτόχρονη ανάλυψη όλων των οφειλών. Κάντε copy paste αυτή τη φράση και στείλτε τη σε ένα λογιστή πανάθεμά σας. Δεν υπάρχει από μεριά σας καμία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ντροπή για τα χρόνια που περάσαμε μαζί. Ντροπή
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Οκ. Κατανοητή η άρνηση να δεχτεις τον εκπρόσωπο των εργαζομένων.
 
ΕΡΓΖΟΜΕΝΟΣ Α
Η σωστη φραση ειναι: «Κατανοητη η αποδοχη τριων αιτηματων και η αρνηση να δεχθει εκπροσωπο πριν διατυπωθουν τα υπολοιπα»
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Φυσικά ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ και σε ευχαριστουμε
Αλλά έχεις καταλάβει λαθος
Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν υπάρχει προβλημα
Δεν ήσουν παρών στην συνάντηση και είσαι ο μόνος που μιλάς από όσους δεν παρεστησαν
Συγκρατήσου λίγο.
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Από εκεί και πέρα δέχομαι να μιλήσω με οποιονδήποτε από εσάς αφού πρώτα ξέρω επιτέλους τι ζητάτε. Στην αρχή θέλατε να μπει ο 2ος μισθός για να υπάρχει ένδειξη καλής θέλησης, μετά να μπουν και οι 3 για να επιστρέψετε, μετά δεν επιστρέψατε, μετά σας παρακαλούσα να μου απαντήσετε και δεν μου απαντούσατε στο τι να κάνω; μετά μου είπατε να βρεθούμε αλλά να πληρωθούν άλλα 960€ στο χρήστο, μετά τα έβαλα και έστειλα το αποδεικτικό αλλά δεν σας φαινόταν αρκετά καθαρή η φωτογραφία και αρνηθήκατε να με δείτε, μετά ήρθατε και έγιναν 4 προτάσεις και αντί να υπαρχει αντίδραση υπάρχει νέο αίτημα να ξαναβρεθούμε. Σας παρακαλώ πολύ για τελευταία φορά, προσέξτε πολύ καλά τα λόγια μου: Δέχομαι να σας δω εφόσον υπάρχουν γραπτά αιτήματα ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, όπως αυτή με το ποιος ήταν ο στόχος της «απεργίας» (το οποίο νομίζω έχει ξεκαθαριστεί επαρκώς) και όπως το παράδειγμα με την Ειρήνη που δεν έχει καταλάβει τι της πρότεινα. Γραπτώς είναι καλύτερα.
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Είναι και δημοσιογραφικά λάθος να μιλάς για κάτι που δεν ξερεις
Προσεξαμε τα λόγια σου
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
μπράβο
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Προβάλλεις νέες απαιτήσεις και δεν δέχεσαι να δεχθεις εκπρόσωπο των εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα σου για άμεση απαντηση (Σημείωση Εφήμερου: ανταποκρίθηκαν στο αίτημα για άμεση απάντηση σημαίνει 20 ώρες μετά)
Καλό βραδυ
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Α
η συναντηση μεταφερθηκε με quotes στο τσατ οποτε θεωρω οτι εχω δικαιωμα γνωμης. επισης δεν χρειαζεται να εχω εξουσιοδοτηση πριν μιλησω, που αν θες να μιλησουμε δημοσιογραφικα, ειναι καπως καλυτερο
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Καληνύχτα ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕ.
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Καλό βράδυ και καληνύχτα σε όλους
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Επίσης να παρατηρηθεί μία ακόμη αθέτηση συμφωνίας εκ μέρους σου Κώστα καθώς από σύμβαση εργασίας που δέχθηκες χθες σήμερα μίλησες εδώ για σύμβαση εργου.
Αρνείσαι να ικανοποιήσεις ακόμα και αυτο
 
ΕΦΗΜΕΡΟΣ
Εκ παραδρομής. Η πρόταση μου ισχύει όπως υπάρχει παραπάνω. Με αόριστες συμβάσεις εργασίας
Για να είναι όλα ξεκάθαρα θέλω να δηλώσω προς όλους ότι η Ειρήνη ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ είναι ευπρόσδεκτη με πλήρη μισθό και ασφάλιση με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου
 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ Γ
Είναι κατανοητή η άρνηση σου να δεχθεις εκπρόσωπο των εργαζομένων που εκδιωκονται και αυτων που έχουν υπόσχεση από εσένα ότι θα τους προσλαβεις ή θα συζητήσεις για πρόσληψη στους οποιους συμπεριλαμβάνεται η Ειρήνη.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις