Οι επόμενες ημέρες θα κρίνοπυν όχι μόνο αν θα πάει σε εκλογές η χώρα, αλλά και τι θα απογίνει το μνημόνιο και πώς θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για την προληπτική πιστωτική γραμμή. Όλα αυτά προϋποθέτουν βεβαίως και την ψήφιση του πακέτου μέτρων, για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί αλλά δεν τολμά να φέρει στη Βουλή πριν από την προεδρική εκλογή.

Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θέλουν να χρεωθούν ακόμη έναν γύρο μνημονιακών μέτρων εάν δεν εξασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν, αν και η τρόικα πιέζει για άμεση υιοθέτησή τους. Ωστόσο η Κομισιόν δίνει λίγες εβδομάδες χρόνο σην κυβέρνηση για να κερδηθεί η μάχη, ενώ με τις δηλώσεις Γιούνκερ και Μοσκοβισί αφενός διαλέγει συνομιλητή αφετέρου αφήνει μετέωρο το τι στάση θα τηρήσει έναντι μιας νέας κυβέρνησης.

Δίπλα στο Grexit έκαναν την εμφάνισή τους υπονοούμενα και δηλώσεις για bank run, με την Σοφία Βούλτεψη να ανοίγει τον χορό χθες υποστηρίζοντας ότι εάν προκηρυχθούν εκλογές «η χώρα θα θεωρηθεί ότι μπήκε σε αρνητικό πιστωτικό γεγονός» και τον Γιάννη Στουρνάρα να τον κλείνει με την αναφορά του στη μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Η επαναφορά του «Grexit» και του «πιστωτικού γεγονότος» σε συνδυασμό με τη χθεσινή παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μίλησε για μείωση της ρευστότητας στην αγορά με ταχείς ρυθμούς, προκάλεσαν μεγάλο εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου μιλούσαν αργά χθες το βράδυ για «θεσμική εκτροπή», ενώ δεν έλειψαν και εκείνοι που σημείωναν με νόημα την προ μηνός αντίθεση του κόμματος στον διορισμό του Γ. Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Xθες υπήρξε και η τοποθέτηση-«χρησμός» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι υπάρχουν περιθώρια για να επιτευχθεί συναινετική εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, προσθέτοντας ότι η ευθύνη ανήκει στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, άρα η λύση πρέπει να βρεθεί από τη μεταξύ τους συναίνεση.
 

H κυβέρνηση βάζει τον πήχη της πρώτης ψηφοφορίας στους 165 θετικούς ψήφους (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν 155 έδρες) με την προσδοκία ότι στις δύο επόμενες ψηφοφορίες κόμματα και βουλευτές θα «λειτουργήσουν με ευθύνη μπροστά σε συγκεκριμένα διλήμματα».

Η προσπάθεια του Μαξίμου και της Χ.Τρικούπη στρέφεται στην ΔΗΜΑΡ καθώς απαιτείται να στηρίξει… ολόκληρη (10 βουλευτές) τον Σταύρο Δήμα ή, τουλάχιστον, το μεγαλύτερο μέρος της εάν διασφαλιστούν ταυτόχρονα και οι θετικές ψήφοι των μισών βουλευτών των ΑΝΕΛ (12 στο σύνολό τους).
 
Είναι ενδεικτικό το κυβερνητικό άνοιγμα που επιχείρησε χθες στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος: «Θα τα δούμε όλα στην ώρα τους αλλά λέμε ότι είμαστε σίγουρα ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση” δήλωσε, σε ερώτηση περί κυβερνητικής διεύρυνσης με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ.

Το τοπίο σχετικά με τις ψήφους της 17ης Δεκεμβρίου εξακολουθεί να είναι θολό, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από τους ανεξάρτητους βουλευτές είναι αντιφατικά.

Η δεύτερη ψηφοφορία την προπαραμονή των Χριστουγέννων, στις 23 Δεκεμβρίου, θα ξεδιαλύνει αρκετά το τοπίο. Εάν βρεθούν τότε 172-174 ναι, θα δημιουργηθεί ρεύμα και με πολλές προσπάθειες μπορεί, υπό προϋποθέσεις να επιτευχθεί ο στόχος των 180 βουλευτών. «Έχουμε δρόμο ακόμα» λένε οι ίδιοι παράγοντες και όλοι στην κυβέρνηση παραδέχονται ότι αυτή τη στιγμή 180 δεν υπάρχουν. 

 
Την Δευτέρα άνοιξαν τα χαρτιά τους αρκετοί βουλευτές: οι πρώην της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης και Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
 
Αντίθετα, η Μίκα Ιατρίδη, η οποία εξελέγη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τον Σταύρο Δήμα, ενώ ο Βασίλης Καπερνάρος τόνισε ότι «κλίνει προς το 'όχι'».
 
O ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε εκπομπή του Μega ότι θα ψηφίσει «παρών» στην πρώτη ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ, με εξεταστική επιτροπή ή ακόμα και ειδικό δικαστήριο προειδοποίησε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος όσους συμμετείχαν στην κυβέρνηση  Παπαδήμου, συμπεριλαμβανομένου του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, καθώς τότε όπως είπε ψηφίστηκαν τα μνημονιακά κείμενα για παράδοση της κυριαρχίας της χώρας.

 
Άδειασε τον συμπατριώτη του, επίσης σοσιαλιστή, Πιερ Μοσκοβισί, ο Γκιγιόμ Μπαλά, ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών. “Απλά ντρέπομαι” δηλώνει στη Le Figaro, τονίζοντας ότι δεν καταλαβαίνει, όπως λέει, τη στάση του Ευρωπαίου Επιτρόπου να στηρίξει σε ενδεχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της δεξιάς. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές έχουν κατεβάσει τα παντελόνια τους μπροστά στις πολιτικές λιτότητας των συντηρητικών. 
 
Στον διεθνή Τύπο, oι Έλληνες μπορούν να σώσουν την Ευρώπη, αν δεν χάσουν την ψυχραιμία τους, γράφει η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο γνώμης. Τώρα καθορίζεται το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, γράφουν οι Financial Times.
«Ο πρώτος γύρος των εκλογών για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τετάρτη θα κλιμακώσει τη διαμάχη μεταξύ των κυβερνητικών κομμάτων και του αριστερού, αντιμεταρρυθμιστικού κινήματος ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πιθανόν να καθορίσει το μέλλον της χώρας σε σχέση με την ευρωζώνη.
 
Αν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν κατορθώσει στις τρεις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, θα ακολουθήσουν γενικές εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να κερδίζει και να θέτει την Ελλάδα σε πορεία σύγκρουσης με τους διεθνείς πιστωτές. Οι ελληνικές μετοχές έχουν βυθιστεί και τα yields των κρατικών ομολόγων της χώρας έχουν εκτιναχθεί», σημειώνει.
 
Πάση θυσία η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, δηλώνει το 72,4% στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, ενώ το 55% ζητά εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία.