Την ποινή κάθειρξης 16 ετών με προσωρινή αναστολή επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της εκκλησίας «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου, τα οποία προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές της οργάνωσης.
 
Συγκεκριμένα, η ενοχή αφορά τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ' εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου  και της απλής απιστίας στην υπηρεσία. Ο Δ.Φουρλεμάδης δικάζεται μαζί με την πρώην διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου αλλά και δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας.
 
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», η υπόθεση αφορά το ποσό των 5,6 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν πιστωθεί στην οργάνωση από το υπουργείο Εξωτερικών το 2005, με σκοπό να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια σε τρίτες χώρες. Στο πόσο αυτό προστίθεται και το ποσό των 450.000 ευρώ από χορηγίες του ΥΠΕΞ το διάστημα 2005 έως 2007, όπως ανέφερε η εισαγγελέας. Σημειώνεται ότι από τα 5,6 εκατομμύρια ευρώ, ο κατηγορούμενος έχει επιστρέψει το ποσό των 500.000 ευρώ. 
 
Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές αναγνώρισαν στον Δ. Φουρλεμάδη το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά το πέρας της πράξης του, γεγονός που τον απάλλαξε από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Επιπλέον, ο κατηγορούμενος κρίθηκε αθώος για πράξη απιστίας που αφορούσε την αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.
 
Το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δέχθηκε το αίτημα του Δ. Φουρλεμάδη για αναστολή, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που αιτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες. Έτσι, ο κατηγορούμενος αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους οι οποίοι αφορούν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.΄
 
Στην απόφαση των δικαστικών αρχών περιλαμβάνεται και η επιπλέον αποζημίωση 5.000 ευρώ προς το Δημόσιο, αλλά και η καταβολή 1.000 ευρώ από την πρώην διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ, η οποία κρίθηκε ένοχη με το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του Δ. Φουλεμάδη.
 
Για την εν λόγω διευθύντρια το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς, ενώ της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών με αναστολή, καθώς και αυτή άσκησε έφεση. Τέλος, αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την κατηγορία απλής συνέργειας στην απιστία. Όσον αφορά τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από τις κατηγορίες για έκδοση ψευδών δηλώσεων κακουργηματικού βαθμού.
 

«Ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες»

 
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου η εισαγγελέας, Ιωάννα Τσάλη, είχε εισηγηθεί την ενοχή του Δ. Φουρλεμάδη, δηλώνοντας ότι «ποσά δόθηκαν για άσχετες ανάγκες, για μη σύννομες πληρωμές που καμία σχέση είχαν ακόμα και με άλλα ανθρωπιστικά προγράμματα, αν και ο Δ. Φουρλεμάδης είχε σαφή εντολή να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα κονδύλια μόνο για τους σκοπούς συγκεκριμένων προγραμμάτων».
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι τα ποσά δαπανήθηκαν για ανάγκες της ΜΚΟ, πληρωμές σε επικοινωνιολόγους και μισθοδοσίες, ενώ υπογράμμισε ότι όταν ζητήθηκαν τα χρήματα από το ΥΠΕΞ, η «Αλληλεγγύη» δανείστηκε χρήματα από τον εφοπλιστή, Νίκο Φράγκο για να τα επιστρέψει στο υπουργείο. Στη συνέχεια, η οργάνωση έλαβε και πάλι από το υπουργείο ποσό 5,6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε για ανθρωπιστική βοήθεια αλλά δόθηκε για την εξόφληση του δανείου του εφοπλιστή.
 
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες, με τον Δ. Φουρλεμάδη να τονίζει ότι δεν οικειοποιήθηκε χρήματα για προσωπικό όφελος αλλά πως όλα τα χρήματα διατέθηκαν για τις ανάγκες της οργάνωσης, ενώ πρόσθεσε ότι «ήταν συνήθης πρακτική να μπαίνουν τα χρήματα σε ένα λογαριασμό και από εκεί να καλύπτονται οι διάφορες υποχρεώσεις. Εγώ ήμουν υπάλληλος. Ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έφερνε τα προγράμματα απευθείας από το ΥΠΕΞ. Όταν αρρώστησε ήταν πολιτική βούληση να μην ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με τα κοτόπουλα».
 
Λόγω του χρέους της οργάνωσης συνολικού ύψους 6,4 εκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τους τόκους), έχουν δεσμευτεί περιουσιακά στοιχεία της αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ως αποπληρωμή στο αρμόδιο υπουργείο.
 

Απάντηση Φουρλεμάδη

 
Ο Δ. Φουρλεμάδης δήλωσε ότι «με την σημερινή απόφαση του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απηλλάγην πανηγυρικώς της κατηγορίας της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την αγοραπωλησία ακινήτου της «Αλληλεγγύης», γενόμενων δεκτών των σχετικών ισχυρισμών μου που επί σειρά ετών επικαλούμαι».
 
Και πρόσθεσε ότι «είμαι δε βέβαιος, ότι η σε β’ βαθμό δικαιοδοσίας επανεκδίκαση της υποθέσεως από το αρμόδιο Δικαστήριο αναφορικά με τις λοιπές αποδιδόμενες πράξεις (και δη, αυτή της υπεξαιρέσεως και της απλής απιστίας, για τις οποίες, δυστυχώς, ουδεμία έστω στοιχειώδης αναφορά στην αιτιολογία περί της καταδίκης διεμήφθη κατά την ανακοίνωση της απόφασης και παρά την παραδοχή του δικάσαντος Δικαστηρίου ότι ουδέν χρηματικό ποσό ενθυλακώθηκε από εμένα, καθόσον το σύνολο αυτών διετέθη για τους σκοπούς της οργάνωσης), θα καταλήξει στην έκδοση αθωωτικής δι’εμέ αποφάσεως, ενώ, έως τότε, θα πρέπει να τύχει αυτονόητος προστασίας το δικαίωμά μου στην προσωπικότητα και το τεκμήριο της αθωότητας, αφήνοντας απερίσπαστη την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία τιμώ και σέβομαι απεριόριστα, να επιτελέσει το καθήκον της».