Η ΕΙΝΗ χτυπάει καμπανάκι κινδύνου στην κυβέρνηση, καθώς οι ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό αναγκάζουν όλο και περισσότερα νοσοκομεία να ασχολούνται κατά κύριο λόγο με κρούσματα και ασθενείς της πανδημίας. «Η παντελής εγκατάλειψη της ΠΦΥ, η μη δημιουργία ΚΥ Covid-19 και οι μεταφορές συναδέλφων από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερα τα νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου».

Ειδική αναφορά γίνεται στα 24 επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ιδιωτικό γηροκομείο των Ιωαννίνων. Την Κυριακή οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ωστόσο λόγω της έλλειψης κρεβατιών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Άρτας, της Πρέβεζας και των Φιλιατών.

Η ΕΙΝΗ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για τον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων την Παρασκευή 31/10 και το Σάββατο 1/11/20, ημέρες που “βούλιαξε” το ΤΕΠ από τη διακομιδή θετικών υπερηλίκων από ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα». Σημειώνουν πως η έλλειψη προσωπικού καθιστά αδύνατη την ομαλή λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου.

«Η λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου μέχρι σήμερα γινόταν με έναν ειδικό παθολόγο και δύο ειδικευόμενους ιατρούς, με οριακή ασφάλεια», ωστόσο «από την 01/11/20 το ΤΕΠ Παθολογίας λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενο και με έναν μόνο ειδικό παθολόγο σε όλες τις βάρδιες και το ΤΕΠ Covid με δύο ειδικούς, ο ένας μόλις ερχόμενος από ΚΥ. Ένας μόνο γιατρός στα ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να εξετάσει, γράψει τα παραπεμπτικά και διακινήσει σωστά στο νοσοκομείο την ευρεία γκάμα ασθενών (π.χ. ογκολογικά ή αιματολογικά περιστατικά) που προσέρχονται στα ΤΕΠ από όλη την Ήπειρο και όχι μόνο».

Τέλος, επισημαίνουν πως η πληρότητα των ΜΕΘ για τον ιό κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση και αναγκάζει το προσωπικό των νοσοκομείων σε υπεράριθμες εφημερίες. «Από το βράδυ της 31/10/2020 η πληρότητα των κλινών Covid-19 του ΠΓΝΙ ανάγκασε σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτα, Φιλιάτες, Πρέβεζα), όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19, δηλαδή οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-Covid σε όλη τη ΒΔ Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ. Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και την ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες».