Μεταξύ άλλων, το σχέδιο ρυθμίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των δύο πλευρών, θέματα εμπιστευτικότητας στη χρήση των δεδομένων που θα προκύψουν από τις έρευνες, ενώ καθορίζει θέματα φορολογίας και τον τρόπο διανομής των εσόδων που θα προκύψουν από την πώληση των δεδομένων στις πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες θα ενδιαφερθούν να επενδύσουν σε έρευνες στην Ελλάδα.
 
Ακόμη, επιβάλλει στον ή στους αναδόχους υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων θηλαστικών και ορίζει τα ελληνικά δικαστήρια ως αρμόδια για επίλυση των διαφορών. Το δίκαιο που διέπει τη σύμβαση είναι το ελληνικό.
 
«Σταθερή μας αρχή, είναι η διαρκής ενημέρωση των κομμάτων σε όλα τα θέματα που αφορούν τις έρευνες υδρογονανθράκων», ανέφερε ο κ. Μανιάτης, σε δηλώσεις του προς το ΑΜΠΕ και πρόσθεσε: «Με την αποστολή του σχεδίου σύμβασης, επιδιώκουμε να βελτιστοποιήσουμε τους όρους προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και να γνωστοποιήσουμε στο Κοινοβούλιο το σύνολο των επιμέρους κεφαλαίων αυτής της διεθνούς σύμβασης. Οι έρευνες υδρογονανθράκων δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μυθοπλασιών, ακροτήτων και συνωμοσιών. Μια σύγχρονη χώρα, όπως η Ελλάδα, χειρίζεται τα θέματα αυτά σύμφωνα με το ευρωπαϊκό Δίκαιο και με πλήρη διαφάνεια απέναντι στους πολίτες και τους εκπροσώπους τους».
 
Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαρτίου υπεβλήθησαν οκτώ προσφορές από διεθνείς εταιρείες για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών (TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, DOLPHIN GEOPHYSICAL, ION GEOPHYSICAL CORPORATION, SPEC PARTNERS LTD, CGGVERITAS, PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS), SPECTRUM GEO LIMITED, FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS).
 
Η αρμόδια Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των προτάσεων και υπολογίζεται ότι σε τρεις εβδομάδες περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες.