Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν αντιμετωπίζει αύριο πειθαρχική διαδικασία με αφορμή δηλώσεις του με τις οποίες χαρακτήρισε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια» του πολέμου, αλλά κι επειδή υπερασπίστηκε τον στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τη ναζιστική Γερμανία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το Reuters, η κόρη του και ηγέτιδα του εθνικιστικού κόμματος, ερωτώμενη για την τιμωρία που αρμόζει στον πατέρα της, δήλωσε σε γαλλικά μέσα πως «είναι στο χέρι του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος να αποφασίσει».

Στη συνέχεια «άδειασε» τον πατέρα της, λέγοντας ότι «δεν αντέχει το γεγονός ότι το Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς τον ίδιο επικεφαλής» και προσέθεσε πως «πλέον δεν θα έπρεπε να μιλάει εξ΄ονόματος του Εθνικού Μετώπου».

Αναφερόμενη στον ρόλο που θα μπορούσε να έχει, αλλά δεν θέλει, ο πατέρας της, η Λεπέν δήλωσε: «Θα μπορούσε άνετα να είναι επίτιμος πρόεδρος. θα είχε πάρει τις αποστάσεις του, θα είχε κάνει ένα βήμα πίσω. Δεν θέλει να το κάνει αυτό, είναι προκλητικός. Κρίνω τις πρόσφατες ενέργειές του ως έχουσες κακή πρόθεση προς το Εθνικό Μέτωπο και προς εμένα».