Η πρόταση αυτή, που μπορεί να φέρει λύση στο μεγάλο «σκόπελο» της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους αναπτύσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr, τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δανειστών έχοντας την σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο λόγος για το κριτήριο (για πολλούς αμφισβητούμενο) που ορίζει ότι δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση της δόσης αν το χρέος δεν κρίνεται βιώσιμο. Και βιώσιμο είναι μόνο αν 20 χρόνια μετά (δηλαδή το 2020 προς το παρόν) δεν είναι χαμηλότερο ή ίσο από το 120% του ΑΕΠ (πληροφορίες κάνουν λόγο για σενάρια που στην καλύτερη περίπτωση περιορίζουν το χρέος στο 140% του ΑΕΠ το 2020).

Σύμφωνα με κυβερνητικούς  κύκλους η πρόταση διπλής παράτασης μνημονίου και δείκτη χρέους συζητείται τις τελευταίες ημέρες, βρίσκοντας ανταπόκριση από ένα μέρος της τρόικας, ειδικά το… κοινοτικό. Ωστόσο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αφενός υπάρχουν ακόμη αντιδράσεις τόσο από τον άξονα του Βερολίνου, όσο και από το ΔΝΤ που βάσει καταστατικού δεν μπορεί να εκταμιεύσει το μερίδιό του αν δεν πληρείται το  συγκεκριμένο κριτήριο.

Υπάρχει –αναφέρουν– και ένα άλλο ζήτημα, άμεσα συσχετιζόμενο. Το πώς θα υπολογιστεί η ύφεση που «φέρνουν» τα νέα μέτρα. 

Περισσότερα:

http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1646731